EVROVIZIJA

Maraaya zasluženo v velikem finalu

Uspelo nam je! Maraaya se je uvrstila v finale letošnjega izbora za Pesem Evrovizije 2015. Poleg Slovenije bomo v soboto videli še predstavnike Litve, Poljske, Švedske, Norveške, Črne gore, Cipra, Azerbajdžana, Latvije in Izraela. Čestitke vsem, še posebej pa našim predstavnikom!

Poleg Slovenije so se za finale borili še Azerbajdžan, Ciper, Češka,
Črna gora, Islandija, Irska, Izrael, Latvija, Litva, Malta, Norveška,
Poljska, Portugalska, San Marino, Švedska in Švica.

Skozi drugi večer letošnje evrovizijske pravljice so nas popeljale že vsem dobro znane voditeljice, in sicer Arabella Kiesbauer, Mirjam Weichselbraun ter Alice Tumler. Iz zelene sobe pa se je na svojevrsten način oglaševala lanskoletna zmagovalka Conchita Wurst, ki je skrbela za dobro voljo tekmovalcev, med njimi tudi za naš dvojec Maraaya, ki se je predstavil kot 16. po vrsti.

V drugem predizboru bomo navijali za Slovenijo!Foto: Alesh Maatko

Kot prva sta v drugem predizboru na oder stopila predstavnika Litve, Monika Linkytè in Vaidas Baumila. Skladba This Time  je ena redkih poskočnih skladb letošnjega izbora. Nastop je bil izredno prepričljiv, poln veselja, pevca sta izžarevala nekakšno posebno energijo, ekipa pa je poskrbela tudi za gejevski poljub na odru. Vsekakor odlična otvoritvena točka, ki si je nedvomno zaslužila uvrstitev v finale.

Tudi letošnja Pesem Evrovizije ne bo minila brez izkušenega mačka, Željka Joksimovića. Dvakratni predstavnik Srbije ter avtor številnih evrovizijskih skladb se je letos podpisal pod skladbo Adio, ki jo prepeva predstavnik Črne gore. Knez
velja za izjemno priljubljenega in izkušenega pevca v svoji državi. Kot
se za pravega profesionalca spodobi je Črnogorec svoje opravil
brezhibno, s svojimi petimi spremljevalnimi vokalistkami je uprizoril
minimalističen, pa vendarle prepričljiv nastop, ki je zadostoval za
finale.

Molly Sterling, predstavnica Irske, je svojo državo predstavila s skladbo Playing With Numbers. Skladba je umirjena balada, ki so jo podkrepili s čudovitim ozadjem, piko na i pa je nastopu dodal še pevkin vokal. Molly je svojo nalogo, kljub rosnim letom in nervozi, opravila več kot suvereno, a žal se ji kljub temu ni uspelo uvrstiti v finale.

Pod zaporedno številko tri sta na oder stopila Michele Perniola in Anita Simoncini iz San Marina. Skladba Chain Of Lights je ena izmed mnogih balad letošnjega večera. Ljubitelji malce zastarelih skladb ste vsekakor uživali ob tem nastopu. Tako vizualno kot tudi vokalno soliden nastop, pa vendarle je bilo tole premalo za finale. Mogoče bo naslednje leto spet čas za vrnitev Valentine Monetta?

Pod skladbo Adio se je podpisal Željko Joksimović.Foto: Alesh Maatko
Amber je sezula dvorano s svojim vokalom, a žal se ji vseeno ni uspelo uvrstiti v finale.Foto: Alesh Maatko

Ne, nikakor se niste zmotili, če ste pomislili, da ste v torkovem finalu že slišali skladbo z naslovom Warrior. Tudi predstavnica Malte, Amber je s seboj pripeljala balado, ki govori o ženski bojevnici. Izjemno zanimiv nastop tako vokalno kot tudi vizualno. Amber je ena izmed bolj karizmatičnih pevk drugega predizbora. Kljub rahlim vokalnim težavam na glavni generalki za žirijo je svoje opravila več kot odlično. Maltežani so letos ciljali visoko, a žal se jim želja po uvrstiti v finale ni uresničila. Pa vendarle so lahko na svojo predstavnico zelo ponosni.

Kot šesta po vrsti sta na oder stopila predstavnika Norveške, Morland in Debrah Scarlett, ki sta veljala za enega izmed favoritov tega večera. Norveška delegacija je za skladbo A Monster Like Me pripravila izjemno preprost, a zelo prepričljiv nastop. Pevca sta s svojim vokalom navduševala že na vajah in tudi tokrat ni bilo drugače. Občinstvo ju je nagradilo z bučnim aplavzom, na koncu pa sta se veselila še uvrstitve v finale.

Leonor Andrade, predstavnica Portugalske, je vsekakor izjemno nadarjena in samozavestna pevka. Svojo nalogo je opravila brez večjih težav, vokalno je bil nastop soliden. Skladba Há Um Mar Que Nos Separa pa je nažalost bila premalo prepričljiva, saj se Leonor žal ni uspelo uvrstiti v finale.

