EMA

Slovenski hitmajker svetovnega formata je nihče drug kot Raay

Raay se je z zmago na Emi 2015 zapisal v njeno zgodovino – postal je prvi slovenski avtor glasbe, ki mu je uspelo zmagati dve leti zapored. Pred tem sta se zaporednima zmagama najbolj približala Matjaž Vlašič (1998 in 2001) in Andrej Babić (2007 in 2009).

Maja Slatinšek – Do neba
Svojo prvo festivalsko zmago je Raay doživel na zadnjem Hit festivalu, na katerem je z njegovo balado Do neba slavila Maja Slatinšek.

Hit festival je bil slovenski glasbeni festival, ki ga je v letih 2000–2004 organiziral Radio Hit (skupaj s Pro Plusom), označili pa bi ga lahko kot Emo brez povezave z Evrovizijo.

Istega leta se je Maja uspešno predstavila tudi na Emi (Slovo brez mej) in Slovenski popevki (Odmev srca).

Da bi počastili to dejstvo, smo pobrskali po zakladnici slovenske
popularne in zabavne glasbe ter se spomnili 12 neevrovizijskih pesmi, ki so nastale
izpod njegovega peresa.

Manca Špik – Zvezala bi si krila
Mančina in Raayjeva pot sta se prvič križali leta 2003 na Prvem glasu Gorenjske in to srečanje je usodno zaznamovalo njeno glasbeno kariero. Širšemu slovenskemu občinstvu se je predstavila na Melodijah morja in sonca 2005, in sicer z Raayjevo Solze z neba, s katero je osvojila 3. mesto, že dve leti pozneje pa sta se na istem festivalu veselila zmage (Baila, baila, baila). Raay je poskrbel tudi za njen debi na Emi (2008, Še vedno nekaj čutim) in Slovenski popevki (2007, Vse to je moj svet), podpisal pa se je tudi pod šlagerje Hišica iz kart, Moj edini in Zvezala bi si krila.

Manca Špik na festivalu MMS.Foto: Alesh Maatko
Raay – slovenski hitmajker svetovnega formata.Foto: Žiga Culiberg

Špelca – Vrni se nazaj
Špelca Kleinlercher, nekoč članica turbofolk skupine Atomik Harmonik, je kot solo izvajalka delovalo pod Raayjevim okriljem. Izmed vseh njenih pesmi – teh sicer ni bilo malo – nam je najbolj všeč neizmerno nalezljiva skladba Vrni se nazaj.

April – Ladadidej
Eno največjih glasbenih presenečenj leta 2010 je bila glasbena novinka April, ki je zanimanje slovenske javnosti vzbudila tako s svojimi modernimi pop-dance ritmi kot modnimi odločitvami, zaradi katerih se je je kmalu prijel vzdevek »slovenska Lady Gaga«. Po uspešnicah Sam boš šel domov in Ne bi ni bilo nobeno presenečenje, da sta bila z Raayjem povabljena na Emo 2011. Ladadidej je strokovna žirija uvrstila v superfinale, v katerem pa je morala April priznati poraz Maji Keuc. Plod njunega nadaljnjega sodelovanja sta bili I’d Like to (My FB Song) / Ujeta na netu in Paše mi.

April na Emi 2011, 2. mesto.Foto: Alesh Maatko

Maraaya – Lovin’ Me
Med tistimi, ki so na letošnji Emi
navijali za duo Maraaya, je bilo najbrž malo takih, ki ne bi poznali
njunega prvega singla Lovin’ Me, ki je lani izšel pri italijanski založbi Dance and Love in je uspeh doživel tudi izven naših meja (Italija, Belgija, Nemčija, Poljska).

Nika Zorjan – Nasmeh življenja
Čeprav se je morala Nika Zorjan na Misiji Evroviziji zadovoljiti s 3. mestom, kar je pomenilo, da ji je vstopnica za nastop na Emi 2012 ušla za las, sodelovanja v oddaji gotovo ne obžaluje, saj je zaradi nje spoznala Raayja, ki je bil eden izmed sodnikov. Kot tolažilno nagrado za tretje mesto je dobila pesem Čas za nas, ki je postala velik hit, sledile so Problemom sredinc, Nasmeh življenja s predlanskih Melodij morja in sonca ter najnovejša Po dežju.

Nika Zorjan na festivalu MMS.Foto: Alesh Maatko
Nuša Derenda Foto: Alesh Maatko

Nuša Derenda – Modro morje
Raay je mnogokrat pisal pesmi za izvajalce, ki so svojo glasbeno pot šele začenjali. A to se je spremenilo, ko je kot avtor in producent sodeloval z Nušo Derenda pri njenem albumu Prestiž (2008), na katerem je poleg Začaraj me, To je ljubezen in Danes vračam se izšla tudi skladba Modro morje.

Tangels – Kaj in kam
Leta 2010 je bil Raay eden izmed sedmih avtorjev, povabljenih na Emo. Pesem Kaj in kam je zaupal svoji skupini Tangels. Popevka v finalnem izbora glasovalcev ni najbolj prepričala (pristali so na predpredzadnjem mestu), so jo pa zato za svojo toliko bolj vzeli radijski poslušalci.

Kataya – To je moj dan
Če ste pred štirimi leti prižgali radio, je bila velika možnost, da ste iz zvočnikov zaslišali besede »to je moj dan«, ki jih je prepevala Kataya, članica že omenjene zasedbe Tangels. To je moj dan je bila po podatkih zavoda IPF namreč tretja najbolj predvajana skladba tistega leta.

KatayaFoto: Alesh Maatko

Tina Maze – My Way Is My Decision
Vrhunska smučarka in olimpijska prvakinja Tina Maze se je leta 2012 ljudem predstavila v novi luči – kot pevka. Pri odločitvi zaplavati v glasbene vode sta ji pomagala Raay in Matjaž Jelen, ki sta zanjo ustvarila komad My Way Is My Decision.

Gašper Rifelj – Mozaik
Ostaja samo še en veliki slovenski
glasbeni festival, na katerem Raayju (še) ni uspelo slaviti, in to je
Slovenska popevka. Gašper Rifelj je bil blizu (3. mesto) leta 2010 s
precej evrovizijsko zvenečim Mozaikom.

Turbo Angels – Zamrznil je čas
Preden sta postala Maraaya in preden sta bila člana Tangels, sta Raay in Marjetka nastopala v skupini Turbo Angels, ki je nastala ob preporodu slovenske turbofolk scene na sredini prejšnjega desetletja. Njihov labodji spev je bila zimska balada Zamrznil je čas (na tej točki so se že povsem otresli svojih turbofolk korenin), priredbo katere je za svoj album posnela Lina Kuduzovič, zmagovalka šova Slovenija ima talent.

Zadnja lovorika je bila zmaga na EMI 2015.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button