SANREMO

Sanremo 2022: Ko se vse vrti okrog italijanskih kancon

Sanremo 2022 od 1. do 5. februarja

Po lanskoletni več kot uspešni festivalski ediciji, ki je z zasedbo Maneskin pripeljala Pesem Evrovizije v Italijo, je čas za novo glasbeno zgodbo. V gledališču Ariston, kjer bo potekali glasbeni večeri, bodo tokrat v ospredju znova popevke, vse skupaj pa bo še kako povezano z evrovizijsko zgodbo, saj bodo na 72. Sanremu znova tekmovali nekdanji italijanski evrovizijski predstavniki, ki se bodo borili za novo festivalsko zmago in s tem za evrovizijsko vstopnico za bližnji Torino, ki bo 10., 12. in 14. maja gostil Pesem Evrovizije 2022.

Sanremo 2022 se bo odvijal med 1. in 5. februarjem, gostitelj vseh petih večerov bo znova Amadeus. Neposredni prenos se bo vsak večer začel ob 20.40 na RAI 1.

Pet glasbenih večerov

Prvi večer bo nastopilo 12 od 25 tekmovalcev, in sicer vsak s svojo skladbo. Ob tem bodo glasovali gledalci in strokovna javnost, tako da bo ob koncu glasovanja sestavljena začasna lestvica. Kakopak bodo vmes nastopili tudi glasbeni gostje, obeta pa se nam še kakšno posebno presenečenje, ki so del tega festivala.

Sanremo 2022 1 vecer
Sanremo 2022: Prvi festivalski večer, 1. februarja. Foto: RAI

Drugi večer bo nastopilo preostalih 13 tekmovalcev, prav tako vsak s svojo skladbo. Ob tem bodo glasovali gledalci in strokovna javnost, tako da bo ob koncu glasovanja sestavljena začasna lestvica. Poleg tega bodo dodali še glasove iz prvega večera, tako da bomo dobili skupno lestvico obeh večerov. Kakopak bodo vmes znova nastopili glasbeni gostje, obeta pa se nam še kakšno posebno presenečenje, ki so del tega festivala.

Sanremo 2022 2 vecer
Sanremo 2022: Drugi festivalski večer, 2. februrja. Foto: RAI

Tretji večer bo s svojo skladbo nastopilo vseh 25 glasbenikov. Ob tem bo glasovala t. i. demoskopska žirija (50 %) ter ljudstvo (50%). Ob koncu glasovanja bo sestavljena začasna lestvica vseh tekmovalcev, ki bo nato dodana začasni lestvici prvih dveh večerov.

Četrti večer bo namenjen večnim domačim italijanskim kot tudi svetovnim uspešnicam, ki jih vsi še kako dobro poznamo. Prepevali jih bodo vsi tekmovalci – sami ali pa z izbranim gostom, ki ne tekmuje, prav tako bo potekalo glasovanje. Ob koncu večera bomo dobili dopolnjeno začasno lestvico glasovanja.

Peti večer bo prinesel novega zmagovalca Sanrema 2022. Nastopilo bo vseh 25 tekmovalcev, vsak s svojo pesmijo, ki smo jih spoznali skozi prve tri večere. Sledilo bo prvo glasovanje, točke pa bodo sešteli tudi s preostalimi večeri. Seštevek bo prinesel uvrstitve od petindvajsetega do četrtega mesta. Nato se bodo še enkrat pomerili prvi trije. Sledilo bo novo glasovanje, o zmagovalcu pa bodo odločali demoskopska žirija (33%), akreditirani mediji (33 %) in javnost preko telefonskega glasovanja (34 %). Skupni seštevek bo prinesel zmagovalna pesem 72. festivala Sanremo.

Sanremo 2022
Veličastna scenografija v gledališču Ariston. Foto: RAI

Mesto rož je pripravljeno

Sicer pa so se letošnji tekmovalci dan pred pričektom festivala že sprehodili po t. i. rdeči preprogi, kjer so blesteli v dih jemajočih kreacijah. Kako je vse skupaj izgledalo, si lahko ogledate v spodnjih instagram objabah televizije RAI. Kako pa bodo zvenele pesmi, pa bomo prav tako videli v neposrednem prenosu na televiziji RAI.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button