ZABAVNO & DRUŽABNO

Gianni Rijavec kritično o Emi

Čez dober mesec se bo zgodila nova Ema, na kateri je pred leti kar štirikrat sodeloval tudi primorski glasbenik Gianni Rijavec, ki pa temu festivalu še ni rekel zadnje besede. Namreč, če bi se pojavila prava ideja, potem bi pesem zagotovo poslal na javni razpis, dodaja.

So se torej priljubljenemu glasbeniku festivali vsaj zaenkrat zamerili ali preprosto ni prava klima? “Lahko bi rekel, da eno in drugo. Festivali so se nekako izjalovili, nimajo več tiste teže, pesmi iz festivalov ne postanejo več hiti, kot se temu reče. Zmagovalna pesem bi se morala med ljudmi peti, pa temu ni tako. Odgovor zakaj je zelo preprost. V eter in tudi na festivale se spušča samo določeno zvrst pesmi – tako, ki je neposlušljiva, ki ljudem ne ostane v ušesih. Govorim seveda o slovenski pop glasbi. Upam si trditi, da je to namenoma, da je tukaj neko ozadje, še malo in vse bo jasno, zakaj je temu tako. S tem se med drugim ustvarja vakum – prostor, ki ga uspešno napolnjujejo glasbeniki, ki prihajajo iz države nekdanje Jugoslavije z lepimi, v dušo in srce segajočimi melodijami. Tudi v Sloveniji imamo takšne melodije, s slovensko dušo, vendar reprosto ne pridejo do ljudi. Prišlo je že tako daleč, da ljudje nimajo več v ušesih slovenske pesmi, slovenske duše, ne zaznajo več tega in zaradi tega rečejo, slovenska glasba je slaba. Slaba pa je zato, ker je ne začutijo. Glasba je predvsem duša, ki je na prvem mestu, šele potem je tehnična brezhibnost, virtuoznost in ne vem še kaj.”

Gianni Rijavec
Gianni Rijavec je bil precej kritičen do EME. Foto: Promo foto

Večna tema – trendi

“Pesem mora biti po mojem okusu, mora priti iz moje duše, in ne po okusu žirije, nekega trenda, ki ga imajo nekateri v glavah in potem vidimo, da iz tega »trenda« nikoli nič ni. Da ni pomemben trend je dokazal zadnji zmagovalec, torej pevec iz Portugalske. Pesem je bila popolnoma izven konteksta, drugačna, dobesedno je štrlela iz nekih standardnih okvirjev – poskakovanja po odru,” pove Gianni Rijavec, ki sicer osebno misli, da je Evrosong postal preveč ‘euroshow’, saj je šov v prvem planu, pesem pa v drugem.

“Poglejmo San Remo … Italijani še vedno delajo na njihovi tipični ‘canzoni’ in zato so uspešni, so svetovno znani, njihovi izvajalci so svetovne zvezde. Slovenci nismo v 26-ih letih svoje države uspeli ustvariti pesmi, ki bi pokukala čez planke in skorajda nismo uspeli ustvariti hita, ki bi zaznamoval obdobje nove države. Skoraj vsi slovenski hiti, ki so ostali in se pojejo še danes so iz obdobja nekdanje Jugoslavije. Potrebno je torej ubrati drugo pot, dovoliti, da se tudi na Emi pojavi raznolika glasba – tudi taka, ki ima slovensko dušo in bo tudi na velikem odru v tujini prepoznavna, sicer se bo utopila v poplavi ameriške ‘copy-paste’ produkcije. Šli smo tako daleč, da pevci izgovarjajo slovensko besedilo na ameriški način, uporabljajo se vokali, ki jih slovenščina sploh ne pozna, dodaja se neko soul petje, ki ga v Sloveniji ne čutimo, ne paše, ker to ni naše. In to začuti tudi tujina, prodajamo tujini, kar nam je tujina že stokrat prežvečeno prodala,” je dodal Gianni Rijavec, ki je bil nekoč del poletnih melodij, kjer danes prav tako ne sodeluje več. In da ne pozabimo, na Emi se je predstavil štirikrat, in sicer leta 1998, 1999, 2002 in 2009. Prav leta 1998 je s pesmijo Pusti času čas in Vladimirjem Čadežem zasedel drugo mesto.

Gianni Rijavec: Delam svojo glasbo in upam, da jo bodo ljudje kmalu začutili. Foto: Promo foto
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button