TORINO 2022

Dora 2022: Skladba, ki bo zastopala Hrvaško v Torinu, se ne sme spreminjati

Na Dori se bo predstavilo 14 pesmi

Hrvaška radiotelevizija HRT je objavila težko pričakovano povabilo k sodelovanju na Dori 2022. Vsi zainteresirani glasbeniki lahko do 25. novembra pošljejo svojo novo skladbo, za katero menijo, da bi bila primerna, da zastopa Hrvaško na Pesmi Evrovizije 2022 v Torinu.

Kot so zapisali organizatorji Dore 2022, bo hrvaški evrovizijski izbor potekal februarja v Opatiji, na samem izboru pa se bo predstavilo 14 novih pesmi. Zmagovalno pesem bodo izbrali v kombinaciji telefonskega glasovanja in strokovnih komisij.

HRT lahko pred Doro 2022 v promocijske namene predvaja enominutne izseke Izbranih oziroma tekmovalnih pesmi.

Naj kot zanimivost zapišemo, da je v pravilih zapisano, da se skladba, ki bo zastopala Hrvaško na Pesmi Evrovizije 2022, po zmagi ne sme spreminjati. Dovoljene so/bodo le manjše spremembe, pa še te z dovoljenjem HRT. Prav tako je obnovljeno staro pravilo, da je lahko na odru Dore največ šest ljudi, izvajalec pa mora odrski načrt oddati do 22. decembra. Tako, kot velevajo evrovizijska pravila, pa so lahko vnaprej posneti spremljevalni vokali.

Izvajalec mora biti hrvaški državljan

Na razpis lahko avtorji prijavijo le nove pesmi, ki še niso bile javno predvajane. Izvajalci pa morajo biti državljani Republike Hrvaške, ki morajo ob prijavi predložiti še dokazilo o državljanstvu. Ob tem so še zapisali, da HRT ne prevzema obveznosti snemanja posebnega videospota za zmagovalno skladbo. Če avtorji in izvajalci zmagovalne pesmi Dore 2022 posnamejo videospot za zmagovalno skladbo, lahko HRT, če videoposnetek izpolnjuje običajne tehnične lastnosti in ne vsebuje sponzorskih in reklamnih sporočil, dostavi ta videoposnetek, namesto da bi poslali posnetek zmagovalnega nastopa na Dori 2022 vsem televizijskim postajam članicam zveze EBU pred srečanjem vodij delegacij, ki bo 14. marca 2022 v Torinu. Takrat je tudi zadnji rok za izbor vseh evrovizijskih pesmi za ESC 2022.

Zadnja tri leta brez finala

Spomnimo. Na Dori 2021 je prepričljivo slavila Albina, ki pa se nato v Rotterdamu s pesmijo Tick-Tock ni uvrstila v veliki finale, kar je bilo veliko razočaranje za Hrvaško. Zasedla je nehvaležno 11. mesto. Nazadnje je našim južnim sosedom pripel finale Houdek, leta 2017 s pesmijo My friend.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Izvor
Dora 2022 - prijave Dora 2022 - pravila
Twitter
Back to top button