OTROŠKA EVROVIZIJA

Otroško Evrovizijo 2017 osvojila Rusija

V Gruziji, kjer se je odvil 15. izbor Junior Eurovision Song Contest, je vse skupaj prepričala Rusija, ki je stavila na pevko Polino Bogusevich in pesem Wings. Stroko je najbolj prepričala Gruzija, v spletnem glasovanju pa je ljudstvo osvojila Nizozemska, ki je pri stroki zasedla deveto mesto. Skupni seštevek je tako Rusiji prinesel drugo zmago.

Polina Bogusevich je osvojila novo zmago. Foto: Thomas Hanses

Na letošnji otroški različice Pesmi Evrovizije, na kateri so sodelovali mladi pevci, stari od devet do štirinajst let, se je za zmago potegovalo šestnajst držav, in sicer: Albanija, Armenija, Avstralija (že tretjič zapored), Belorusija, Ciper, Gruzija, Irska, Italija, Makedonija, Malta, Nizozemska, Poljska Portugalska, Rusija, Srbija in Ukrajina. Zmagovalca je prinesel skupni seštevek glasovanja ljudstva (prvič preko spleta) ter strokovne komisije (v razmerju 50:50), izbor pa sta vodili Helen Kalandadze in Lizi Japaridze (Lizi Pop).

Rusija, ki je tokrat slavila drugič (prvič je bilo to leta 2006, ko sta vse skupaj prepričali sestri Tolmačovi (Tolmachevy Sisters) s pesmijo Vesenniy Jazz), je na Otroški Evroviziji sodelovala že trinajstkrat. Najboljši rezultat je dosegla leta 2009 (drugo mesto) ter leta 2010 (sedmo mesto). Letos je bila sreča naklonjena, saj je 14-letna pevka Polina Bogusevich, ki prihaja iz Moskve, z glasbo pa se ukvarja že od leta 2012 dalje.

14-letna pevka je prepričala stroko in ljudstvo. Foto: Thomas Hanses
Vrstni red Država Izvajalec Pesem
1. Ciper Nicole Nicolaou I Wanna Be A Star
2. Poljska Alicja Rega Mój Dom
3. Nizozemska Fource Love Me
4. Armenija Misha Boomerang
5. Belorusija Helena Meraai I Am The One
6. Portugalska Mariana Venâncio Youtuber
7. Irska Muireann McDonnell Suile Glasa
8. Makedonija Mina Blažev Dancing Through Life
9. Gruzija Grigol Kipshidze Voice Of The Heart
10. Albanija Ana Kodra Don’t Touch My Tre
11. Ukrajina Anastasiya Baginska Don’t Stop
12. Malta Gianluca Cilia Dawra Tond
13. Rusija Polina Bogusevich Wings
14. Srbija Irina Brodić in Jana Paunović Ceo svet je naš
15. Avstralija Isabella Clarke Speak Up
16. Italija Maria Iside Fiore Scelgo (My Choice)
Stroko je najbolj prepričala Gruzija. Foto: junioreurovision.tv

RTV Slovenija je na Otroški Evroviziji (Junior Eurovision Song Contest) sodelovala le dvakrat, in sicer leta 2014 in 2015. Z Ulo Ložar smo najprej zasedli 12. mesto, z Lino Kuduzovič (leto dni kasneje) pa tretje mesto.

Spomnimo. Prvi zmagovalec Otroške Evrovizije je bil 11-letni Dino Jelušič iz Hrvaške, ki je slavil s skladbo Ti si moja prva ljubav. Prvi izbor Junior Eurovision Song Contest se je zgodil v danskem Köbenhavnu, tekmovanje pa so do sedaj gostili še: Lillehammer, Hasselt, Bukarešta, Rotterdam, Lemesos, Minsk, Erevan, Amsterdam, Kijev, Marsa, Sofija, Valletta (2 x) ter Tbilisi. Zveza EBU pa je že pred razglasitvijo rezultatov odločila, da bo Otroška Evrovizija 2018 potekala v Belorusiji v Minsku, kljub temu, da je otroško evrovizijsko trofejo 2017 osvojila Rusija.

Skupni seštevek je prinesel zmago Rusiji. Foto: junioreurovision.tv
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button