LJUBLJANA FESTIVAL

Vsi plusi in minusi Poletne noči 2016

Absolutno je treba pohvaliti organizartorje letošnje Poletne noči, da so se v počastitev 25-letnice slovenske samostojnosti odločili, da bodo namesto nostalgičnega obujanja spominov na zlata 60. in 70. leta predstavili pesmi, ki so nastajale, od kar je Slovenija postala samostojna država.

Faraoni
Faraoni in Enzo Hrovatin Foto: Matej Kolaković

Za Solinarja je Patrik Greblo napisal izvrsten aranžma za revijski orkester, ki je skladbo ustrezno nadgradil, izvrstno pa jo je odpel pevec Faraonov in avtor skladbe Enzo Hrovatin.

23 pesmi (uvodna in zaključna je bila kajpak neizbežna Poletna noč najprej v instrumentalni, za konec pa še v izvedbi Alenke Godec) je v glavnem dokazalo, da je na Slovenskem tudi v zadnjih 25 letih nastalo nekaj odličnih melodij, ki bodo (če že niso) postale zimzelene. Skladbe so večinoma izvedli originalni izvajalci; manjkali so le Darja Švajger, Andrej Šifrer ter Yuhubanda & Katja Koren, ki so jih korektno nadomestili Eva Boto, Marko Vozelj in tercet Eroika.

Seveda se je vedno mogoče vprašati, ali je bil izbor optimalen (najbolj zablodeli na to prireditev so se zdeli Prifarski muzikanti s slovnično napako v prvem verzu svojega besedila, vprašljiv pa je tudi izbor vseh »zmagovalk« Slovenske popevke po letu 2009).

Prifarski muzikanti – Tisti nekdo Foto: Matej Kolaković

Ker je izbor padel zgolj na festivalske popevke treh festivalov, ki jih (so)organizira RTV Slovenija, je bila pri glavnini olajšana izvedba, saj so bili aranžmaji že takrat napisani za revijski orkester (RTV Slovenija se sicer vztrajno izogiba tej oznaki in vztraja pri »tozd« Big band in »tozd« Simfoniki). Težava nastane pri skladbah, ki so bile v osnovi bolj rokovske ali v modernejših ritmih, ki nikakor niso prav zazvenele. Ali je problem v aranžmajih, neznanju ali nepripravljenosti revijskega orkestra ali čem drugem, naj povedo glasbeno bolj podkovani od pisca teh vrstic.

Tanja Ribič
Tanja Ribič Foto: Matej Kolaković

Po dolgem času smo na pevskem odru spet videli Tanjo Ribič. K sreči je imela ob sebi izvrstne spremljevane vokaliste, predvsem Sandro Feketija.

Program je s precej osnovnošolskim veznim besedilom decentno povezovala Bernarda Žarn. Posnetek koncerta bo predvajal Radio Slovenija 25. junija, TV Slovenija pa 2. julija, obakrat ob 20. uri.

Nuša Derenda
Nuša Derenda Foto: Matej Kolaković
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button