ZANIMIVOSTI & ZGODOVINA

Poslovila se je Lola Novaković, ki nam je pripela najboljšo uvrstitev

3. aprila je v Beogradu umrla pevka Lola Novaković, ki je bila ena prvih zvezdnic zabavne glasbe v nekdanji Jugoslaviji. V našem spominu bo ostala predvsem kot izvrstna četrtouvrščena na VII. evrovizijskem festivalu, ki je potekal leta 1962 v Luksemburgu.

Ta uvrstitev je bila dolga leta daleč najboljša uvrstitev Jugoslavije na tem tekmovanju – izenačili so jo šele Daniel s svojo Džuli leta 1983 in Novi fosili (Ja sam za ples, 1987), presegla pa samo zadrska skupina Riva (Rock me) z zmago leta 1989.

Povsem upravičeno lahko trdimo, da je pesem Ne pali svetla u sumrak v njeni izvedbi na evrovizijskem festivalu dosegla največji uspeh med vsemi skladbami, ki jih je slovenska televizija poslala na to tekmovanje. Avtor skladbe je slovenski skladatelj Jože Privšek (besedilo je napisal zagrebški tekstopisec Dragutin Britvić), na jugoslovanskem izboru v Zagrebu je pesem zastopala takratno TV Ljubljana, Privšek pa je pesem v Luksemburgu tudi oddirigiral.

Pesem Evrovizije, Luksemburg 1962: Lola Novaković – Ne pali svetla u sumrak (četrto mesto)
Lola Novaković je RTV SLO pripela najboljšo uvrstitev.Foto: Wikipedia / Nationaal Archief

Lola Novaković se je rodila 25. aprila 1935 v Beogradu. Že leta 1957 so jo zaposlili kot vokalno solistko na RTV Beograd, kasneje pa je bila nepogrešljiva izvajalka na vseh festivalih v nekdanji Jugoslaviji. Bila je tudi prva pevka iz nekdanje SFRJ, ki je nastopila v tedanji Sovjetski zvezi, nastopala pa je tudi na festivalihin koncertih v Švici, vzhodni Nemčiji,Italiji, na Japonskem in v Libanonu.

Ko se je v šestdesetih letih v Jugoslaviji začenjal porajati »rumeni tisk«, se je Lola Novaković v njem neprestano pojavljala na naslovnicah in člankih (bolj ali manj izmišljenih: objavljeno je bilo, da je agentka CIA, kmalu zatem pa, da se je znašla v ruskem zaporu).

Že sredi 70-ih let se je Lola Novaković skoraj popolnoma umaknila iz javnega življenja. Kasneje je nastopala v nekaterih televizijskih oddajah, sodelovala pa je tudi kot članica žirije na nekaterih srbskih nacionalnih izborih za Pesem Evrovizije.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button