FESTIVALI

Pomlajena Poletna noč

Poletna noč, ki so jo v zadnjih letih posvetili Atiju Sossu, Majdi Sepe, Eldi Viler, Juretu Robežniku, Mojmirju Sepetu, Dušanu Velkaverhu, Juretu Robežniku in 50-letnici popevke, je bila letos končno posvečena tudi avtorici prave Poletne noči – Elzi Budau.

Glasbeniki, ki so ustvarili nepozaben glasbeni večer.Foto: Alesh Maatko

Pravzaprav je nenavadno, da Elza Budau ni prišla na vrsto že prej, a čudna so pota Gospodova (in RTV Slovenija). A če smo bili v prejšnjih letih pogosto priča zgolj nizanju uspešnic iz t.i. zlate dobe slovenske popevke, je gospa Elza znova dokazala, da ve, kako se rečem streže: z jasnim konceptom, s tematsko usmeritvijo in temeljitim razmislekom o dramaturškem stopnjevanju takega koncerta. Lahko bi rekli, da je bil »Elzin večer« prava injekcija botoksa v koncept priljubljene Poletne noči.

Elza Budau je prejela stoječe ovacije občinstva.Foto: Alesh Maatko

Občinstvo s predsednikom republike na čelu v prepolnih Križankah je s stoječimi ovacijami pozdravilo že prihod »glavne zvezde večera«, nato pa se je prepustilo nežno božajočim, včasih pa tudi grenkim besedam, ki jih je pesnica zlila z glasbo Mojmirja Sepeta, Milana Ferleža, Jureta Robežnika, Jožeta Privška, Atija Sossa, Aleša Kersnika in Silva Stingla. 

Repertoar Poletne noči 2015:
1. S teboj – Saša Tabaković
2. Nasmeh poletnih dni – Anika Horvat
3. Ti si moja ljubezen – Manca Izmajlova
4. Šepet poletnih trav – Oto Pestner
5. Zelena leta – Severa Gjurin
6. Ljubimec brez imena – Nuška Drašček
7. Balkoni moje mladosti – Rok Pečečnik
8. Ljubezen v F molu – Nina Strnad
9. Pegasto dekle – Jure Ivanušič
10. Nikogar ni, kakor ti – Severa Gjurin
11. Za ljubezen hvala ti – Rok Pečečnik
12. Kdaj (A.Soss) – Elda Viler
13. Najina love story – Jure Ivanušič
14. Sto majhnih nežnosti – Nuška Drašček
15. Brez besed – Manca Izmajlova
16. Večer za dva – Saša Tabaković
17. Na pragu let – Elda Viler
18. Vrača se pomlad – Oto Pestner
19. Samo nasmeh je bolj grenak – Nina Strnad
20. Poletna noč – Anika Horvat

Njen večer sta s svojimi izvedbami počastila dva pevca iz stare garde, Elda Viler in Oto Pestner, pri čemer je zlasti slednji dokazal, da je še vedno brez konkurence prvi glas Slovenije. Ob njiju je nastopila še osmerica mlajših pevcev in igralcev, med katerimi sta zlasti blesteli Nuška Drašček in Nina Strnad, tudi z izvedbo manj znanih ali redkeje izvajanih skladb, ki so prinesle nujno svežino v sicer nekoliko nostalgično zasnovan večer. Edini, za katerega se je zdelo, da se je na odru Križank znašel bolj po pomoti, je bil Rok Pečečnik (sicer tudi soscenarist), ki zaradi pomanjkanja karizme, skromne odrske prezence in ne najboljše dikcije ni bil na ravni drugih interpretov.

Velikemu revijskemu orkestru RTV Slovenija je dirigiral Patrik Greblo, skozi prireditev pa je zelo decentno vodil igralec Saša Tabaković, ki je med drugim občuteno zapel tudi dve slavljenkini skladbi (S teboj in Večer za dva).

Upati je, da je Elza Budau odgovornim na RTV Slovenija dala dovolj materiala za razmislek o možnih konceptualnih zasnovah naslednjih Poletnih noči. Namignimo, da bi prihodnje leto Marjana Deržaj praznovala osemdesetletnico, Oto Pestner bo že drugič dopolnil 30 let, možnih je še cela vrsta tematskih sklopov (humorne, domoljubne, »vesoljske« itd. pesmi).

Dirigent Patrik Greblo je ob koncu prireditve Elzo povabil na ples.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X