EMA

Ema 2016: Največ od vseh se pričakuje prav od Nuše Derenda

Na Emi 2016 se bo predstavilo deset izvajalcev, ki vam jih predstavljamo na Evrovizija.com. Peta izmed njih je Nuša Derenda, ki jo glasba spremlja že od otroštva. Leta 1998 je Nuša zmagala v oddaji Orion, in sicer s skladbo Vzemi me veter.

Nuša Derenda je pred leti zmagala na festivalu MMS.Foto: Alesh Maatko
Nuša DerendaFoto: Alesh Maatko

Leto 1999 je bilo, poleg izdaje albuma, tudi sicer zelo uspešno, saj je na Slovenski popevki prvič prejela nagrado za najboljšo pevko, na festivalu MMS pa je s pesmijo Boginja Urše in Matjaža Vlašiča ter Boštjana Grabnarja osvojila 2. nagrado občinstva. V sodelovanju z istimi avtorji je aprila 2000 vnovič zmagala v oddaji Orion, in sicer s skladbo Čez dvajset let, že drugič pa je bila tudi nagrajena kot najboljša pevka. Prej imenovana avtorska zasedba jo je spremljala tudi na festivalu MMS 2000, kjer je za pesem Ne kliči me že drugič prejela nagrado občinstva. Istega leta novembra je Nuša na prvem Hitovem festivalu zmagala s pesmijo Ni mi žal, decembra leta 2000 pa je pri ZKP RTV Slovenija izdala tudi zgoščenko s tem naslovom. Že leto kasneje je zmagala na EMI, kar ji je prinesla še večjo medijsko prepoznavnost. S pesmijo Ne, ni res / Energy se je v Københavnu uvrstila na odlično sedmo mesto. Leta 2001 je prejela tudi posebno nagrado Ministrstva za kulturo za najboljšo interpretacijo na romunskem mednarodnem festivalu Golden Stag. Istega leta je strokovna žirija njeno pesem Ako moj je grijeh na Zadarfestu uvrstila na drugo mesto, prejela pa je tudi nagrado za najboljše besedilo.

Z Markom Vozljem je zmagala na Slovenski popevki.Foto: Alesh Maatko

Leta 2008 je ob podpori avtorja in producenta Raaya
izdala zgoščenko Prestiž. Leta 2012 je znova slavila, tokrat na
Melodijah morja in sonca ter na Slovenski popevki v
duetu z Markom Vozljem. Na Melodijah morja in
sonca je leta 2014 osvojila drugo mesto. Leta 2015 se je
pridružila prvi uradni slovenski »band aid« skupini Slove’n’aid, ki s
skladbo En svet promovira mednarodno razvojno sodelovanje Slovenije.

Uspehov v letu 2001 še kar ni bilo konec, saj je Nuša prejela viktorja popularnosti in zlatega petelina za pesem Ni mi žal. Nuša pa je bila ena od kandidatk za laskavi naslov Slovenka leta 2001. Leto 2002 je zaznamovala zmaga na Slovenski popevki s pesmijo Pesek v oči, v začetku meseca decembra pa je izšla že tretja samostojna plošča z naslovom Na štiri oči. V letu 2003 je na 3. HIT festivalu zmagala s pesmijo V ogenj zdaj obleci me. Aprila 2004 je izdala zgoščenko Največje uspešnice 1998 – 2003. Septembra istega leta se je udeležila tudi 3. Mediteranskega festivala Megahit 2004 in s pesmijo Devil zasedla odlično 3. mesto. V februarju 2005 se je ponovno odločila za sodelovanje na Emi. Kljub temu, da pesem Noe, Noe na EMI ni zmagala, so jo poslušalci odlično sprejeli.

Februarja 2006 izvedla zelo uspešen prvi samostojni koncert v
Cankarjevem domu, kjer je nastopala skupaj s Simfoničnim orkestrom in
Big Bandom RTV Slovenija ter uglednima gostoma, Ditko Haberl in evovizijskim zmagovalcem
Johnnyjem Loganom.

Nuša Derenda na Emi …Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button