FESTIVALI

Adijo Dnevi slovenske zabavne glasbe; vrača se Slovenska popevka

Kot kaže se poslavljajo Dnevi slovenske zabavne glasbe, v jesenski termin pa se vrača Slovenska popevka, saj je Radiotelevizija Slovenija objavila javni razpis za sodelovanje na tem festivalu, ki so gra tokrat poimenovali Popevka 2018. Tekmovalni izbor, ki naj bi se zgodil v septembru, bo potekal z neposrednim prenosom na TV Slovenija.

Foto: RTV Slovenija

Kot so zapisali v razpisu, je lahko prijavljena skladba dolga največ tri minute in pol. Besedilo skladbe mora biti napisano v slovenskem jeziku, izvajalci pa jo morajo v tem jeziku tudi zapeti. Skladba mora biti izvirna (v celoti in v posameznih delih skladbe) in še ne priobčena javnosti na dan prijave na razpis.

Izbrani izvajalci bodo skupaj s spremljevalnimi vokalisti skladbo izvedli v živo z revijskim orkestrom Radiotelevizije Slovenija ali z ansamblom Radiotelevizije Slovenija (v primeru da bo to izvedljivo in v skladu s produkcijskimi zmogljivostmi neposrednega televizijskega prenosa).

Lansko leto je v okviru DSZG (Popevka) slavila Nuška Drašček.Foto: Alesh Maatko

Prva zmaga za Nuško Drašček

Nuška Drašček je lani prepričala strokovno žirijo in občinstvo s pesmijo Tak dan. Glasbo zanjo je napisal Aleš Klinar, besedilo Anja Rupel, za aranžma pa je poskrbel Aleš Avbelj. Po zelo uspešni udeležbi na Emi 2017 konec februarja, ko je Nuška zasedla s pesmijo Flower in the Snow četrto mesto in po več opernih predstavah Rossinijeve Pepelke v SNG operi in baletu Ljubljana v mesecu marcu  2017, pri kateri je Nuška blestela v naslovni vlogi Pepelke, je bila to Nuškina prva zmaga na katerem od domačih festivalov.

RTV bo upoštevala vse popolne prijave z vsemi zahtevanimi prilogami, ki jih bodo prejeli prek spletnega obrazca, najkasneje do nedelje, 8. aprila 2018, do polnoči. Prispele prijave bo po preteku roka za oddajo prijav ocenjevala najmanj tričlanska strokovna komisija, ki jo na predlog odgovornega urednika Razvedrilnega programa TV Slovenija potrdi direktor Televizije Slovenija in imenuje generalni direktor Radiotelevizije Slovenija. Največje število izbranih skladb, ki jih izbere strokovna komisija, in postopek izbora zmagovalne skladbe bosta določena ob potrditvi in objavi Pravil izbiranja skladb za sodelovanje in načina glasovanja na izboru Popevke 2018, ki bodo objavljena do 30. marca 2018. Poleg prijavljenih skladb si Radiotelevizija Slovenija pridrži pravico neposredno povabiti k sodelovanju poljubno število avtorjev oz. izvajalcev. Seznam izbranih skladb bo znan najpozneje do 18. aprila 2018.

Leta 2016 pa je na DSZG (Popevka) slavila Eva Boto.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button