EMA 2022

Ema 2022: Kdo bo imel glavno besedo?

Kot je pred dnevi sporočila RTV Slovenija, bo Ema 2022 potekala v treh večerih – v dveh predizborih in finalu. V vsakem predizboru bo nastopilo osem uveljavljenih glasbenikov in dva zmagovalca Eme Freš. Žirija in telefonski glasovalci bodo v vsakem polfinalu izbrali po šest finalistov, in sicer tri skladbe, ki imajo najvišje seštevke glasov telefonskega glasovanja in še tri skladbe, ki imajo najvišje končne ocene žirije. Če bo katera od treh skladb, ki imajo najvišje končne ocene žirije, že uvrščena v finalni izbor na podlagi seštevka glasov telefonskega glasovanja, potem se v finalni izbor uvrsti skladba po naslednji najvišji oceni žirije.

Enakovredno razmerje

Dvanajsterica izbranih bo nastopila na velikem odru finalnega izbora Ema 2022. O najboljšem bodo skupaj (v razmerju 50 : 50) odločali gledalci in pet petčlanskih žirij, in sicer bo tu žirija glasbenih izvajalcev (pevci in drugi izvajalci), žirija glasbenih ustvarjalcev (avtorji glasbe, besedil, aranžmajev) in producentov, radijska žirija (radijski uredniki in redaktorji, novinarji, voditelji), televizijska žirija (uredniki, voditelji, režiserji, koreografi, oblikovalci celostne podobe) ter za piko na še žirija kluba ljubiteljev evrovizijske popevke.

Kako se bodo seštevali glasovi?

  • Pet strokovni žirij bo skupaj podelilo dvestodevetdeset (290) točk za deset (10) najbolje ocenjenih skladb (5 x 1, 5 x 2, 5 x 3, 5 x 4, 5 x 5, 5 x 6, 5 x 7, 5 x 8, 5 x 10, 5 x 12), pri čemer dobi po tem ključu prvouvrščena skladba dvanajst (12) točk in desetouvrščena skladba eno (1) točko vsake žirije;
  • Eno število točk bo imela tudi javnost s telefonskim glasovanjem, ki se glede na seštevke glasov telefonskega glasovanja pretvori v skupno dvestodevetdeset (290) točk (5 točk za desetouvrščeno skladbo, 10 točk za devetouvrščeno skladbo, 15 točk za osmouvrščeno skladbo, 20 točk za sedmouvrščeno skladbo, 25 točk za šestouvrščeno skladbo, 30 točk za petouvrščeno skladbo, 35 točk za četrtouvrščeno skladbo, 40 točk za tretjeuvrščeno skladbo, 50 točk za drugouvrščeno skladbo in 60 točk za prvouvrščeno skladbo).

Zmagovalna pesem je …

Skladba ki ima najvišji končni seštevek točk vseh žirij in točk telefonskega glasovanja, je zmagovalka izbora Ema 2022 in predstavlja RTV Slovenija na 66. tekmovanju za Pesem Evrovizije 2022. Vrstni red ostalih skladb se prav tako določi glede na višji končni seštevek točk vseh žirij in točk telefonskega glasovanja. Če imata dve skladbi ali več skladb enak končni seštevek točk vseh žirij in točk telefonskega glasovanja, je zmagovalka oziroma bolje uvrščena tista skladba, ki je prejela večje število točk telefonskega glasovanja.

Merilo naj bo kakovost

Kot je zapisano v pravilniku so se člani strokovnih komisij in žirij pri ocenjevanju in izbiri skladb svojo odločitev dolžni opreti na umetniška, estetska in produkcijska merila, inovativnost skladbe ter kakovost posnetka, na televizijskih izborih Ema Freš in Ema 2022 pa tudi na kakovost nastopa.

Ema 2022
Foto: RTV Slovenija
Ema 2022
Foto: RTV Slovenija
Ema 2022
Foto: RTV Slovenija
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X