EVROVIZIJA

ESC 2019: Prvi predizbor – 17 držav, a le deset prostih mest za finale

S prvim predizborom se drevi začenja še ena evrovizijska zgodba, kjer se bodo za deset mest v finalu potegovali predstavniki sedemnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Ciper, Črna gora, Finska, Poljska, Slovenija, Češka, Madžarska, Belorusija, Srbija, Belgija, Gruzija, Avstralija, Islandija, Estonija, Portugalska, Grčija in San Marino.

Zala in Gašper na oranžni preprogi.Foto: Alesh Maatko

Prvi predizbor, ki ga bodo vodili Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar in Lucy Ayoub, bo posebej zanimiv že zaradi tega, ker se bosta pod številko 5 predstavila Zala Kralj in Gašper
Šantl. Kaj pa preostalih šestnajst držav? Poglejmo, na koga stavijo
ostali:

1. Ciper: Tamta – Replay
2. Črna gora: D Mol – Heaven
3. Finska: Darude feat. Sebastian Rejman – Look
4. Poljska: Tulia – Fire of love
5. Slovenija: Zala Kraj & Gašper Šantl – Sebi
6. Češka: Lake Malavi – Friend of a Friend
7. Madžarska: Joci Pápai – Az én apám
8. Belorusija: Zena – Like it
9. Srbija: Nevena Božović – Kruna
10. Belgija: Eliot – Wake up
11. Gruzija: Oto Nemsadze – Sul tsin iare
12. Avstralija: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity
13. Islandija: Hatari – Hatrið mun sigra
14. Estonija: Victor Crone – Storm
15. Portugalska: Conan Osiris – Telemóveis
16. Grčija: Katerine Duska – Better Love
17. San Marino: Serhat – Say Na Na Na

Oblačila za nastop sta tokrat izbrala kar sama.Foto: Andres Putting

Prenos tudi na RTV Slovenija

Neposredni prenos boste lahko gledalci spremljali od 21. ure dalje na TV Slovenija 2, Valu 202, Radiu Maribor in RTV 4D. Komentator vseh treh televizijskih prenosov bo, tako kot zadnja leta, Andrej Hofer.

Radijski prenos pa bo na Valu 202, kjer bo prvi predizbor komentiral Maj Valerij, finalni izbor, ki bo v soboto, 18. maja, pa Andrej
Karoli.

Slovenska evrovizijska delegacija se je v Tel Aviv
odpravila v petek, 3. maja, saj sta imela naša predstavnika prvo samostojno vajo že v soboto, 4. maja, torej deset dni pred nastopom v prvem predizboru. Zala in Gašper sta se na svoj nastop v glavnem pripravljalo zelo umirjeno, tukaj v Izraelu pa sta si vzela tudi nekaj časa zase, in sicer takrat, ko nista imela evrovizijskih obveznosti. Predvsem sta veliko časa preživela ob sanjski plaži, ki ob poletnih temperaturah (mimogrede, tukaj je sedaj okrog trideset stopinj Celzija) prijetno vabi ob morje tako domačine kot turiste. Ne nazadnje pa na izjemno priljubljeni plaži potekajo tudi evrovizijske zabave, sploh v t.i. evrovizijski vasi, kjer so organizatorji poskrbeli za prav vse, da o gostih niti ne govorimo.

Komentator prenosa na TV Slovenija 2 bo Andrej Hofer.Foto: Alesh Maatko

Zala in Gašper pred predizborom

Naša predstavnika, ki sta tukaj v Tel Avivu najbolj navdušena nad plažo, soncem, falafelom, testeninami in zelenjavo pravita, da bi bilo fino, če bi se uvrstila v finale, ampak se ne želita obremenjevati z rezultatom. “Pomembno nama je le, da dava vse od sebe,” pravita sproščeno pred nastopom.

Zala in Gašper sta se med drugim v tem času udeležila še sprejema pri županu Tel Aviva Ronu Huldaiu, preživela sta prijeten večer s slovensko veleposlanico v Izraelu, Barbaro Sušnik, ne nazadnje pa sta se sprehodila še po oranžni preprogi. Oranžna barva je namreč povezana s starodavnim pristaniščem Jaffa (Yafo), kjer
je na milijone (oranžnih) pomaranč potovalo skozi pristanišče do
preostalih delov sveta. No, namesto pomaranč je v Tel Aviv pripotovalo 41 evrovizijskih predstavnikov, kjer se bo na koncu, 18. maja zvečer, enemu še kako smejalo od zmagoslavja. Srečno Slovenija!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button