ESC 2021

Rotterdam 2021: Kako mimo so udarile napovedi in stavnice?

Bolj kot pesmi so premnoge pred prvim evrovizijskim predizborom zanimale napovedi, katerih deset držav se bo uvrstilo v finale. In glede na to, da je prva tretjina letošnjega evrovizijskega dogajanja za nami in da že imamo prve rezultate, lahko preverimo, kako natančne so bile napovedi v novinarskem središču in kje so zgrešile stavnice, če sploh.

V finale se je uvrstilo deset državic.Foto: ESC 2021 / Zajem zaslonske slike

Če najprej pogledamo stavnice ... napovedale so, da se bodo v finale uvrstile Malta, Ciper, Ukrajina, Litva, Rusija, Švedska, Norveška, Hrvaška, Azerbajdžan in Belgija. Sodeč po razpletu so se zmotili le pri Hrvaški. Namesto nje je v finalu Izrael.

Kaj pa napovedi v novinarskem središču? Enako kot stavnice so napovedi zgrešile znova pri Hrvaški, ki se na koncu ni uvrstila v finale.

Predstavnice Hrvaške, Albina, je na stavnicah kotirala med TOP 10.Foto: EBU / Andres Putting
Izrael (Eden Alene) izrinil Hrvaško (Albina).Foto: EBU / Andres Putting

Ravno zaradi tega je pri naših južnih sosedih precej hude krvi. Stavnice in napovedi so namreč Albini - glede na pozitivne odzive in moderne ritme skladbe Tick-Tock - napovedovale uvrstitev v sobotni finale, kar je bil na koncu mnogo večji šok. Sploh, ker je Hrvaška na Pesmi Evrovizije vedno dobro kotirala, z izjemo zadnjih treh let, ko jim ni in ni uspel preboj v finale. Nazadnje je leta 2017 s pesmijo My Friend uspelo Jacquesu Houdeku. Dvakrat pa so zasedli celo četrto mesto, leta 1999 (Doris) in 1996 (Maja Blagdan).

Kar nekaj negodovanja se sliši tudi iz daljne Avstralije.Foto: Jess Gleeson

In če imamo na eni strani razočaranje, imamo na drugi strani presenečenje. Izraelki Eden Alene skoraj da nihče ni napovedal finala, pa vendarle je 21-letni pevki uspelo prepričati s pesmijo Set Me Free. Presenečenje je bilo toliko večje, že zaradi političnih razmer v Izraelu ...

In precej drugačane razmere je imela tudi avstralska predstavnica Montaigne, ki so ji napovedi kazale tako slabo kot Sloveniji. Glede na to, da zaradi koronavirusnih omejitev ni mogla osebno nastopiti v Rotterdamu, so v času njenega nastopa predvajali posnetek. To bi se zgodilo tudi pri drugih predstavnikih, če bi bil slučajno kdo pozitiven na covid-19 ali pa da iz kakršnih koli drugih razlogov ne bi morel nastopiti v živo na odru. Skratka rezervni plan je bil za vse delegacije, ne le za avstralsko pevko, ki sedaj meni, da je bila v slabšem položaju kot ostali. Naj ob tem še zapišemo, da Avstraliji letos prvič ni uspelo, da bi se uvrstila v finale. Leta 2015, ko so nastopili prvič, so bili peti, leta 2016 pa celo drugi.

Prvi predizbor: Neusmiljene angleške stavnice pred predizborom.Foto: eurovisionworld.com
Prvi predizbor: Napovedi v novinarskem središču, v Areni Ahoy.Foto: Eurovision 2021 Press Poll
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

15.6.2021

Ugibanja, kje bo Evrovizija 2022

11.6.2021

The Mamas v zgodbi Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini

10.6.2021

TOP 10 v maju osvojila ... Italija

24.5.2021

Rotterdam 2021: Ugibanj je konec, Måneskin ni užival nobenih mamil

24.5.2021

Rotterdam 2021: Ana Soklič je v I. predizboru osvojila 13. mesto

Facebook

Twitter