TEL AVIV 2019EMA 2019

Ema 2019: Slovenija se je odločila … V Tel Aviv potujeta Zala in Gašper

Odločitev je padla! Na 64. izbor za Pesem Evrovizije 2019, ki bo 14., 16. in 18. maja v Tel Avivu, bosta odpotovala Zala Kralj & Gašper Šantl. Tako so v sklepnem dejanju Eme 2019 odločili gledalci in poslušalci nacionalne radiotelevizije, ki so lahko izbirali (le) med dvema skladbama. Skladba Sebi je prejela 4666 glasov, Kaos pa 1735 glasov.

Najbolj napet trenutek na Emi …Foto: Alesh Maatko

Pojdimo po vrsti. Za nami je še en izbor evrovizijskega predstavnika – izbor, ki je potekal v istem studiu kot leta 1993, ko je Slovenija kot samostojna država na Pesmi Evrovizije sodelovala prvič; izbor, na katerem je bilo bore malo popularnih in znanih imen iz sveta glasbe ter izbor, ki je na eni strani prinesel radost in veselje, na drugi strani pa razočaranje in slabo voljo. Predvsem slabe volje je bilo že ob dnevu, ki jo RTV Slovenija najprej objavila v glavnem seznam anonimnežev ter nato še, ko so objavili kratke izseke pesmi za Emo, ki je bila nekoč pravi glasbeni dogodek leta in spektakel, o katerem so govorili prav vsi. Danes je zaradi dejstva, da je večina popularnih glasbenih imen izgubila željo po nastopu na Emi, nacionalni evrovizijski izbor precej manj odmeven, tudi gledanost se je precej zmanjšala, sploh če jo recimo primerjamo z letom 2008, ko je Emo spremljal vsak četrti gledalec. A kljub temu je nacionalni izbor še vedno zanimiv, saj si na eni strani tradicionalni (starejši) gledalci še vedno želijo spevnih pesmi, mladi gledalci pa večinoma vse skupaj najraje spremljajo preko spleta in si želijo mladih glasbenikov, s katerimi se radi poistovetijo.

Kaj pa glasba, glede na to, da je Ema glasbeni izbor? Raven pesmi je zagotovo padla, saj eni glasbeniki izkoristijo priložnost za predstavitev novega singla, drugi poizkusijo s prijavo svoje pesmi na vse festivale, tretji pa se celo potrudijo. A še vedno ne dovolj, saj je večina skladb že naslednji dan pozabljena. Tudi letos jih bo kar nekaj pozabljenih, sploh tistih, ki se niso uvrstile v superfinale.

Raiven tudi v tretje ni uspela, zbrala je le 1735 glasov (27,11%).Foto: Alesh Maatko
Zmagovalca Eme, Zala Kralj in Gašper Šantl.Foto: Alesh Maatko

Novega predstavnika za Pesem Evrovizije 2019 smo namreč dobili po dveh tekmovalnih krogih. Po predstavitvi vseh desetih tekmovalcev – kot prva je na oder stopila Kim (Rhythm back to you), nato so ji sledili Renata Mohorič (Three bridges), René (Ne poveš), Fed Horses (Ti ne poznaš konjev), Ula Ložar (Fridays), Lumberjack (Lepote dna), Okustični (Metulji plešejo), INMATE (Atma), Zala Kralj & Gašper Šantl (Sebi) in Raiven (Kaos) – je svoje najprej povedala tričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali Darja Švajger, Lea Sirk in Vladimir Graić. Odločili so, da so za superfinale najbolj primerni Zala Kralj & Gašper Šantl ter Raiven. Po vnovični predstavitvi obeh skladb in desetminutnem telefonskem glasovanju (z vsake telefonske številke se je lahko glasovalko petkrat, cena klica pa je bila 84 centov – 33 centov več kot na Sanremu 2019) so gledalci in poslušalci nacionalne radiotelevizije odločili, da nas bosta na izboru za Pesem Evrovizije 2019 v Tel Avivu zastopala Zala Kralj in Gašper Šantl, ki bosta s pesmijo Sebi nastopila v prvem predizboru, 14. maja. Če se bosta uvrstila med prvih deset, bosta nastopila tudi v finalu, 18. maja 2019.

Emo 2019 sta osvojila Zala Kralj in Gašper Šantelj. Prejela sta 4666 glasov.Foto: Alesh Maatko

In kdo sta Zala Kralj & Gašper Šantl? Gre za glasbeni duo, ki je skupno pot začel poleti 2017, ko sta posnela svojo
prvo skupno pesem Valovi. Že pred sodelovanjem si je vsak od njiju
posebej utiral glasbeno pot. Zala je začela s preigravanjem coverjev,
nato pa se je odločila za pisanje avtorskih pesmi, ki temeljijo na
njenem nežnem pristopu in pripovedovanju.

Njuna prva pesem Valovi je zaživela preko radijev, kjer je osvojila
največ oboževalcev, prejela pa je še nagrado zlata piščal za skladbo
leta 2017. Zala in Gašper sta se spoznala preko prijatelja Žige Krajnca,
ki je Gašperju poslal Zaline Instagram posnetke in zdaj snema
videospote za njuno glasbo.

Najmočnejša vez njunega projekta je, da
lahko drug za drugega napišeta in interpretirata pesem.

Gašper
je z igranjem kitare začel že v otroških letih in pridno vadil, dokler
se ni kmalu začel zanimati tudi za glasbeno produkcijo. Na zadnji
srednješolski dan se je s kolesom odpravil v tujino, kjer se je znašel
pod okriljem glasbenih studijev Faust Records v Pragi. Gašper je v
naslednjih dveh letih v Pragi izpopolnjeval kot tonski mojster in
skladatelj, hkrati pa si je želel skozi glasbo izražati neko sporočilo. Z
željo po novih zgodbah je pustil vse za seboj in se s kolesom odpravil
prekolesarit Evropo. Z nahrbtnikom in kolesom je tako na zahodni obali
Francije nastal refren za Valove “Sploh luna ve za morje, da vpliva na
navade in valove?”. Po potovanju se je v Prago vrnil dokončati pesem, ki
je oživela v trenutku, ko jo je Zala interpretirala.

Kar se tiče Pesmi Evrovizije jo Zala Kralj spremlja od kar pomni, Gašper Šantl pa odkar ima Zalo. Kot sta nam že januarja zaupala v ekskluzivnem intervjuju, sta se Eme udeležila zato, da dosežeta še koga, ki mu lahko njuna glasba nekaj pomeni. In o čem govori zmagovalna pesem? “Najina pesem Sebi govori o tem, da v trenutkih, ko ti je težko in ostaneš zvest samemu sebi,” odgovarjata Zala in Gašper, ki ob tem še dodajata, da je njuna najljubša evrovizijska skladba predlanska zmagovalka – Amar pelos dois (Salvador
Sobral). Od naših pa je Gašperju najljubši Dan ljubezni, Zali pa Samo
ljubezen.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X