EVROVIZIJA

Umrl prvi avstrijski evrovizijski zmagovalec Udo Jürgens

V nedeljo popoldne je na sprehodu odpovedalo srce Udu Jürgensu, pevcu in skladatelju prve avstrijske zmagovalke evrovizijskega festivala leta 1966. Pevec je konec septembra praznoval 80. rojstni dan in je bil še poln načrtov za novo turnejo.

Udo Jürgens se je kot Jürgen Udo Bockelmann rodil 30. septembra 1934 v Celovcu.Foto: Dominik Beckmann

Pogrešali ga bomo tudi maja prihodnje leto na Dunaju, kjer bi mu prireditelji zanesljivo namenili pomembno vlogo v vmesnem programu težko pričakovanega Izbora za pesem Evrovizije.

Udo Jürgens je bil največja avstrijska glasbena zvezda, znana po vsem nemško govorečem svetu. Ustvaril je številne hite (npr. Griechische Wein, Siebzehn Jahr, blondes Haar, Aber bitte mit Sahne), ki so danes pojem šlagerskih zimzelenčkov. Peti in skladati je začel že v rosnih letih, veliki preboj pa mu je uspel na evrovizijskem festivalu, na katerem je nastopil trikrat, še enkrat pa je sodeloval kot skladatelj.

Njegova evrovizijska kariera je nekoliko atipična, saj je svoje uvrstitve stopnjeval. Prvič je sodeloval leta 1964 in s pesmijo Warum, nur warum zasedel 6. mesto. Skladbo je v angleščini posnel njegov takratni tekmec iz Velike Britanije Matt Monro z naslovom Walk away in jo proslavil po vsem svetu. V Neaplju 1965 je bil Jürgens s pesmijo Sag ihr, ich lass sie grüssen četrti, vrhunec pa je dosegel v Luksemburgu 1966, ko je zmagal s pesmijo Merci, cherie. Dve leti zatem je napisal skladbo Tausend fenster, s katero je Avstrijo v Londonu 1968 zastopal znameniti češki pevec Karel Gott. Znana je tudi anekdota, da je še večkrat poslal pesmi na avstrijske natečaje, a pod psevdonimom, toda zavrnili so jih z utemeljitvijo, da »preveč posnemajo slog Uda Jürgensa.«

Njegovi nastopi so bili prava paša za oči.Foto: Dominik Beckmann
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X