MALMÖ 2024

Portugalska izbrala iolando

Festival da Canção 2024

Med zadnjimi je svojo novo evrovizijsko pesem za Švedsko izbrala Portugalska, ki je letos vse skupaj razdelila na tri glasbene večere, dva predizbora in veliki finale. Po dveh predizborih se je Festival da Canção 2024 zgodil 9. marca v Lizboni. V finalu, ki sta ga vodila Vasco Palmeirim in Filomena Cautela, se je predstavilo 12 najboljših skladb (po 6 najboljših iz vsakega predizbora).

iolanda za Portugalsko. Foto: Pedro Pina / RTP

Kako je potekalo glasovanje?

Javno glasovanje je potekalo ves teden, prebivalci Portugalske pa so lahko za svoje favorite glasovali od ponedeljka dalje. Tudi glasovanje žirije je bilo reprezentativno za celotno Portugalsko, saj je pesmi ocenjevala sedemčlanska žirija, sestavljena iz po enega predstavnika iz vsake od sedmih regij države. Na koncu je pesem Grito prejela najvišje ocene žirije in 10 točk javnega glasovanja, s čimer je postala zmagovalka festivala.

V finalu Festival da Canção 2024 se je sicer predstavilo ducat tekmovalcev, in sicer Silk Nobre – Change, Rita Onofre – Criatura, Noble – Memory, Buba Espinho – O farol, Nena – Teorias da conspiração, Lolanda – Grito, No Maka ft. Ana Maria – Aceitar, Cristina Clara – Primavera, Rita Rocha – Pontos finais, Leo Middea – Doce mistério, Perpétua – Bem longe daqui in João Borsch – Pelas Costuras.

Portugalska 2024 Lolanda
iolanda za Portugalsko. Foto: Pedro Pina / RTP
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Izvor
Festival da Canção
Twitter
Back to top button