LJUBLJANA FESTIVAL

Pred vrati je 6. Zimski festival

Med 28. februarjem in 4. marcem

Festival Ljubljana beleži vstop v novo leto z Zimskim festivalom. Aktivnosti za uvedbo v redni program so se pričele v letu 2017, prva naznanitev festivala pa je bil koncert Londonskega kraljevega filharmoničnega orkestra. Vsako leto se na različnih lokacijah po Ljubljani za glasbene sladokusce zvrstijo koncerti z gostovanjem priznanih domačih in tujih umetnikov.

Zimski festival Ljubljana
Pred dnevi je potekala predstavitev festivala. Foto: Alesh Maatko

Zimski festival bogati in poživlja mesto in zimsko dogajanje, navdušuje obiskovalce in izpopolnjuje umetnike.

Zimski festival 2023
Zimski festival 2023 Foto: Ljubljana Festival

Med 28. 2. in 4. 3.

Festival Ljubljana pripravlja že 6. Zimski festival, ki bo na sporedu med 28. februarjem in 4. marcem. Otvoritev bo zaznamoval nepozaben koncert opernih arij s tenoristom Rolandom Villazónom, prisluhnili bomo tudi Slovenskemu mladinskemu orkestru, znamenitemu Berliozovemu Rekviemu, zaključili pa ga bodo z dvema koncertnima večeroma finalistov 1. Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana; le-to bo sicer potekalo v treh etapah, ki se bodo zvrstile med 25. februarjem in 4. marcem. Zagotovite si svojo vstopnico in se nam pridružite na zimskem kulturnem doživetju.

  • 28. februar ob 19.30 v Cankarjevem domu: Rolando Villazón (tenor), Alfonso Scarano (dirigent), Simfonični orkester RTV Slovenija
  • 1. marec ob 19.30 v Cankarjevem domu: Robert Lakatoš (violina), Arthur Stockel (klarinet), Živa Ploj Peršuh (dirigentka), Slovenski mladinski orkester
  • 2. marec ob 19.30 v Cankarjevem domu: H. Berlioz: Rekviem (Grande Messe des Morts); Charles Dutoit (dirigent), Orkester Slovenske filharmonije, Zbor Slovenske filharmonije, Komorni zbor Ave, Zbor Münchenske filharmonije, Festivalski zbor Virtuozi; Solist Branko Robinšak (tenor)
  • 3. marec ob 18.00 v Cankarjevem domu: 1. Finalni večer Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana; finalisti; Ricardo Castro (dirigent), Simfonični orkester RTV Slovenija
  • 4. marec ob 18.00 v Cankarjevem domu: 2. Finalni večer Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana; finalisti; Ricardo Castro (dirigent), Simfonični orkester RTV Slovenija
Ricardo Castro
Ricardo Castro Foto: Ljubljana Festival

Vrhunski glasbeniki

Slavni tenorist Rolando Villazón se je z edinstvenimi nastopi z vodilnimi mednarodnimi opernimi ansambli in orkestri trdno uveljavil kot eden kritiško najbolj priznanih in priljubljenih glasbenih zvezdnikov na svetu. Sodi med najbolj vsestranske umetnike našega časa, saj ima poleg svoje dejavnosti na odru tudi uspešno kariero kot gledališki režiser, romanopisec in televizijska osebnost. Njegov neponovljivo lepi glas in pozornost vzbujajoča odrska karizma prinašata pohvale kritikov: v časniku The Times je bil opisan kot »najbolj očarljiv divo našega časa«, v Guardianu pa so zapisali, da je njegov umetniški čut »osupljiv kot vedno, ko spaja zvok, smisel in geste v brezkompromisnem stremljenju k iskrenosti«. Tenorista bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom italijanskega dirigenta Alfonsa Scarana, šefa dirigenta Tajskega filharmoničnega orkestra. Njegov repertoar zajema uveljavljena operna in tudi sodobnejša dela, zlasti balete 20. stoletja. Scarano je prav tako gostujoči dirigent orkestrov, kot sta Orkester Praške filharmonije PKF in Jeruzalemski simfonični orkester.

Klavirsko tekmovanje
Tu bo tudi 1. medn. klavirsko tekmovanje. Foto: Ljubljana Festival

Mednarodno klavirsko tekmovanje

Festival Ljubljana predstavlja Mednarodno klavirsko tekmovanje, ki bo prvo tovrstno tekmovanje v našem prostoru. Cilj klavirskega tekmovanja je omogočiti mladim, nadarjenim pianistom, da postanejo vrhunski glasbeniki, in deliti izvrstno klasično glasbo z največjim mednarodnim občinstvom. Umetniški vodja je priznani italijanski pianist Epifanio Comis. Tekmovanja se lahko udeležijo profesionalni pianisti vseh narodnosti, rojeni med letoma 1992 in 2006. Od vseh več sto tekmovalcev, ki so se prijavili na tekmovanje, je strokovna žirija izbrala 24 tekmovalcev iz 16 držav, ki bodo tekmovali v treh etapah. Iz prve etape bo tekmovalna žirija nato v drugi krog uvrstila 12 tekmovalcev, v finalno etapo pa 6 tekmovalcev.

Zmagovalec pa bo prejel glavno nagrado v vrednosti 30.000 evrov in priložnost nastopa na nekaterih pomembnejših recitalih in koncertih z orkestri po svetu. Uvodno srečanje tekmovalcev bo potekalo 24. februarja, na katerem bo potekal žreb vrstnega reda nastopov in na katerem bodo tekmovalci lahko izbrali klavir, na katerega bodo igrali. Prvi dve etapi bosta potekali v Slovenski filharmoniji, in sicer med 25. februarjem in 1. marcem ob 10. in 15. uri. Finalna večera klavirskega tekmovanja bosta na sporedu 3. in 4. marca ob 18. uri v Cankarjevem domu, finaliste bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko maestra Ricarda Castra.

Skozi celotno tekmovanje bo pianiste ocenjevala strokovna 9-članska žirija, ki jo sestavljajo priznani glasbeniki pod predsedstvom slovenske pianistke in zaslužne profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak, ki že leta velja za prvo kulturno ambasadorko Slovenije v svetu. Kot mlada pianistka je sama zmagala na mnogih mednarodnih klavirskih tekmovanjih, sedaj pa je članica žirij pomembnih mednarodnih klavirskih tekmovanj po svetu.

Za žirantsko mizo ji bodo družbo delali še priznana ameriška pianistka Anne-Marie McDermott, prejemnik naziva častnik reda Britanskega imperija za zasluge v glasbi Barry Douglas, francosko-ciprski pianist in skladatelj Cyprien Katsaris, predana glasbenica Violetta Egorova, prejemnik številnih nagrad ter zaslužni profesor Ick-Choo Moon, nemški pianist Robert Benz, Španec Leonel Morales, ki svoj talent in virtuoznost nenehno dokazuje na številnih koncertih ter Ricardo Castro, prvi Brazilec, ki mu je bilo podeljeno častno članstvo v Kraljevi filharmonični družbi.

Dubravka Tomšič Srebotnjak in Darko Brlek.
Dubravka Tomšič Srebotnjak in Darko Brlek. Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button