LIVERPOOL 2023

Se bo moral Izrael posloviti od Evrovizije?

Izjave ministra dvigajo pritisk

Čeravno je Izrael že v začetku julija 2022 interno izbral evrovizijsko predstavnico, in sicer 21-letno pevko Noo Kirel, obstaja verjetnost, da gostiteljice Pesmi Evrovizije 2019 v Liverpoolu ne bo! In kaj je vzrok? Zveza EBU je v začetku januarja novemu izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju – zaradi izjav ministra za komunikacije – izrazila zaskrbljenost glede neodvisnosti javne radiotelevizije KAN, ki je bila ustanovljena leta 2017.

Ostre besede

Če strnemo … generalni direktor Evropske radiofuzne zveze (EBU) Noel Curran se je v sporočilu za javnost odzval na izjave ministra za komunikacije Shloma Karhija, ki je zagrozil s privatizacijo oziroma spreminjanjem izraelske nacionalne radiotelevizije KAN, predvsem kar se tiče financiranja. Sicer podobne grožnje niso od včeraj, saj je že leta 2017 takratna izraelska vlada, ki jo je prav tako vodil Benjamin Netanjahu, želala poseči v informativni program televizije KAN. Glede na to, da je zveza EBU po evrovizijski zmagi 2018 vztrajala, da je javna radiotelevizija pogoj za organizacijo tekmovanja Evrovizije leta 2019, so v izraelski vladi popustili oziroma te načrte spremnili.

Tel Aviv
Tel Aviv je leta 2019 gostil Evrovizijo. Foto: Alesh Maatko

Evrovizija pod vprašajem

Noel Curran je med drugim zapisal, da je neodvisen informativni program sestavni del javnih medijskih hiš ter da ključno prispeva k medijskemu pluralizmu v dobro delujočih demokracijah. Curran verjame, bo nova (najbolj desna) izraelska vlada zaščitila neodvisnost televizije ter da bo KAN-u omogočila, da še naprej izpolnjuje svoje poslanstvo v demokratični družbi, kot ga imajo preostale nacionalne televizije. V nasprotnem primeru KAN ne bi bil več javna radiotelevizija, kar bi pomenilo, da med drugim na Pesmi Evrovizije ne more več sodelovati.

Umiritev strasti, ali pač ne

Na pismo se je menda že odzval minister za komunikacije, ki je dejal, da je zavezan volivcem, ki so izvolili desno vlado in ne tujim organom. No, kljub ostrim besedam naj bi vendarle vsi skupaj našli rešitev … Tako bi tudi v tem primeru na koncu obveljal pregovor, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
Via
EBU NEWS
Twitter
Back to top button