ZABAVNO & DRUŽABNO

Slovenija na ‘osnovnošolski Evrosong’ oziroma Schoolovision pošilja Stiropor

Schoolovision 2022

V Torinu bo 14. maja veliki finale letošnje Pesmi za Evrovizijo, le dan prej pa bo v Irskem mestecu Bantry zaključno dejanje osnovnošolske različice tega tekmovanja. Na njem bodo s skladbo Stiropor / Styrofoam Slovenijo predstavljali člani skupine Pogrüntey iz Bistrice ob Sotli.

Schoolovision, kakor se imenuje evropsko glasbeno tekmovanje za osnovne šole, poteka pod okriljem spletne platforme za podporo sodelovanju evropskih šolskih delavcev eTwinning. Tekmovanje je prvič potekalo leta 2009, učenci Osnovne šole Bistrica ob Sotli pa slovenske barve zastopajo drugič zapored. Lani so se predstavili s pesmijo Prijatelji / Friends, pri avtorski in tehnični izvedbi pa so, tako kot letos, pomagali člani Mladinskega centra Bistrica ob Sotli.

Čisto nov bend Pogrüntey iz Bistrice ob Sotli se bo predstavil na 14. tekmovanju Schoolovision.

Schoolovision
Schoolovision se bo zgodil 13. maja 2022. Foto: Schoolovision

Za letošnje tekmovanje so bistriški osnovnošolci sestavili čisto nov bend. Skupino Pogrüntey sestavljajo pevec Andraž, kitaristki Eva in Julija, bobnar Vid in bas kitaristka Zarja. Glasbena ideja je izšla iz Zarjine bas linije, mentor benda in vsestranski glasbenik Andrej Černelč je iz tega glasbenega motiva izpeljal pesem in besedilo za skladbo ’Stiropor / Styrofoam.’ »Pesem govori o tem, kako nam lahko strah zamegli pogled in da se zares osvobodimo šele, ko spoznamo resnico,« pove Andrej.

Skupina Pogrüntey
Skupina Pogrüntey Foto: Gaja Pekošak

Treba je bilo precej vaj, preden je bila peterica pripravljena za glasbeni studio, toda bilo je vredno, kajti nastal je odličen izdelek. Za zvočni miks je skrbel vodja glasbenega studia MC Bistrica ob Sotli Damjan Dobrina, pri snemanju in obdelavi videa pa je sodelovala še ena prostovoljka centra, Gaja Pekošak.

Zaključno dejanje tekmovanja Scholovision bo 13. maja. To bo spletni dogodek, na katerem se bodo odvrteli vsi videi, o zmagovalcu pa bodo s svojimi glasovi odločali samo osnovnošolci. Kakšna so pričakovanja, smo povprašali ravnatelja OŠ Bistrica ob Sotli, Bogomirja Marčinkoviča. »Nimamo pričakovanj,« je povedal, »važno je, da otroci pridobivajo življenjske izkušnje, so tako samozavestnejši in v življenju uspešnejši.«

Pogrüntey
Slovenijo na šolskem Evrosongu predstavlja skladba Stiropor. Foto: Gaja Pekošak

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
11
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button