EMA 2020

Na Emi Freš prepričali Parvani Violet in Saška, ki potujejo na Emo 2020

Na TV Slovenija se je odvilo še zadnje dejanje spletnega izbora Ema Freš, kjer smo skozi glasbeni večer spremljali bolj ali manj posrečenih deset finalistov. Skozi glasbeno popotovanje sta nas vodila Maja Pinterič in Bojan Cvjetićanin, med tekmovalci pa so prepričali Parvani Violet in Saška, ki so si tako pripeli vstopnico za nastop na Emi 2020.

Skozi oddajo so enega zmagovalca izbrali gledalci, drugega pa tričlanska žirija. In kateri mladi glasbeniki so se borili za vstopnico, ki je dvema omogočila nastop na Emi 2020? V naslednjem vrstnem redu so nastopili: Stella – Ne vem, če sem v redu, Younite – The Cure, Alfirev – Črno bela lika, Klarity – Diham, Marmoris – Moj pristan, SAŠKA – Še kar lovim tvoj nasmeh, Pia Nina – Tukaj in zdaj, Lana Hrvatin – Dream, Parvani Violet – Cupid, Astrid in Avantgarden – Sing to Me.

1. Stella – Ne vem, če sem v redu

Kot prva je na oder stopila Špela Jezovšek – Stella, ki je nasmejana in energična 19-letnica iz Šentjurja. Kot plesalka je sodelovala na različnih domačih in mednarodnih festivalih in tekmovanjih. Najbolj ponosna je na zmago na 39. Glasu mladih v Črnomlju, kjer se je s svojo avtorsko skladbo Shotglass predstavila v duetu z Gregorjem Kovačičem. Poleg tega je osvojila srca Romunov v romunski različici TV-šova X-Factor, kjer se je uspešno prebila med TOP 20 izvajalcev osme sezone. Na festivalu FeNS 2019 je zmagala v najstarejši kategoriji s pesmijo Ocean. Po mojem mnenju bomo o Stelli še veliko slišali, tako da si za svoj nastop in pesem zasluži oceno freš (5).

Stella
Stella – Ne vem, če sem v redu Foto: Adrian Pregelj

2. Younite – The Cure

Druga po vrsti sta na oder stopila dva mlada in ambiciozna glasbenika, Iza Leskovšek in Jakob Zlatinšek, ki sta združena pod imenom Younite. Študenta poleg dolgoletnega prijateljstva združuje velika ljubezen do glasbe in še večja želja po deljenju te med širše množice. Iza Leskovšek je pri petih letih začela obiskovati glasbeno šolo Nazarje, kjer se je učila igrati violino. Ves čas jo je spremljala ogromna želja po petju in kaj kmalu se je prijavila na festival Korajža velja, na katerem je tudi zmagala. Nastopi in uspehi na festivalih so se vrstili. Jakob Zlatinšek se je prvič resneje spoznal z glasbo v prvem razredu osnovne šole, ko so mu starši kupili klaviature in ga vpisali na učne ure klavirja. Zadnja leta svoje znanje izpopolnjuje pri klaviaturistu skupine Tabu, Alešu Beriši. Igral je v nekaj skupinah, največkrat pa deluje kot korepetitor na različnih prireditvah. V finalu Eme Freš sta se predstavila suverno, po mojem mnenju si zaslužita oceno štima (4).

Younite
Younite – The Cure Foto: Adrian Pregelj

3. Alfirev – Črno bela lika

In kdo je mlada freš pevka Alfirev, ki je stopila na oder kot tretja po vrsti? “Vse se je začelo, ko se me starši prisilili igrati kitaro in klavir, moja želja pa je bila igrati flavto. Z nekaj akordi, ki so mi ostali od mučnih vaj, sem začela pisati avtorsko glasbo. Petja takrat nisem jemala resno, s pisanjem pesmi pa sem samo izražala svoja čustva. Včasih se je zdelo, da je moj oče bolj navdušen nad mojim delom kot sama, zato se je dogovoril za nekaj snemanj v studiu, vendar so se vsa končala z jokom, ker sem bila zelo sramežljiva. Odločila sem se, da želim svoje petje izpiliti, zato sem poiskala pomoč Marjetke Vovk. Skozi leta sem napisala veliko besedil. Svoje pesmi sem pokazala prijateljicam, ki so me prepričale o tem, da nekaj celo objavim na spletni strani SoundCloud. Prek omenjene platforme sta me odkrila producenta Patrik Šimenc in Žan Vončina. Navezali smo stik in po nekaj dneh že pridno snemali v studiu. Tako je nastala pesem Črno Bela Lika,” je povedala umetnica, ki pa me tokrat ni povsem navdušila, zato ocena nenavdušen (2).

