LJUBLJANA FESTIVAL

Čarobna glasba Harryja Potterja – imeti pravico do svoje lastne čarovnije

17. avgusta letos je svojo odrsko uprizoritev doživel koncert z naslovom Čarobna glasba Harryja Potterja. Glasbena predstava, ki je nastala na podlagi sedmih knjig o Harryju Potterju, književnemu junaku in tudi filmskemu liku, je bila izvedena v Poletnem gledališču Križank (71. Ljubljana Festival).

Nenavadna predstava s petjem in čarovnijo

Avtorica tega čarovnika in magičnega sveta je nadobudna britanska pisateljica J. K. Rowling (1965). Koncertni repertoar se navezuje na sedem knjižnih (in filmskih) uspešnic, ki si sledijo v tem vrstnem redu:

  1. Harry Potter in kamen modrosti (1997),
  2. Harry Potter in dvorana skrivnosti (1998),
  3. Harry Potter in jetnik iz Azkabana (1999),
  4. Harry Potter in ognjeni kelih (2000),
  5. Harry Potter in Feniksov red (2003),
  6. Harry Potter in princ mešane krvi (2005),
  7. Harry Potter in svetinje smrti (2007).

Glasbo za filmske mojstrovine so prispevali štirje skladatelji: za prve tri filme je nalogo prevzel John Williams, za četrti film Patrick Doyle, za peti in šesti film Nicholas Hooper, za zadnja dva (knjiga Harry Potter in svetinje smrti je namreč prikazana v dveh filmskih delih) pa je glasbo ustvaril Alexandre Desplat.

Orkester, zbor in slavna igralka – uravnoteženost koncerta

Čudovita glasba je na ljubljanskem prizorišču zazvenela v izvedbi Orkestra in zbora Magical Film. Večerni koncert je povezovala britanska zvezda Danielle Tabor (1984), ki je v prvih treh filmih igrala vlogo čarovnice Angeline Johnson. Na odru bi se ji moral načeloma pridružiti angleški igralec James Payton (1975), ki pa je bil taisti dan žal odsoten.

Ena izmed članic orkestra nam je povedala, da je trema vedno prisotna. »Se mi je že zgodilo, da sem sedela na odru in čakala začetek koncerta, ko je enostavno bila v glavi trema. Hitro sem pokukala na notno stojalo in prebrala začetek pesmi.« Doda, da je bilo tudi za ta koncert nekaj treme in strahu, kako bo sprejeto pri poslušalcih. »Bila je dobra energija. To sem čutila pri vseh. Sploh ko nam je dirigent dal navodila, da smo čim bolj izrazni. Potem si upaš.«

Orkester in zbor Magical Film je s Čarobno glasbo Harryja Potterja napolnil Križanke, in sicer z obiskovalci vseh starosti. Danielle Tabor je med samim koncertom opisovala svoje izkušnje iz prvih treh filmov, obiskovalcem pa je postavljala zanimive uganke oziroma vprašanja. Profesionalen koncert, ki se je sprevrgel v žur. Kot bi rekel Albus Dumbledore: »Ah, glasba. Čarovnija, ki presega vse, kar počnemo tukaj.«

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button