EVROVIZIJA

Veliko zmagoslavje za Portugalsko; Slovenija predzadnja v I. večeru

Imamo zmagovalca 62. Izbora za Pesem Evrovizije. Po skoraj štiriurnem šovu so gledalci in poslušalci ter strokovne komisije odločile, da je najboljša evrovizijska skladba leta 2017 Amar Pelos Dois, ki jo je čustveno zapel Portugalec Salvador Sobral.

Ukrajinski Kijev je tokrat po številnih peripetijah že drugič gostil glasbeno tekmovanje za Pesem Evrovizije 2017. Tri večere so evrovizijsko tekmovanje, ki je potekalo v Mednarodnem razstaviščnem centru, prvič v zgodovini prireditve vodili trije moški, in sicer Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk in Timur Miroshnychenko. Po uvodnem pozdravnem filmu se je najprej na odru sprehodilo vseh 26 finalistov, nato pa so pred pričetkom tekmovanja sledile še tradicionalne uvodne besede »Let the Eurovision Song Contest 2017 begin (Naj se tekmovanje za Pesem Evrovizije 2017 začne)«. In nato se je začelo zares …

Znani rezultati iz prvega predizbora

Slovenija se v prvem predizboru ni odrezala najbolje, saj je Omar Naber s pesmijo On My Way zasedel komaj predzadnje, 17. mesto.

Skozi letošnjo evrovizijsko zgodbo smo v finalu slišali in videli predstavnike Izraela, Poljske, Belorusije, Avstrije, Armenije, Nizozemske, Moldavije, Madžarske, Italije, Danske, Portugalske, Azerbajdžana, Hrvaške, Avstralije, Grčije, Španije, Norveške, Velike Britanije, Cipra, Romunije, Nemčije, Ukrajine, Belgije, Švedske, Bolgarije in na koncu še Francije.

Glasba ni ognjemet. Prava glasba prihaja iz srca, je dejal Slavador Sobral.Foto: Andres Putting

Nekoč umirjeno publiko so – odkar evrovizijski izbori potekajo v večjih
dvoranah – zamenjali predvsem evrovizijski oboževalci, ki jih res ni
malo. Če so še pred leti ti vihrali vsak s svojo veliko zastavo, je teh
zadnja leta nekoliko manj. Prvič zaradi varnosti – varnostni pregledi so
pred vstopom v velike dvorane zelo strogi, drugič pa zaradi mobilnih
telefonov, kjer so v ospredju selfiji, ne nazadnje pa želi vsak gledalec
ujeti svoj najlepši foto trenutek.

Skromen šov program

Med zadnjo odpeto tekmovalno skladbo in pred razglasitvijo rezultatov smo lahko na velikem odru videli dve evrovizijski zmagovalki. Najprej Ruslano, ki je slavila leta 2004 v Istanbulu in ki je z dvajsetimi plesalci spektakularno predstavila novo pesem It’s Magical. Nato pa je na oder z novim singlom I Believe in you stopila še lanskoletna zmagovalka, sveže poročena Jamala, ki je pesen posvetila svojemu novemu srečnemu izbrancu. Organizatorji pa niso pozabili niti na zmagovalko otroške Evrovizije 2016, saj se je na odru na simpatičen način predstavila še Mariam Mamadashvili iz Gruzije.

Glasovanje in razglasitev rezultatov

Kako je glasovala Slovenija?

Slovenska strokovna komisija je 12 točk podelila
Portugalski, 10 Veliki Britaniji, 8 Bolgariji, 7 Avstraliji, 6 Švedski, 5
Belgiji, 4 Poljski, 3 Armeniji, 2 Italiji in 1 točko Nizozemski. Ljudstvo pa je podelilo 12 točk Hrvaški, 10 Italiji, 8 Portugalski, 7 Bolgariji, 6 Belgiji, 5 Madžarski, 4 Azerbajdžanu, 3 Moldaviji, 2 Romuniji in 1 točko Švedski.

