EVROVIZIJA

Velika Britanija je bila na Evroviziji kar 16-krat druga

Britanci zmagali petkrat

Združeno kraljestvo se je tekmovanja za Pesem Evrovizije prvič udeležilo z rahlo zamudo. Izpustili so namreč prvo leto, evrovizijski zgodbi pa so se pridružili na drugi prireditvi leta 1957 v Frankfurtu.

Prvih 20 let so se britanski predstavniki uvrščali med prvih deset, k čemur je pripomoglo dejstvo, da so pesmi izvajali veliki zvezdniki tistega časa, kot so Matt Monroe, Kathy Kirby in Cliff Richard (ki se je dvakrat potegoval za slavo in ki je zasedel drugo ter tretje mesto).

Piše se leto 1967

Šele leta 1967 je Združeno kraljestvo slavilo svojo prvo zmago z legendarno izvedbo pesmi Puppet on a String, ki jo je Sandie Shaw na Dunaju izvedla kar z bosimi nogami, kar je bilo takrat prava revolucija. Velika Britanija je znova zmagala leta 1969, vendar je morala Lulu svoje zmagoslavje Boom Bang a Bang deliti s tremi drugimi oziroma skupnimi zmagovalci iz Španije, Nizozemske in Francije.

V začetku sedemdesetih let je Združeno kraljestvo vztrajalo pri formuli pošiljanja izvajalcev, ki so se uvrščali na vrhove lestvic. Tako so bili Mary Hopkin (2.), The New Seekers (2.), Olivia Newton-John (4.) in The Shadows (2.) vedno v vrhu.

Največjo zmago so dosegli šele leta 1976. Pesem Save Your Kisses For Me skupine The Brotherhood of Man se je uvrstila na vrhove lestvic v 33 državah. Še danes ostaja ena od najbolje prodajanih plošč vseh časov. Prav tako je treba reči, da je to eden najbolj kultnih plesnih gibov, ki prav tako ‘zažiga’ še danes.

Skupine Bucks Fizz je leta 1981 s skladbo Making Your Mind Up prinesla domov četrto zmago. Še posebej je bilo napeto leta 1993, ko je Sonia iz Liverpoola za las zgrešila zmago, Gina G pa je z Ooh Aah … Just a Little Bit postala ena največjih svetovnih uspešnic leta 1996. Leta 1997 je Katrine and the Waves s skladbo Love Shine a Light Veliki Britaniji pripela zadnjo zmago. Nato je sledilo nekaj mračnih in temnih let …

Novo upanje 2022

Znova je luč upanja Veliki Britaniji prižgala lanskoletna skladba Space Man v izvedbi Sama Ryderja. T.  i. ‘Mož iz vesolja’ je v Torinu zasedel drugo mesto ter tako poskrbel za rekord Združenega kraljestva kot države z največjim številom uvrstitev na drugem mestu. Britanci so bili namreč drugi kar 16-krat!

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button