EVROVIZIJA

Ukrajina po pavzi stavi na Jamalo

Po letu premora se na Pesem Evrovizije vrača Ukrajina. Sinoči se je na njihovem nacionalnem izboru predstavilo šest finalistov, žirija in gledalci pa so odločili, da bo to vzhodnoevropsko deželo maja v Stockholmu zastopala pevka Jamala s skladbo 1944.

Rezultati glasovanja so bili izenačeni.Foto: UA:Pershyi

Ukrajinski finale je postregel s šestimi žanrsko precej raznolikimi skladbami. Tekmovali so skupina Brunettes Shoot Blondes, NeAngely, The Hardkiss, Jamala, SunSay in Pur:Pur. Prireditev sta vodila Dimitri Tankovič in Aleksander Pedan. Poseben gost festivala je bil letošnji irski evrovizijski predstavnik Nick Byrne, ki je predstavil svojo skladbo Sunlight.

Ljudstvo ima vedno prav

Strokovna žirija in gledalci (po enakovrednem sistemu točkovanja 50/50)
so se na koncu odločili za pevko Jamalo in pesem 1944. Prejela je največ
točk od gledalcev (šest) in pet točk od strokovne žirije. Slednji, ki
so jo sestavljali Andrij Danilko (predstavnik Ukrajine na ESC 2007 kot
Verka Serduchka), pevka Ruslana (zmagovalka ESC 2004) in glasbenik
Konstantin Meladze, je bila najbolj všeč pesem skupine Hardkiss.

Brunettes Shoot Blondes je indie rock skupina, ki je veliki met doživela s hitom Knock Knock, ki je na portalu youtube dosegel več kot 6 milijonov ogledov, s čimer so poskrbeli za pravo internetno senzacijo. Tokrat so se predstavili s pesmijo Every Monday. NeAngely oz. NuAngels je duet dveh ženskih vokalistk, Victorie in Slave. Predstavili sta se s skladbo Higher. Rock je zazvenel tudi v skladbi Helpless, ki jo je izvedla petčlanska rock skupina The Hardkiss. V preteklosti je bila nominirana za nagrado MTV za najboljšega ukrajinskega izvajalca. Skupina SunSay je upe polagala na skladbo Love Manifest. Njen pevec Andrej Zaporožec je povedal, da nikoli poprej ni gledal Pesmi Evrovizije. Zadnja se je predstavila skupina Pur:Pur s skladbo We Do Change. Posebno pozornost je pritegnila njihova pevka Nata Smirina z zanimivim pokrivalom.

Ukrajina se bo z Jamalo predstavila v drugem prediuzboru.Foto: Jamala facebook profil
JamalaFoto: Jamala facebook profil

Jamalino pravo ime je Susana Jamaladinova in ima krimejsko-tatarske korenine. Svojo glasbeno kariero je pričela leta 2005. Bolj prepoznavna je postala po nastopu na mednarodnem tekmovanju za mlade pop pevce The New Wave, ki se je leta 2009 odvijalo v Jūrmali. Že takrat je strokovno komisijo prepričala z izjemnimi vokalnimi sposobnostmi in osvojila veliko nagrado. Sama piše pesmi v različnih žanrih, od džeza, soula, RnB-ja do popa. Leta 2014 je igrala tudi v ukrajinskem filmu The Guide. Na Evrosong je že poskušala priti, in sicer leta 2010, ko se je na domačem izboru predstavila s pesmijo Smile. Letos se ji je želja uresničila, saj bo v Stockholmu predstavila skladbo z naslovom 1944, v kateri pripoveduje tragično zgodbo svoje prababice. 

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button