V velikem finalu je glasovalo vseh 42 sodelujočih držav. Najprej so svoje v tradicionalnem sporočanju glasov (od 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 in 12) povedale strokovne komisije, nato pa je sledil še bolj napeti del – grafični prikaz preostalih točk, torej volja ljudstva. Skupni enakovreden seštevek vseh glasov pa nam je prinesel novega zmagovalca Evrovizije 2017.

Najboljšo evrovizijsko skladbo leta 2017, Amar Pelos Dois (Ljubezen za dva), je čustveno odpel 28-letni Portugalec Salvador Sobral, ki je po zmagi vsem skupaj sporočil, da glasba ni ognjemet, ampak da prava glasba prihaja iz srca.

Mesto Država Št. točk Mesto Država Št. točk
1. Portugalska 758 14. Azerbajdžan 120
2. Bolgarija 615 15. Velika Britanija 111
3. Moldavija 374 16. Avstrija 93
4. Belgija 363 17. Belorusija 83
5. Švedska 344 18. Armenija 79
6. Italija 334 19. Grčija 77
7. Romunija 282 19. Danska 77
8. Madžarska 200 21. Ciper 68
9. Avstralija 173 22. Poljska 64
10. Norveška 158 23. Izrael 39
11. Nizozemska 150 24. Ukrajina 36
12. Francija 135 25. Nemčija 6
13. Hrvaška 128 26. Španija 5

Kako natančne so bile stavnice in napovedi oboževalcev?

Italijanski predstavnik ter zmagovalec Sanrema 2017, Francesco Gabbani, je veljal za favorita od trenutka, ko so bile znane vse letošnje pesmi. Njegova nalezljiva pesem Occidentali’s Karma, ki jo je zapel v maternem jeziku, nas vseskozi opozarja, da je današnji svet preveč osredotočen na videz, pesem pa vsebuje številne elemente zahodnega, materialističnega sveta, kot tudi nekaj vzhodnjaške filozofije.

Tri obletnice in ena izključitev

Letos sta se na evrovizijski oder po letu predaha vrnili
Romunija in Portugalska, posebej pomembno pa je bilo tekmovanje za Avstrijo,
Dansko in Veliko Britanijo, saj so slavile svojo 60. obletnico sodelovanja na
evrovizijskih odrih; prvič so tekmovale daljnega leta 1957.

Seveda pa
Evrovizija tudi letos ni minila brez škandala, saj se je ta zgodil že pred
začetkom tekmovanja. Ukrajina ruski pevki Juliji Samojlovi zaradi nastopa na
Krimu pred nekaj leti ni dovolila vstopiti v državo, zato se Rusija letos na
tekmovanju ni predstavila.

Popolno nasprotje poskočne italijanske zgodbe je Portugalska, ki na Pesmi Evrovizije še nikoli ni zmagala. Salvador Sobral, ki je prispel v Kijev komaj v nedeljo, 7. maja, ko se je skupaj s sestro Luíso (avtorico skladbe) sprehodil po rdeči preprogi, je prav tako prepeval v maternem jeziku. Skladbo Amar Pelos Dois je zapel izjemno čutno in iz srca ter tako ganila marsikoga v dvorani in pred televizijskimi sprejemniki. Po stavnicah se je nežno in potihoma vsak dan vzpenjal višje in višje. Nekaj ur pred finalom pa se je povzpel kar na prvo mesto ter tako izrinil Francesca Gabbanija.

Med prvo peterico so kotirali še mladi bolgarski predstavnik Kristian Kostov s skladbo Beautiful Mess, Šved Robin Bengtsson z I Can’t Go On ter navidez plašna belgijska izvajalka Blanche s pesmijo City Lights. Med prvo deseterico pa so bile na stavnicah še Velika Britanija, Romunija, Hrvaška, Moldavija in Francija kot deseta.

Slavador je pesem še enkrat zapel skupaj s sestro Luíso, avtorico pesmi.Foto: Andres Putting
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button