FESTIVALI

MMS 2020: Letos bomo, če bo vse po sreči, slišali 14 novih melodij

Avditorij Portorož je 12. marca objavil javni razpis za sodelovanje na 40. festivalu MMS, za katerega pa se trenutno ne ve, kdaj točno bo potekal (planirano je bilo za 11. julij). Organizatorji ob tej priložnosti vljudno vabijo vse zainteresirane glasbenike, da se odzovejo na razpis, ki pa so ga zaradi trenutnih razmer podaljšali do 29. maja 2020.

MMS 2020 vabi k sodelovanju.Foto: Alesh Maatko

Na 40. festivalu MMS bo predstavljenih 14 skladb. Novost letošnjega razpisa je manjše število povabljenih avtorjev oziroma izvajalcev s strani organizacijskega odbora festivala MMS, ki se je znižalo na tri. Preostalih 11 (enajst) iz razpisa izbira strokovna komisija, ki jo bo sestavljalo sedem članov. Skladbe so lahko dolge največ tri (3) minute in trideset (30) sekund, na odru pa bo lahko nastopilo največ pet izvajalcev. Prijavitelji bodo o odločitvi strokovne komisije za izbor obveščeni predvidoma v juniju ali celo kasneje (odvisno od aktualnih razmer), izbrana dela pa bodo objavljena na internetnih straneh organizatorjev.

Umetniški vodja festivala Slavko Ivančić.Foto: Alesh Maatko

Skladbe posameznih izbranih izvajalcev ali skupin se na MMS izvedejo v živo s festivalskim bendom. Na odru bo lahko največ 5 izvajalcev, poleg glavnega vokalista/vokalistke še do 4 dodatni spremljevalni vokali, 2 akustični kitari, klavinova (po poprejšnjem dogovoru in odobritvi organizatorja), zgolj po dogovoru in s poprejšnjo odobritvijo organizatorja in glede na specifiko skladbe, še neizbežen solo instrument (na primer irska flavta, orglice, dodatna akustična kitara,  solo električna kitara ipd), pihala in trobila so po poprejšnji odobritvi organizatorja dovoljena le, če so v priredbi in skladbi postavljeni sekcijsko. Solističnih navidezno zaigranih instrumentov ne more biti na glavnem odru, ker jih bo odigral festivalski bend, dovoljena je prenosna klaviatura (ki ni na stojalu, ampak je v funkciji kitare), po odobritvi  organizatorja. Izvajalci med svojim nastopom na odru ne smejo imeti bobnov, bas kitare in ostalih inštrumentov, ki jih v živo igra festivalski bend, razen tistih, ki niso navedeni zgoraj. Posameznik, ki bo na odru navidezno zaigral katerega od zgoraj navedenih inštrumentov, mora obvladati inštrument do te mere, da bo njegov nastop profesionalen in da bo fingiral linijo, ki je v skladbi.

In naj vse bo pozorna sedemčlanska izborna strokovna komisija? “V prvem krogu strokovna komisija pregleda besedila vseh skladb in posluša vse posnetke. Pri tem vsak član sproti ocenjuje primernost za izvedbo na MMS 2020, nato pa še osnovno melodijo, besedilo, ki se nanaša na morje in sonce, harmoničnost, melodičnost, notni zapis ter izvedbo. V drugem krogu vsak član komisije po kategorijah oceni skladbo kot celoto, besedilo in vokalno izvedbo s točkami od 1 do 5 (1 je najslabša ocena, 5 je najboljša ocena). Po končanem postopku izbiranja se točke vseh članov komisije, ki so jih podali v drugem krogu, seštejejo in pripravi se lestvica, na kateri je najbolje uvrščen tisti, ki ima največje število točk,” med drugim piše v razpisni dokumentaciji, poleg tega pa še piše, da se je strokovna komisija pri ocenjevanju dolžna opreti izključno le na umetniška, estetska in produkcijska oziroma kakovostna glasbena merila, javnosti pa bo na koncu razkrit le seznam izbranih skladb.

Vrstni red nastopov na odru jubilejnega festivala Melodije morja in sonca 2020 bodo določili oziroma izžrebali izvajalci sami, in sicer z žrebom na novinarski konferenci, ki bo v Avditoriju Portorož predvidoma v juniju. Vrstni red nastopa je / bo enak tudi vrstnemu redu pesmi na festivalski zgoščenki, če bo izdana, še pravijo organizatorji.

Naj ob tem še zapišemo, da so pesmi v primerjavi z lanskimi melodijami morja in sonca skrajšane za pol minute – iz štirih minut na tri minute in trideset sekund (3:30), prav tako je lahko na odru manj glasbenikov kot lani, torej le pet (lani sedem).

MMS 2019 je osvojila Tinkara Kovač.Foto: Alesh Maatko

Celotno razpisno dokumentacijo za sodelovanje na festivalu MMS 2020 najdete na spletni strani Avditorija Portorož oziroma tukaj.

Umetniški vodja 40. festivala MMS je Slavko Ivančić.
Na 40. festivalu MMS bodo podeljene naslednje nagrade: Velika nagrada
MMS 2020 ter Nagrade strokovne žirije za glasbo, besedilo,
interpretacijo vokalnega solista in nagrada Danila Kocjančiča (za
obetavnega izvajalca oziroma avtorja).

Opomba uredništva glede objave razpisa/članka:

Prvo zgodbo o razpisu smo pripravili 12. marca, a smo jo 9. aprila posodobili, saj je Avidtorij Portorož sporočil, da glede na dano situacijo zaradi epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) podaljšujejo rok za oddajo skladb za sodelovanje na
40. Festivalu melodije morja in sonca 2020. Novi rok je tako 29. maj, ki
pa ga lahko zaradi epidemije znova podaljšajo! Kdaj pa naj bi bil sam festival, ki je bil sicer planiran za 11. julij? “Točen termin izvedbe priljubljenega festivala 2020 bo znan naknadno. Prav tako si organizatorji pridružujejo pravico, da festival MMS 2020 zaradi zdravstvenih, epidemioloških ali gospodarskih razmer ne izvedejo v tekočem letu,” so odgovorili iz Avditorija Portorož.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button