LJUBLJANA FESTIVAL

V Križanke prihaja vizualno osupljiv spektakel

Harmonija med naravo in človeštvom

Španska gledališka skupina, La Fura dels Baus, se bo 29. in 30. junija ob 21. uri predstavila na Poletnem gledališču Križank s produkcijo Pastorala za planet. Predstava je osnovana na Beethovnovi Simfoniji št. 6, Pastoralni,  ki velja za eno izmed redkih programskih del v Beethovnovem opusu.

La Fura dels Baus, ki jo vodi umetniški vodja Carlus Padrissa, je mednarodno priznana zaradi svojih avantgardnih produkcij, ki kljubujejo kategorizaciji. Neustrašen pristop skupine do gledališča jim je prislužil zveste privržence po vsem svetu. Padrissina vizija v kombinaciji z izjemnim talentom izvajalcev skupine in članov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija obljublja nepozaben večer umetniške odličnosti na 71. Ljubljana Festivalu. Zasedbi se bo na odru pridružila belgijska sopranistka Sophie Karthäuser, ki je tekom svoje kariere krasila odre nekaterih najprestižnejših opernih hiš in koncertnih dvoran, vključno s Kraljevo opero Covent Garden, milansko Scalo in Berlinsko državno opero.

Pastorala za planet
Pastorala za planet Foto: Marie Guilloux

Španska gledališka skupina iz Barcelone bo 26. in 27. junija nastopila s predstavo Biti ali ne biti, ki bo na 71. Ljubljana Festivalu doživela svetovno premiero. 29. in 30. junija pa bomo priča predstavi z naslovom Pastorala za planet.

Različne umetniške olike

Pastorala za planet je dokaz sposobnosti La Fure dels Baus, da združi različne umetniške oblike v kohezivno produkcijo. Predstava je spoj gledališča, plesa, akrobatike in multimedijskih elementov, ki ustvarjajo edinstveno izkušnjo za občinstvo. S poudarkom na okoljskih vprašanjih in nujni potrebi po skupnem ukrepanju služi predstava kot budnica, ki gledalce spodbuja k razmisleku o trenutnem stanju planeta in njihovi vlogi pri oblikovanju njegove prihodnosti.

Gre za vizualno osupljiv spektakel, ki občinstvo popelje skozi različne pokrajine, pri čemer vsaka poudarja občutljivo ravnovesje med naravo in človeškim vplivom. Za La Furo dels Baus značilna uporaba najsodobnejše tehnologije in inovativnega odrskega oblikovanja dodatno izboljša poglobljeno izkušnjo in ustvari svet, kjer se domišljija sreča z resničnostjo.

Pastorala za planet
Pastorala za planet Foto: Julien Benhamou

Znana gledališka skupina

La Fura dels Baus je znana avantgardna gledališka skupina, ki prihaja iz Katalonije v Španiji. Od svoje ustanovitve leta 1979 je dosledno premikala meje tradicionalnega gledališča in združevala elemente glasbe, akrobatike, vizualnih umetnosti in tehnologije, da bi ustvarila osupljive spektakle, ki spodbujajo razmišljanje. Njihov revolucionarni pristop h gledališču jih je pripeljal do sodelovanja z velikimi tujimi gledališči in nastopi na mednarodnih festivalih, kar je La Furo dels Baus popeljalo do svetovne prepoznavnosti. Ena od njihovih opredeljujočih značilnosti je njihovo inkorporacija različnih umetniških elementov v svoje predstave. Brezhibno združujejo gledališče, glasbo, ples, vizualne umetnosti in multimedijsko tehnologijo, da ustvarijo poglobljena in nepozabna doživetja. Njihovi nastopi pogosto vključujejo velike scene, zračne akrobacije, pirotehniko in interaktivne elemente, ki izzivajo tradicionalne predstave o gledališču.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button