LIVERPOOL 2023

Evrovizijski oder odkril kralj Karel III.

Kraljevi obisk v Liverpoolu

ESC 2023 - oder
Kralj Karel III. in kraljica soproga Camilla na ESC odru. Foto: Nick Robinson / BBC

Evrovizijska edicija 2023, ki bo 13. maja z velikim finalom doživela vrhunec, se lahko začne. Kralj Karel III. in kraljica soproga Camilla, ki sta obiskala Liverpool ter si ogledala Areno Liverpool, sta namreč uradno otvorila spektakularen evrovizijski oder, ki je nekaj posebnega.

ESC 2023 - oder
Evrovizijski oder z logotipom Kralja Karla III.. Foto: Nick Robinson / BBC

Evrovizijski oder 2023 je oblikoval scenograf Julio Himede, ki ima dolgoletne izkušnje z delom na velikih glasbenih odrih, kot sta podelitev nagrad Grammy in MTV Music Awards. Skozi scenografijo je želel ujeti srce in dušo Pesmi Evrovizije, med drugim tudi s prepričljivo vizualno zgodbo.

Na več kot 450 kvadratnih metrih odra osupljivi sklop združuje dodatnih 220 kvadratnih metrov neodvisno premikajočih in obračajočih se video zaslonov. Tu je še več kot 700 video ploščic, ki so integrirane v tla in več kot 1500 metrov LED luči. “Želeli smo scenografijo, ki si jo bodo ljudje zapomnili leta,” je povedal Andrew Cartmell, izvršni producent natečaja.

Najprej vaje, nato izbor

Veliki evrovizijski oder bo kaj kmalu sprejel tekmovalcev iz 37 držav, med katerimi bo tudi Slovenija. Gostitelji Evrovizije 2023, britanski BBC, je medtem med 21. in 24. aprilom že opravil tehnične vaje. Tukaj so bili predvsem pozorni če je vse pravilno postavljeno, prav tako so bili pozorni na osvetlitetv in zvok ter na posebne učinke, kot so ognjemeti, dim, megla, ustvarjanje drame. Ne nazadnje so preverili tudi video projekcije na LED zaslonih:, saj bodo skoraj vse države letos uporabljale LED zaslone.

ESC 2023 - oder
Kralj Karel III. in evrovizijski nadzornik Martin Österdahl. Foto: Nick Robinson / BBC

Pred vrati vaje

Nato so sledile priprave za uvodne točke, šov program ter priprave na vaje, ki se bodo sicer začele 30. aprila in bodo potekale vse do 6. maja. Vsaka država bo imela najprej na voljo trideset minut za prvo vajo ter dvajset minut za drugo vajo. Še preden se bosta zgodila oba predizbora bo tukaj še šest generalk, za vsak predizbor po tri). Tik pred velikim finalom pa bodo prav tako še tri generalke. Sklepno dejanje Pesmi Evrovizije 2023 se bo nato zgodilo 13. maja 2023.

Evrovizijski oder 2023
ESC oder 2023 je pripravljen za 37 delgacij. Foto: Nick Robinson / BBC

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button