FENS

FeNS 2022: V Kopru se bo zgodil že 27. festival novih skladb

Med 23. in 27. junijem se bo v Kopru odvil že 27. festival FeNS, na katerem se bodo tudi tokrat predstavili mladi glasbeniki, ki bodo nastopili v šestih starostnih skupinah:

  • Otroški FeNS (do 9 let in 9–11 let),
  • Najstniški FeNS (11–13 let in 13–15 let),
  • Nova scena (15–18 let in 19–29 let).
Damjana Golavšek
Prireditev tradicionalno vodi glasbenica Damjana Golavšek. Foto: Alesh Maatko

O zmagovalcih in nagrajencih 27. festivala FeNS 2022 bo odločala mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo strokovnjaki iz različnih področij. Člani tokratne žirije prihajajo iz Armenije, Malte, Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Madžarske in še iz Slovenije.

27 glasbenih let

Festival FeNS se je preoblikoval v samostojni festival iz kategorij Nova scena, Otroški in Najstniški FeNS, ki so bile nekoč v sklopu Melodi morja in sonca (MMS). Leta 2006 so festival preimenovali v Festival novih skladb (kratica FeNS), in sicer z razlogom, da bi bil cilj festivala bolj jasen in širši – predstaviti nove skladbe in ne le nove izvajalce.

FeNS je izstrelil kar nekaj zelo uspešnih glasbenikov, in sicer so tu Eva Černe, Aleksandra Čermelj, Ylenia Zobec, skupina Ultra, Kingston, Tinkara Kovač, Lara Baruca, Polona Furlan, Andraž Hribar, Monika Pučelj, Nude, Botri, Maja Slatinšek, Johnny Bravo, Foxy teens, Nina Virant, Brigita Šuler, skupina Flip, Nino Kozlevčar s skupino 4ever, Eva Boto, Skupina Ultra, skupina Zeus, skupina Voyage, Ajda Stina Turek ter mnogi drugi.

Festival FeNS je danes festival avtorskih skladb, na katerem nastopajo mlada grla. Mladi glasbeniki nastopajo v dveh kategorija, in sicer v kategoriji svetovni hiti in avtorske skladbe, kjer so najboljše na koncu tudi nagrajene. Avtorske skladbe morajo biti sicer originalne, nikoli prej objavljene, izvajane ali predvajane na območju Slovenije.

Nad festivalom že 27 let bdi Pavle Plahutnik, ki je direktor in umetniški vodja vseh festivalov FeNS, hkrati pa je bil direktor 13 festivalov Melodij morja in sonca, ne nazadnje pa je član več mednarodnih festivalskih žirij v svetovnem združenju festivalov WAF, producent, voditelj in urednik radijskih glasbenih oddaj.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
6
+1
2
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button