Alfirev
Alfirev – Črno bela lika Foto: Adrian Pregelj

4. Klarity – Diham

Klaro Klasinc oziroma Klarity, ki je na oder stopila četrta po vrsti, je v zadnjih letih glasba vodila vse od roka do fanka in jo pripeljala do popa. “Resneje sem se z glasbo začela ukvarjati v srednji šoli, kjer sem spoznala mentorje, ki so me pri tem vedno podpirali. S šolskim bendom smo igrali tudi na bolj znanih prizoriščih v Mariboru, kot so Štuk, dvorana Union in Trg Leona Štuklja. Prav tako sem obiskovala muzikalno skupino English Student Theatre na Il. gimnaziji Maribor, kjer sem dobila ogromno odrskih izkušenj. Nastopali smo po celotni Sloveniji, med drugim tudi v Cankarjevem domu in na Festivalu Lent. Trenutno pojem kot spremljevalna pevka pri Alyi in Nipketu. Hkrati pripravljam avtorske skladbe v skupini Shuga Coat, s katero ustvarjamo lasten album, in svoje skladbe v projektu Klarity. V glasbi najbolj uživam, ko stopim na oder in me obsijejo luči. Prijatelji mi pravijo, da sem takrat ‘najbolj jaz’. V prihodnosti bi rada izdala nekaj singlov in tudi album s svojimi projekti,” je ob predstavitvi Klarity, ki si po moji oceni zasluži oceno recimo (3).

Klarity
Klarity – Diham Foto: Adrian Pregelj

5. Marmoris – Moj pristan

Projekt Marmoris nima stalnih članov. Predstavlja priložnost mladim glasbenikom, da se v ustvarjalno navdihnjenem okolju umetniško izražajo. Vse to počnejo v družbi sovrstnikov s podobnimi željami. Prijavljena pesem je prva izmed prihodnjih komercialno objavljenih. Izvajata jo Matic Skok in Andraž Kos, ki sta nastopila peta po vrsti. Matic že od otroštva igra klavir, pozneje pa se je priučil igranja več glasbil, med katerimi daje največji poudarek kitari. Je tudi učenec šole petja. S pisanjem besedil se ukvarja dve leti, v osnovni šoli pa je s svojo klavirsko skladbo osvojil srebrno priznanje na glasbeni olimpijadi. Andraž je začel pisati besedila pred petimi leti. Svoja besedila je predstavljal na gimnaziji in fakulteti. Lani je začel pesmi objavljati tudi na spletu. Posnel je okoli deset pesmi, a nobena izmed njih ni bila komercialno  predstavljena. Pesem Moj pristan me nekako ni najbolj prepričala, tako da ocena nenavdušen (2).

Marmoris
Marmoris – Moj pristan Foto: Adrian Pregelj

6. Saška – Še kar lovim tvoj nasmeh

Kot šesta se je predstavila Saška (Saša Matajič), ki jo glasba spremlja že od otroštva, prihaja iz Murske Sobote. Pred kratkim se je odločila začeti svojo samostojno pot. Ema Freš se ji zdi več kot odlična priložnost za začetek samostojne poti mladega izvajalca, zato se je se tudi odločila, da se s skladbo Še kar lovim tvoj nasmeh avtorjev Matica Mlakarja in Jureta Skaze prijavi na ta spletni izbor. In kako bi ocenil njen nastop in pesem? Naj bo ocena recimo (3).

Saška
Saška – Še kar lovim tvoj nasmeh Foto: Adrian Pregelj

7. Pia Nina – Tukaj in zdaj

Pia Nina, ki je na oder stopila sedma po vrsti, je 20-letno dekle, ki prihaja iz Kranja: “Sem ena tistih, ki nima odgovora na vprašanje »kdaj si začela peti«. To rada počnem od nekdaj. Sem samouk, ki jo navdušujejo velika imena kot so Sade, Amy Winehouse, Lana Del Rey, English Grammar … Pri svojih 18 letih sem imela skupino pod imenom PIA, s katero smo igrali akustične soul-popovske priredbe, ta pa ni dolgo obstala zaradi različnih nesoglasij med člani. Zadnja tri leta sem poletja preživela v Dalmaciji, kjer sem nastopala po različnih lokalih …” Ocena nastopa? Recimo (3).

Pia Nina
Pia Nina – Tukaj in zdaj Foto: Adrian Pregelj

8. Lana Hrvatin – Dream

Lana Hrvatin, ki je nastopila kot osma po vrsti, prihaja iz Izole. “Z glasbo se ukvarjam, tako rekoč odkar govorim. Uradno šolanje sem začela pri šestih letih v Glasbeni šoli Koper, kjer sem tudi končala nižjo glasbeno stopnjo smeri violina. Leta 2015 sem se začela ukvarjati s petjem pri Lei Sirk, pri njej sem se učila dve leti. Od takrat tudi redno nastopam. Z njo in Tomy deClerquomsem ustvarila svojo prvo pesem Stronger Than Ever, ki je zmagala na festivalu novih skladb FENS. Pred enim letom sem začela šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, smer džez petje, kamor še vedno hodim. Poleg šole pojem tudi v rokovski skupini Le fam, s katero sem letos osvojila vizionarja za najboljši vokal,” je v svoji predstavitvi povedala Lana, o kateri bomo prav tako še veliko slišali in ki je s pesmijo pokazala, da je izjemna vokalistka. Ocena freš (5).

