ZABAVNO & DRUŽABNO

Zlata piščal 2023: Podelili devete strokovne glasbene nagrade

Andrej Šifrer nagrajen za življenjsko delo

V mariborskem Sodnem stolpu so pred kratkim podelili devete strokovne glasbene nagrade zlata piščal. Nagrade za posebne dosežke minulega leta na področju slovenske popularne glasbe je kulturno-umetniško društvo Zlata piščal v podelilo devetič, tokrat v Mariboru v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Lutkovnim gledališčem Maribor in Kulturno četrtjo Minoriti. Drugič v zgodovini podeljevanja zlatih piščali so šle nagrade v treh kategorijah istemu izvajalcu. To je nazadnje uspelo Siddharti leta 2019.

Zlata piščal 2023
Strokovna glasbena akademija je izbrala tudi prejemnika nagrade za življenjsko delo. Foto: Tadej Majhenič

MRFY odnesli tri zlate piščali, Masayah novinka leta, Andrej Šifrer nagrajen za življenjsko delo.

Andrej Šifrer
Andrej Šifrer Foto: Tadej Majhenič

Tri nagrade

Drugič v zgodovini podelitve zlatih piščali so šle kar tri nagrade istemu izvajalcu, in sicer novomeškim glasbenikom MRFY. Gre za priljubljeno štiričlansko indie rock pop skupino iz Novega mesta, ki polni koncertne dvorane s svojevrstnim zvokom, žanrsko raznoliko glasbo in svojo neusahljivo energijo. Poleg nagrade za izvajalca leta je skupina prejela še zlato piščal za album leta Use in skladbo leta Angeli. Za izvajalca leta so bili sicer nominirani še Hamo & Tribute 2 Love, Joker Out, Alo!Stari, Batista Cadillac in Žan Serčič.

In kaj so na vse skupaj ter o nagrajenem albumu povedali slavljenci? »Izvajalec leta mora imeti cel komplet, dobre komade, dobre koncerte, dobro vizualno podobo, dober album in da je angažiran v neki splošni zavesti ljudi,« so odgovorili MRFY ter ob tem še dodali: »Najboljše pa je delati album, ko ti gre dobro. Ta trenutek nam gre zelo dobro. Pustili smo prosto pot glasbi, naredili tisto, kar nam je pasalo, vsakemu komadu smo pustili, da je to, kar je, in nismo se omejevali«. Za album leta so bili nominirani še Batista Cadillac, Regen, Silence, Neisha in Joker Out.

MRFY, katerih nominirana uspešnica Angeli je postala tudi skladba leta, menijo, da je za dobro skladbo pomembno, da je iskrena, zajeti mora čas, v katerem smo, ter ga opisati tako, kot vsi vemo, da je, a ni tega še nihče tako lepo povedal. Za pesem leta so bili nominirani še Fed Horses, Regen, Zlatko, Luka Basi, Leopold I., Maraaya, Batista Cadillac, Masayah, Aka Neomi in Žan Serčič.

MRFY
MRFY, priljubljena štiričlanska indie rock pop skupina iz Novega mesta. Foto: Tadej Majhenič

Novinka leta

Tudi primorska hiphop senzacija in letošnja novinka leta Masayah osvaja množice poslušalcev s svojimi sodobnimi hiphop in r’n’b zvoki, udarnimi, čutnimi in iskrenimi besedili. Masayah je bila nominiranka tudi v kategoriji skladba leta (Ni panike), v teh dneh pa predstavlja svoj prvi album Zavedno. »Na mojo glasbo in na album, ki sem ga gradila tri leta, odkar me je zapustil moj oče, je blazno vplival prav on – vse to delam zanj. Za vse nas. To bo ostalo za nami. Ta nagrada je izjemna čast in motivacija za delo v prihodnje,« je strnila Masayah. Ob njej so bili za novinca leta nominirani še Hoffman, Kokosy, Regen in Žigan Krajnčan.

Masayah
Masayah, novinka leta: Ta nagrada je ogromna motivacija za delo v prihodnje. Foto: Tadej Majhenič

Nagrada za življenjsko delo

Strokovna glasbena akademija je izbrala tudi prejemnika nagrade za življenjsko delo. Nagradila je glasbenika, pevca, kantavtorja in skladatelja zabavne glasbe, Andreja Šifrerja, ki je nepozabno zaznamoval slovenski glasbeni prostor s preštevilnimi ponarodelimi in brezčasnimi pesmimi, kot so Stoj, Marija, Uspavanka za Evo, Martinov lulček, Šum na srcu, Za prijatelje in priredbami, kot so Vse manj je dobrih gostiln, Ostani z nami in Gorska roža. »Poklic ni tisto, za kar se izšolaš, temveč je poklic tisto, za kar si poklican. In mene še vedno kličejo,« je ob prejemu nagrade povedal Andrej Šifrer in dodal: »Maribor je prvi sprejel Šifrerja in zdaj smo tam, kjer se je vse začelo.«

Andrej Šifrer
Nagrada za življenjsko delo Andreju Šifrerju. Foto: Tadej Majhenič

Širša utemeljitev nagrade za življenjsko delo

Andrej Šifrer, glasbenik, pevec, kantavtor in skladatelj zabavne glasbe, rojen v Stražišču pri Kranju, je svojo glasbeno pot začel leta 1976 s skladbo Zoboblues, dve leti pozneje pa je postregel s prvim albumom z večnimi pesmimi, kot sta Moje miške in Stoj, Marija. V večnost se je zapisal z dvojnim albumom Ideje izpod odeje, ki je izšel leta 1981. Ko zvonovi zapojo, Lepa dekleta, Romanje, Uspavanka za Evo, Martinov lulček – to so le nekatere izmed skladb, ki si jih popevamo še danes. Do leta 2009 je izdal 14 albumov, Šum na srcu, Za prijatelje, Država, Kako mi zadišiš in številne druge so se vtisnile v naše glasbeno izročilo. Pesmi so večno aktualne in brezčasne, kar ga spremlja skozi celotni opus, predvsem pa večni žar mladosti, ki veje iz njih na pronicljiv, humoren in ljudski način. Punk glasbo je spravil v slovenski avtorski eter, s prepesnitvami in priredbami tujih avtorjev in uspešnic pa nam je predstavil avtorje in izvajalce (Jesse Winchester, Glenn Frey, Jackson Brown, Morrison-Williams) v že ponarodelih Gorska roža, Ostani z nami, Hiti počasi in Vse manj je dobrih gostiln. Šifrerjev prispevek in pomen za slovensko glasbo je vsekakor izjemen.

Kipci Zlata piščal 2023
Podelili glasbene nagrade Zlata piščal 2023. Foto: Tadej Majhenič
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button