LIVERPOOL 2023

Saj ni res, pa je! Stavnice znova napovedujejo zmago Ukrajini

Bodo pesmi kaj spremenile?

Čeprav ni znana še nobena evrovizijska skladba za 67. izbor za Pesem Evrovizije, ki bo 9., 11. in 13. maja 2023 v Liverpoolu, razvpite stavnice – ki so vsako leto pri favoriziranih državah tradicionalno napihnjene, pri manjših pa prevečkrat podcenjene – že napovedujejo novega zmagovalca!

Stave podivjale po objavi

Le nekaj ur zatem, ko sta zveza EBU in britanska televizija BBC objavili seznam sodelujočih držav na ESC 2023, so evrovizijske stavnice, ki mnogim povzročajo sive lase, drugih pa jih ne jemljejo resno, podivjale. Mnogi so se ob tem znova vprašali, kašno povezavo, če sploh, ima še glasba z Evrovizijo, če je vse znano vnaprej … in če se zmagovalca napoveduje, ne da bi vedeli, kdo, kaj, kako in o čem bo prepeval?!

Pri vseh stavah gre v bistvu za napovedovanje, določena stavnica pa nam nato prikaže verjetnost končnega rezultata.

Znova stavijo na Ukrajino

Premnoge stavnice, ki so mimogrede eden glavnih virov zabave in dobička širom sveta, so za Pesem Evrovizije, kot kaže,  že v polnem teku. Igralci so tako že odprli denarnice in s stavami v vodstvo pognali … Ukrajino, ki so ji prav tako napovedali zmago za Evrovizijo 2022. Na drugem mestu je trenutno Velika Britanija, nato pa sledijo Italija, Švedska in Norveška, ki zaključuje prvo peterico. Med 6. in desetim mestom najdemo še Španijo, Francijo, Grčijo, Poljsko in Avstralijo. Kje pa je Slovenija? Stavnice nas zaenkrat uvrščajo na 26. mesto.

Pri stavah se uporabljajo stavne kvote, ki se postavijo glede na možnost, katera država bi recimo lahko slavila in ki med drugim tudi določajo, koliko bo nekdo zaslužil. Stavnica stavne kvote zastavi tako, da pregleda povpraševanje po določeni državi oziroma stavi, ter glede na ostale razmere, ki so določene za to stavo. Nižja kot je kvota, večja je verjetnost, da bo stava dobitna oziroma višja kot je kvota, manjša je verjetnost, da bo stava dobitna.

Ukrajina: Kalush Orchestra – Stefania
Zmagoslavje na ESC 2022 za Kalush Orchestra. Foto: EBU / Sarah Louise Bennett
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
1
+1
1
+1
5
+1
0
+1
2
+1
5
Izvor
Evrovizijske stavnice 2023
Twitter
Back to top button