Lara Hrvatin
Lara Hrvatin – Dream Foto: Adrian Pregelj

9. Parvani Violet – Cupid

Kot predzadnji so na oder stopili mladi glasbeniki, ki ustvarjajo pod imenom Parvani Violet. Skupino sestavljajo pevka Veronika Steiner, saksofonist Anže Zaveršnik, pianist Aljaž Šumej, basist Florjan Ajdnik, kitarist Jaka Jeršič in bobnar Anže Lečnik. “Vsi smo zdajšnji oz. nekdanji dijaki Gimnazije Celje center, kjer smo se spoznali in tudi začeli naše glasbeno sodelovanje; primarno v šolski pop-fank-džezovski skupini The Šlagers. Skupaj ustvarjamo in zorimo že od zgodnjih najstniških let, se udeležujemo mednarodnih tekmovanj in turnej ter nastopamo, kadar je le priložnost. Vsak izmed nas živi in diha glasbo, skupaj pa še toliko bolj, ker smo drug z drugim ob njej odrasli. Čisto preprosto povedano: že od samega začetka smo skupinica srednješolcev, ki je, namesto da bi šla k pouku, raje v kleti šole prirejala ‘jam sessione’ v času učnih ur. Pa pred njimi in po njih; in se redno vračala na šolo tudi po uspešno zaključenih štirih letih, da smo lahko nadaljevali naše glasbeno sodelovanje. Zato res ne pretiravano, če rečemo, da je glasba naše poslanstvo in naša duša ter da smo srečni, da so nas na našem popotovanju podpirali profesorji, sošolci in starši. Če je kaj čisto in iskreno, smo to mi in naša ljubezen do glasbe,” so ob predstavitvi zapisali člani skupine, ki so si po mojem mnenju pripelo oceno štima (4).

Parvani Violet
Parvani Violet – Cupid Foto: Adrian Pregelj

10. Astrid in Avantgarden – Sing to Me

Zadnja je na oder stopila Astrid in Avantgarden. Vse se je začelo leta 2017 s telefonskim klicem in željo po skupnem ustvarjanju, nadaljevalo z izmenjavo telefonskih posnetkov zametkov novih skladb. S plaže na plažo, dobesedno. Janez Hace in Astrid Kljun sta nato nekaj mesecev ustvarjala sama s pomočjo skupne improvizacije. Besedila so nastajala na kraju samem, brez predhodne priprave, in od vsega začetka izžarevala globoko črnino nezavednega. Surov material sta nato poslala Martinu Štiberniku, tretjemu izmed treh. V prehodu na novo stopnjo skupnega umetniškega izražanja se je skupina preselila v prostore snemalnega studia Marsh Recording Studio, kjer so improviziranim demo posnetkom nadeli ime, jih preoblikovali in poiskali njihov globlji pomen. Življenje so vdihnili tudi skladbi Coconut, ki je izšla konec septembra, in skladbi, ki s katero so se predstavili na Emi Freš. Ocena pesmi in nastopa med štima in freš, a ker polovičk ni, bi vseeno dal freš (5).

Astrid in Avantgarden
Astrid in Avantgarden – Sing to Me Foto: Adrian Pregelj

V šov programu so med telefonskim glasovanjem nastopili žirantje, in sicer skupina Fed Horses, ki so predstavili pesem Zahodno dekle, skupina Lumberjack, ki so zapeli pesem Eden tistih in za zaključek še Raiven, ki je predstavila skladbo Ti.

Po zaključenem glasovanju so gledalci in tričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali Urša Mihevc iz skupine Fed Horses, Rok Ahačevčič iz skupine Lumberjack in Raiven odločila, da so si vstopnico za Emo pripeli Parvani Violet in Saška. Kako se je kdo odločil javnosti še ni znano, rezultati glasovanja bodo znani po zaključku Eme 2020. Celoten izbor Ema Freš si lahko sicer ogledate tukaj, razglasitev rezultatov pa tukaj.

Spomnimo. Projekt Ema 2020 se je tokrat začel drugače kot prejšnja leta – s spletnim predizborom Ema Freš, ki je mladim, še neuveljavljenim glasbenikom dala priložnost, da se predstavijo širšemu občinstvu in se skupaj z že uveljavljenimi glasbeniki potegujejo za karto do evrovizijskega Rotterdama. Novembra se je začelo z 18 izvajalci oziroma 18 skladbami in se po sistemu izločanja po spletu zožilo na 10 najbolj freš finalistov. V sklepnem dejanju, nocojšnjem finalnem izboru, se je Ema Freš preselila na televizijske ekrane.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button