TORINO 2022

Stavnice napovedujejo zmago Ukrajini

Na drugem mestu Italija, tretja Švedska

Govoriti, kam se bo prihodnje leto selila evrovizijska karavana, je prerano, saj se evrovizijska edicija 2022 niti zgodila, še ni. A če pogledamo razvpite stavnice, bo napet boj med Ukrajino, Italijo, Švedsko, Veliko Britanijo in Španijo. Vse te države so trenutno na stavnicah med TOP 5!

Izrazitega favorita letos ni

Ob tem je zanimivo, da so med TOP 5 kar tri države, ki prihajajo iz družine velikih pet, torek gostiteljica Italija ter še Velika Britanija in Španija. Slednji dve zadnja leta ne blestita ravno, tako da se zna zgoditi letos resnično presenečenje, ali pa tudi ne! Ukrajina, ki ji od vsega začetka kaže najbolje bo nastopila v prvem predizboru, kot Slovenija. Švedska pa v drugem. Ti dve državi sta edini, ki ju čaka še kvalifikacija za finale. A večjih presenečenj tu ne bi smelo biti!

Sloveniji stavnice letos niso naklonjene, saj nas uvrščajo na sam rep ESC 2022!

Evrovizijske stavnice – TOP 5:

  1. Ukrajina: Kalush Orchestra – Stefania
  2. Italija: Mahmood & Blanco – Brividi
  3. Švedska: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer
  4. Velika Britanija: Sam Ryder – Space Man
  5. Španija: Chanel – SloMo

Razlika med prvimi tremi na stavnicah je majhna, in sicer imajo prve tri države 61 %, 56 % in 51 % možnosti za zmago. Velika Britanija že precej bolj zaostaja, enako Španija. Med njima je prav tako majhna razlika, in sicer ima Sam Ryder 36 %, Chanel pa 29 % možnosti za zmago.

Ukrajina: Kalush Orchestra – Stefania

In kdo so letošnji favoriti? Kalush Orchestra je ukrajinska hip-hop skupina, ki z različnimi ljudskimi inštrumenti združuje etnične motive, ki so prepleteni s sodobnimi zvoki. Skupina je dobila ime po ukrajinskem mestu Kalush, ki se nahaja ob vznožju Karpatov. Poleg tega iz tega mesta prihaja član skupine Oleha Psiuka. Njihova pesem za Evrovizijo 2022, Stefania, je poklon Olehovi materi, ki jo je prvič slišala šele, ko je videla, da je skupina tekmovala v ukrajinskem izboru za Evrovizijo Vidbir. Naj ob tem še zapišemo, da ima eden od članov skupine že izkušnje s tekmovanjem za pesem Evrovizije: Ihor je namreč lani odpotoval v Rotterdam, kjer je tekmoval s svojo drugo skupino Go_A.

Italija: Mahmood & Blanco – Brividi

Italija je svojega novega ESC predstavnika izbrala na festivalu Sanremo 2022. Milanski glasbenik Mahmood je najprej zaslovel v šovu The X Factor Italia, nato pa je leta 2019 prepričal na Sanremu in kasneje še na Evroviziji v Tel Avivu, kjer je s spesmijo Soldi zasedel drugo mesto. Njegova pesem je postala najbolj predvajana evrovizijska pesem vseh časov na Spotifyju (rekord, ki je ostal do januarja 2021, ko ga je presegla Arcade Duncana Laurencea). Blanco pa je mladi pevec oziroma raper iz Brescie, ki ma velik ambicije. Njegov singel Mi Fai Impazzire iz leta 2021 je bil kar osem tednov na vrhu italijanskih lestvic, sledil pa mu je izid prvenca Blu Celeste, ki je prav tako dosegel prvo mesto. Na stavnicah sta že od vsega začetka uvrščena v sam vrh.

Švedska: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer

Kot tretjeuvrščena na stavnicah je tu še Cornelia, ki je pevka, avtorica pesmi in aktualna zmagovalka Melodifestivala. Jakobsova je svojo kariero začela kot del dekliške skupine Love Generation, ki pa je izdala le tri single. Cornelia je nato začela samostojno kariero leta 2018. Z očetom, ki je znani rock zvezdnik na Švedskem ter babico, ki je skladateljica, ji je bila tako glasba položena že v zibelko …

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
4
+1
2
+1
1
+1
2
+1
2
+1
0
Back to top button
X