ZABAVNO & DRUŽABNO

To je prva domača raperskega videozgodba posredovana v SLO znakovnem jeziku

Pesem govori o ljudeh, ki ne vidijo ali slišijo njeno sporočilo

14. novembra obeležujemo dan slovenskega znakovnega jezika, ki je od junija letos na pobudo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije vpisan v slovensko ustavo. Da bi poudarili pomen nadaljnjega razvoja slovenskega znakovnega jezika, ki trenutno obsega okrog 21.000 kretenj, in zagotavljanje dostopnosti v vseh sferah življenja, predvsem pri izobraževanju, je zveza ob dnevu slovenskega znakovnega jezika lansirala glasbeni videospot Verjemi vase.

Gre za videzgodbo, ki je v celoti dostopna ljudem z izgubo sluha.

Videzgodba pesmi Verjemi vase slovenskega raperja Ževže je predstavljna tudi v znakovnem jeziku in zato povsem dostopen ljudem z izgubo sluha. Pesem izpričuje avtorjev pozitivni pogled na življenje: »Moraš sebe znati videti, da si lahko drugim za zgled. Preden sebe predstaviš, moraš sebe spoznat.«

Matevž Andročec – Ževža je ljubljanski raper, ki se je na glasbeni sceni prvič pojavil leta 2009 s pesmijo Ne me učit. Glasba je njegov motor, ki ga poganja naprej k ustvarjanju novih rim. Repanje je zanj svet, v katerem ne čuti svojih omejitev, ki so posledica prezgodnjega rojstva, saj je pri ustvarjanju pesmi svoboden. Svojo avtorsko pesem Verjemi vase je pred leti premierno predstavil v polfinalni oddaji na bitki talentov, priložnost za video spot pa se je pojavila junija letos, ko je sodeloval pri nastajanju dokumentarnega filma 62.a kot tonski mojster.

Matevž Andročec – Ževža
Nio in Ževžo je kretenj učila Valerija Škof. Foto: Brigita Stariha

Fantastičen komad

»Pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije smo želeli proslaviti znakovni in jezik gluhoslepih v slovenski ustavi tudi tako, da svoje uporabnike spodbudimo, naj verjamejo vase in naj jim ta zgodovinska zmaga omogoči uresničitev vseh potencialov. Tako se je rodilo sodelovanje – Ževža je imel fantastičen komad, mi pa željo, da naredimo dostopno tudi glasbo,« je povedala Tina Grošelj, urednica Spletne TV za gluhe in naglušne in producentka videospota Verjemi vase.

Pesem govori o ljudeh, ki ne vidijo ali slišijo njeno sporočilo, da se moramo, ne glede na naše hibe in nesreče, ki jih doživimo, sprejeti take, kot smo se imeti radi in poskušati najti pozitivo v svojem življenju, pa se povsem ujema s konceptom zgodovinskega dosežka za gluhe, naglušne in gluhoslepe – z vpisom znakovnega jezika v slovensko ustavo. Kot pravi Ževža, je govor ključ do sporazumevanja z ljudmi, medtem ko so oči za to, da z njimi vidimo lepe stvari.

Matevž Andročec – Ževža
Andročec Matevž – Ževža s tolmačkami: Valerija Škof, Vanessa Buljubašič, Karin Brumen. Foto: Brigita Stariha

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Izvor
Spletna TV
Twitter
Back to top button