OTROŠKA EVROVIZIJA

Nica bo gostila Otroško Evrovizijo 2023; bo Slovenija zraven?

Francoska riviera bo obarvana glasbeno

Zveza EBU in francoska televizija (France Télévisions) sta sporočili, da bo Nica uradna gostiteljica letošnjega tekmovanja za Otroško Evrovizijo, ki se bo zgodila v nedeljo, 26. novembra.

“Z veseljem se vračamo v Francijo na 21. tekmovanje za pesem otroške Evrovizije, in sicer le 2 leti po spektakularnem gostovanju v Parizu. Ekipa pri France Télévisions ima izkušnje, vizijo in strast, da ustvari nekaj resnično čarobnega v Nici novembra letos, zato se veselimo sodelovanja z njimi v prihodnjih mesecih pri še eni vznemirljivi oddaji,” je ob tej priložnosti povedal evrovizijski nadzornik Martin Österdahl.

Na Otroški Evroviziji sodelujejo mladi pevci, ki so stari od devet do štirinajst let.

Delphine Ernotte-Cunci, predsednica France Télévisions in predsednica EBU pa je ob tem še dodala, da francoska televizija s ponosom pozdravlja mlade umetnike iz vse Evrope in drugod, da bi slavili združujočo moč glasbe.Zelo sem vesela, da bo ta druga izdaja Otroške Evrovizije, ki jo organizira Francija, potekala v Nici – mestu zgodovine in kulture. Otroška pesem Evrovizije bo tudi letos navduševala tako mlade kot starejše, ki bodo ta glasbeni dogodek spremljali tako v koncertni dvorani Palais Nikaïa kot tudi preko medijev.”

Nica
Otroška Evrovizija 2023 se bo zgodila novembra. Foto: Pixabay

Nica je mesto in občina v jugovzhodni francoski regiji Provansa-Alpe-Azurna obala in prefektura v departmaju Alpes-Maritimes, katerega upravno središče je. Z okoli 350.000 prebivalci je Nica največje mesto na Azurni obali, drugo največje v Provansi in peto do sedmo največje v celotni Franciji.

20-letna zgodovina

V 20-letni zgodovini je leta 2003 na prvi Otroški Evroviziji na Danskem slavila Hrvaška. 20 držav je recimo sodelovalo leta 2018, kar je največ do sedaj. Poljska je edina država, ki je slavila dvakrat zaporedoma, 2018 in 2019. Prav tako se lahko z dvema zmagama pohvalijo Armenija, Belorusija, Rusija, Malta ter Francija. Gruzija pa je slavila kar trikrat, in sicer 2008, 2011 in 2016. Naj ob tem še zapišemo, da so nekateri pevci nastopili tako na Otroški Evroviziji kot tudi na Pesmi Evrovizije, in sicer sestri Tolmačevi (Rusija 2006, 2014) in OG3NE (Nizozemska 2007, 2017).

Ula Ložar
Ula Ložar na Otroški Evroviziji. Foto: EBU / Elena Volotova & Maria Mifsud

Slovenija

RTV Slovenija je na Junior Eurovision sodelovala dvakrat, in sicer leta 2014, ko smo z Ulo Ložar najprej zasedli 12. mesto in leta 2015, ko smo z Lino Kuduzovič osvojili tretje mesto. Nacionalna televizija zaenkrat ne razmišlja o povratku na to glasbeno tekmovanje. Glede lanskega nesodelovanja so zapisali, da oddaja ni bila predvidena v Programsko-produkcijskem načrtu za leto 2022, enako je tudi letos.

Neuradno naši nacionalni televiziji ni po godu novi popoldanski termin, saj je Otroška Evrovizija po mnogih usklajevanjih na sporedu ob nedeljah, med 16. in 18. uro, takrat pa je pred televizijskimi sprejemniki na TV Slovenija menda premalo gledalcev. Verjetno pa je vzrok nesodelovanja tudi premalo finančnih sredstev za takšen velik projekt … Ali pa tiči zajec v katerem drugem grmu?!

Slovenija: Lina Kuduzović – Prva ljubezen
Slovenija in Lina Kuduzović s skladbo Prva ljubezen. Foto: EBU / Elena Volotova & Vladimir Dudakliev

Zmagovalka Francija

Spomnimo. Tik pred zaključkom leta 2022 se je v Armeniji zgodila še ena odmevna evrovizijska zgodba, in sicer 20. Otroška Evrovizija, na kateri so tudi tokrat sodelovali mladi glasbeniki, stari od devet do štirinajst let. Na koncu je bila najbolj prepričljiva Francija, ki je stavila na mladega pevca Lissandra in pesem Oh Maman!.

ANKETA

Ali menite, da bi RTV Slovenija morala sodelovati na Otroški Evroviziji?

Že oddanih glasov: 463

 

Rezultati

Nalaganje ... Nalaganje ...
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
2
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
3
Twitter
Back to top button