LIVERPOOL 2023

Protestno pismo zvezi EBU zaradi evrovizijskih omejitev

Trn spotike so zaprte vaje

Kot poročajo evrovizijski mediji, ki povzemajo švedski tabloid Aftonbladet (Schlagerbloggen), je morala zveza EBU odgovarjati na neprijetno pismo nekaterih sodelujočih držav na Pesmi Evrovizije 2023. In kaj je bil vzrok? Trn spotike so za mnoge še vedno tako zaprte vaje za medije kot tudi poznejše odprtje novinarskega središča.

Kot poroča švedski Aftonbladet je osem držav (Azerbajdžan, Češka, Latvija, Malta, Švica, Poljska, San Marino in Portugalska) – v sicer prijaznem pismu – protestiralo proti novemu načinu spremljanja Pesmi Evrovizije.

Kako poteka spremljanje Evrovizije?

Aktualno evrovizijsko dogajanje je zadnja leta strnjeno na predvidoma 14 dni. Prvi teden so obvezne vaje, drugi teden pa dva predizbora in veliki finale. Evrovizijska Referenčna skupina se je za Liverpool prvič po dolgih letih odločila, da bo prvi teden evrovizijskih vaj potekal za zaprtimi vrati, prav tako ne bo nobenih novinarskih konferenc, ki so jim v preteklosti namenili veliko časa in pozornosti. V Rotterdamu in v Torinu (in še prej) so naprimer vsi intervjuji in novinarske konference potekale kot običajno, s tem da je bilo novinarsko središče na Nizozemskem odprto 15 dni, v Italiji pa 11 dni. V Veliki Britaniji bo recimo odprto le še 6 dni …

Novinarsko središče
Novinarsko središče na Evroviziji 2016. Foto: Alesh Maatko

Prenatrpan urnik

Odločitev, da bo vse skupaj zaprto za medije in da ne bo novinarskih konferenc, je najbolj razburila tiste države, ki nastopajo v prvem predizboru, saj jim na koncu ostane le slab dan za promocijo, namreč v ponedeljek po uradni otvoritvi sta dve generalki, kar pomeni, da je urnik prenatrpan, prav tako je v torek še ena generalka, zvečer pa predizbor. Praktično nemogoče, da bi izvajalci opravili kakršne koli promocijske aktivnosti, intervjuje ali predstavitve, saj organizatorji zahtevajo prisotnost na generalkah.

Tudi naš portal Evrovizija.com je v prvem tednu vaj opravil vse intervjuje in pokril promocijske aktivnosti, saj v drugem tednu zaradi zasedenosti tekmovalcev to praktično ni bilo mogoče.

Novinarsko središče Baku
Novinarsko središče Baku Foto: Alesh Maatko

EBU odgovarja

Osem podpisnic je zaradi vseh teh dejstev direktorju komunikacij EBU, Davu Goodmanu, poslalo protestno pismo. Goodman je nato pojasnil, da so dnevni stroški delovanja tiskovnega središča eden od razlogov za skrajšanje njegove odprtosti. Ob tem je zapisal, tako Aftonbladet, da so večinoma v prvem tednu v novinarskem središču prisotni t. i. mediji oboževalcev, ‘profesionalni mediji’ pa vse skupaj pokrivajo v drugem tednu, ko sta na sporedu predizbora in finale. Goodman je za konec dodal, da so s tem, ko so zaprli vaje za medije, želeli zaščititi umetnike pred negativnimi komentarji na družbenih medijih. Poleg tega pa je EBU v EuroClubu ustvaril prostor za ‘Meet & Greet’ ter kratke intervjuje, a je to ponudbo menda sprejelo le 1/3 delegacij.

“Glede na naše dolgoletne izkušnje spremljanja Pesmi Evrovizije menimo, da bi druga vaja in nato še novinarska konferenca posamezne države lahko bila odprta za medije, saj smo lahko s predstavnikom, ki je strnil svoje vtise, v miru opravili tako intervju kot ostale promocijske aktivnosti. Prav tako pa se je lahko taisti predstavnik predstavil tujim medijem.” Evrovizija.com

Slovenija novinarska konferenca press ManuElla
Novinarska konferenca Slovenija leta 2016 (ManuElla). Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
Izvor
Švedski tabloid Aftonbladet
Twitter
Back to top button