FESTIVALI

Zgodovina slovenske radiotelevizije v enaindvajsetih skladbah

Letošnja Poletna noč na Kongresnem trgu v Ljubljani ni bila posvečena posameznemu ustvarjalcu iz zlatih časov slovenske popevke, temveč visokima jubilejema obeh sestavnih delov RTV Slovenija: 90-letnici radia in 60-letnici televizije …

Repertoar Poletne noči 2018:

 1. Pastirček, avizo (Uroš Krek)
 2. Ko boš prišla na Bled (Eva Hren)
 3. Na mostu (Bila sva mlada oba) (Urška Arlič Gololičič in Jože Vidic)
 4. Bratovščina sinjega galeba (Otroški pevski zbor RTV Slovenija)
 5. Mlade oči (Saša Lešnjek)
 6. Prisluhni mi (Darja Švajger)
 7. Samo nasmeh je bolj grenak (Nina Strnad)
 8. Mati, bodiva prijatelja (Oto Pestner)
 9. Zate in Lahko noč, Piran (Tinkara Kovač, Lara Baruca, Anika Horvat)
 10. Na svoji zemlji (Simfonični orkester)
 11. Slovenskega naroda sin (Tomaž Domicelj)
 12. Ledena (Siddharta)
 13. Cvetje v jeseni (Tomaž Plahutnik)
 14. Za prijatelje (Andrej Šifrer)
 15. Poljane, dom prelepih dni / Štajerc (Alfi Nipič)
 16. Lastovka (Elda Viler)
 17. V Ljubljano (Anika Horvat)
 18. Vrača se pomlad (Oto Pestner)
 19. Trideset let (New Swing Quartet)
 20. Venček evrovizijskih:
  Brez besed (Anika Horvat)
  Vse rože sveta (Alex Volasko)
  Pridi, dala ti bom cvet (Saša Lešnjek)
  Dan ljubezni
 21. Poletna noč (Nina Strnad)

Avtorji oddaje so se odločili za glasbeno ilustracijo zgodovine obeh medijev. Tako smo poleg nekaterih ključnih popevk iz tega časa slišali tudi znameniti Krekov griegovski avizo TV Ljubljana, glasbo iz prvega slovenskega zvočnega filma Na svoji zemlji, Otroški pevski zbor je zapel najavno pesem iz ene najboljših slovenskih mladinskih tv-nadaljevank Bratovščina Sinjega galeba ter glasbo iz verjetno najpopularnejše TV-nadaljevanke Cvetje v jeseni (solist na citrah je bil Tomaž Plahutnik).

Program sta povezovala nostalgično poslavljajoči se Slavko Bobovnik in Bernarda Žarn, ki je znova dokazala, kako dobra voditeljica je, če ima ob sebi močnega sovoditelja.

Mnoge znamenite popevke so izvedli izvirni izvajalci. Ker se leta poznajo tudi njim, smo dobili izvedbe, ki so se po intonančni natančnosti in izvajalski energiji precej razlikovale – vsekakor pa so bile v skladu z vseslovenskim značajem nacionalne televizije zastopane vse slovenske pokrajine.

Poseben posladek je bila odločitev za venček evrovizijskih popevk, ki so v slovenščini zastopale nekdanjo skupno državo Jugoslavijo (ob čemer je še vedno nekoliko nerazumljiva sramežljivost nacionalke v zvezi s pesmima iz let 1961 in 1962: obe je napisal in ju v Cannesu oz. Luksemburgu dirigiral Jože Privšek, čeprav sta ju odpeli srbski pevki v srbohrvaščini – Ne pali svetla u sumrak oz. Ne prižigaj luči v temi ima s 4. mestom še vedno najvišjo uvrstitev slovenskega avtorja na evrosongu.

Od pevcev mlade generacije je nase posebej opozorila Saša Lešnjek z brezhibnima izvedbama pesmi Mlade oči ter Pridi, dala ti bom cvet.

Poletna noč 2018 se je tokrat odvila 20. junija na Kongresnem trgu.Foto: Alesh Maatko

Da ne pozabimo! Slavljenki, naši naconalni radioteleviziji, želimo še veliko takih jubilejev in še veliko takih koncertov.

Vrhunec letošnje poletne noči pa je bila prav zaključna Poletna noč. V 54 letih po nastanku te pesmi smo slišali že »sto in eno« izvedbo. A tako muzikalno študiozne in tekstovno natančnein poglobljene interpretacije, kot jo je ponudila Nina Strnad, že dolgo ne! Poklon in čestitke!

Poletna noč 2018 se je zaključila s pesmijo Poletna noč (Nina Strnad).Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button