ZABAVNO & DRUŽABNO

Poseben izziv za Raiven; nastop v spektalu – 32. žive jaslice v Postojnski jami

Med 25. in 30. decembrom v Postojnski jami

Veseli december se je s prižigom novoletne smrečice v Koncertni dvorani Postojnske jame uradno začel tudi v podzemnem paradižu! Vrhunec dogajanja pa se obeta med 25. in 30. decembrom, ko bodo zaživele že 32. žive jaslice v Postojnski jami! Več mesecev trajajoče priprave na enega najbolj zaželenih spektaklov so v polnem razmahu.

Priprave na Žive jaslice na vrhuncu

Vznemirljiva vožnja z vlakcem, 16 pravljično lepih svetopisemskih prizorov in letos kar štirje vrhunski slovenski vokalisti! “Obetamo si največji spektakel v zgodovini Živih jaslic v Postojnski jami,” obljublja predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj. “Aktualne razmere v svetu kličejo po miru, po ljubezni. In mi letošnje žive jaslice posvečamo miru. Tako na površju kot tudi v podzemlju.”

Da je praznično dogajanje v Postojnski jami ena najlepših podob božiča na svetu, poročajo tudi največji svetovni mediji. To je organizatorjem in nastopajočim – več kot 100 jih je v ekipi – v veliko čast, hkrati pa jim daje zagon, da vsako leto znova ustvarjajo presežke, zaradi katerih dogodek radi obiščejo tako globoko verujoči kot tudi tisti, ki v družbi svojih najbližjih radi uživajo v veličastnem ambientu, blišču prazničnih luči in zimzelenih božičnih melodijah.

Maja Keuc
Lansko leta je bila del spektakla Maja Keuc. Foto: Alesh Maatko

Letos kar štirje izvajalci

“Božič je moj najljubši praznik in vedno ga praznujemo družinsko, vsi na kupu, ponavadi kar pri mojih starših ob kaminu in dobri hrani,” pravi Sara Briški Cirman – bolj znana kot Raiven. Letos bo njeno praznovanje drugačno, a pravi, da se ga neizmerno veseli, saj bo nastopila v Koncertni dvorani Postojnske jame. Jama je z vidika akustike prvovrstno prizorišče, je pa tudi izredno zahteven zvočni ambient, zato organizatorje pri izboru nastopajočih vodi tudi emocionalna kakovost glasu in virtuoznost petja. Poleg Raiven bodo Božično pravljico soustvarjali še Urška Kastelic s skladbo Sveta Noč ter Anea Mercedes in vrhunski tenorist Blaž Gantar. Štirje izjemni vokalisti, o katerih lahko pišemo zgolj v presežnikih.

Raiven
Raiven Foto: Urša Premik

Unikatno umetniško delo

Priprave na Žive jaslice v Postojnski jami, s katerimi si prizadevamo postati del Unescove nesnovne kulturne dediščine, se začenjajo že več kot pol leta vnaprej. Organizatorji dogodka in režiser skupaj snujejo nove ideje, iščejo še ne videno, vse kar je izjemno in se lepo spaja z okoljem. Zdaj si lokalni igralci, ki uprizarjajo lik Jožefa, že lahko lepo počešejo gosto brado, unikatne kreacije na papirju pa so kot prestižni kostumi že objeli telesa igralcev. “Ker marsikateri lik v predstavi praktično raste z Živimi jaslicami, imamo tudi točen vpogled v to, koliko so naši najmlajši angelčki zrasli v enem letu,” nasmejano pripoveduje koordinator prireditve.

“Sicer pa je Postojnska Jama izjemen naravni spomenik, ki jo v času praznovanja božiča obiskovalcem predstavimo kot veličastno naravno umetniško delo,” pravijo v Magičnem gledališču Serpentes, s katerim pri Postojnski jami že vrsto let sodelujejo pri pripravi Živih jaslic. “To dosegamo z vsemi izraznimi sredstvi, ki so nam na voljo: s svetlobo in videom, z glasbo, z unikatnimi kostumi in maskami, s stilizirano govorico teles in emocionalno lepoto živega petja.”

Žive jaslice Postojnska jama
Žive jaslice privabijo v Postojnsko jamo številne obiskovalce. Foto: Alesh Maatko

Podarite čas

Naravna katedrala Postojnske jame v teh nenavadnih časih nudi zavetje, mir in ravnotežje. Božična pravljica, ki si je nadejamo z Živimi jaslicami pa je skozi 32-letno tradicijo postal pravi družinski obred in zato v času božično-novoletnih obdarovanj izvirno darilo. V poplavi v darilni papir zavitih in s pentljami okrašenih paketov, je skupno doživetje nedvomno tisto, ki je najdragocenejše.

“Bili lansko leto in je res bilo super!”, Mi smo bili že večkrat in mi ni žal niti centa. Res je bilo čarobno …”, “To bi pa lahko šli,” se kar vrstijo zapisi na internetu, ki pričajo o tem, da lahko s srčnim in predanim delom navdušimo širok spekter obiskovalcev.

V Postojnski jami smo prepričani, da so Živih jaslice edinstven dogodek na svetovni ravni tudi zato, ker nas ponovno povezujejo s skupnostjo in nas s simbolnim potovanjem skozi podzemni labirint navdihujejo, da najprej najdemo notranji mir in iz tega ven črpamo energijo za mir in ljubezen v svetu.

Žive jaslice
Letos bodo zaživele med 25. in 30. decembrom 2022. Foto: Alesh Maatko

Na kratko

Kaj vključuje vstopnica? Vstopnica za ogled Živih jaslic vključuje vožnjo z jamskim vlakcem, ogled predstave s 4 vrhunskimi glasbenimi nastopi in ogled turističnega dela Postojnske jame!

Ali moram vstopnico kupiti vnaprej? Nakup prek spleta ni obvezen, glede na omejeno število vstopnic pa priporočen, saj si z njim zagotovite mesto. Število kart je omejeno. Vstopnica je lahko tudi lepo darilo.

Je ogled primeren tudi za otroke? Ogled Živih jaslic v Postojnski jami je dinamičen in zanimiv, vožnja z vlakcem upočasnjena in atraktivna.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
Via
Postojnska jama - Žive jaslice
Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom Sledite nam na Twitterju @evrovizijacom
Back to top button