Po energičnem nastopu češkega dueta je bil čas za plesne ritme. Izrael
letos stavi na mladega, pa vendarle zelo nadarjenega pevca Nadava Guedja. Nastop,
ki je na noge dvignil celotno dvorano, saj se je skozi tri minute
vseskozi nekaj dogajalo. Izrael si je letos, po nekaj
letih neuspeha, močno želel finala. In ga dobil!

Tako kot Srbija se je tudi Češka letos vrnila v velikem slogu. Njihova predstavnika Marta Jandová in Václav Noid Bartá veljata za najbolj priljubljena pevca v svoji državi. Svoje moči sta združila v močni baladi Hope Never Die. Sta ena izmed redkih izvajalcev letošnjega izbora, ki sta bila na vsaki vaji vokalno brezhibna in tako je bilo tudi med nastopom drugega predizbora. Minimalističen nastop, z zanimivim ozadjem. Marsikateri evrovizijski oboževalec bi njima privoščil finale, ampak žal sreča ni bila na njuni strani.

Izraelski ‘zlati fant’ uresničil Izraelcem veliko željo.Foto: Alesh Maatko

Vsekakor najbolj nenavadna in izvirna skladba prihaja iz Latvije. Aminata, njihova predstavnica je z lahkoto pometla s svojo konkurenco na nacionalnem izboru in upala je, da ji bo to uspelo tudi v predizboru. Soliden nastop tako vokalno kot tudi vizualno. Pevka je na odru izjemno karizmatična in samozavestna, kar je vsekakor pripomoglo k uvrstitvi v finale.

Azerbajdžan je znova poskrbel za odličen nastop.Foto: Alesh Maatko

Predstavniku Azerbajdžana, Elnurju Huseynovu, evrovizijski oder nikakor ni tuj. Preizkusil ga je namreč že leta 2008 v Beogradu. Skladba The Hour Of Thw Wolf je močna balada, ki se vseskozi stopnjuje. Azerbajdžanska delegacija je ena izmed redkih, ki vsako leto poskrbi za izjemne vizualne nastope in tudi letos ni bilo drugače. Elnur je svojo nalogo opravil brez večjih težav, publika ga je nagradila z bučnim aplavzom. Finale znova zagotovljeno, kako visoko pa se jim bo uspelo uvrstiti pa bo znano že v soboto.

Maria Olafs, predstavnica Islandije se kljub mladim letom lahko pohvali z izjemnimi vokalnimi sposobnostmi. Številne je že navdušila na svoji vaji, a tokrat jo je nervoza malce izdala. Vsekakor je vokalno imela že boljši nastop, kar jo je stalo tudi uvrstitve. 

Občinstvo v dvorani Wiener Stadthalle je ponorelo že pred samim nastopom Månsa Zelmerlöwa. Predstavnik Švedske velja za največjega favorita, že od zmage na nacionalnem izboru. Skladba Heroes je vsekakor odlična, švedska delegacija pa je poskrbela tudi za odličen vizualni nastop. Vsekakor profesionalno, izjemno dodelano, vokalno močno. Se evrovizijska karavana naslednje leto znova seli na Švedsko? Korak bližje so že svojemu cilju, saj se jim je znova uspelo uvrstiti v finale.

Švedska velja za velikega favorita.Foto: Alesh Maatko

Maraaya in Here For You

Nedvomno smo lahko prav vsi ponosni na naša predstavnika, ki sta svoje
opravila brezhibno. Marjetka je svojo nalogo opravila odlično in znova
dokazala, da je izjemna vokalistka. Nastop za skladbo Here For You je
minimalističen, a na televizijskih ekranih vse skupaj deluje izredno
prepričljivo. Vsekakor zaslužena uvrstitev v finale. Se nam morda obeta
prva evrovizijska zmaga?

Predstavnico Švice, ki je na oder stopila pod zaporedno številko 14, so mnogi evrovizijski oboževalci razglasili za najbolj prijazno izvajalko letošnjega izbora. Na nacionalnem izboru ji je uspelo zmagati s skladbo Time To Shine in brez slabe vesti lahko rečemo, da je tudi tokrat zablestela. Tako vokalno in vizualno zelo prepričljiv nastop, a žal tole tokrat ni bilo dovolj.

Kot 15. po vrsti je oder zavzel John Karayiannis iz Cipra. Zapel je umirjeno balado One Thing I Should Have Done.  Uvrstitev Cipra v finale je nedvomno največje presenečenje tega predizbora za marsikaterega oboževalca. Ampak ravno v tem je tudi čar tega priljubljenega izbora, mar ne?

Maraaya je svoje opravila več kot odlično.Foto: Alesh Maatko

Kot zadnja je nastopila Monika Kuszyńska z balado In The Name Of Love. Odlično ozadje, odlični vokali so Poljski letos znova omogočila vstopnico v finale.

Nastopajoče države in pesmi v drugem evrovizijskem predizboru:

 1. Litva – This Time (Monika Linkytė in Vaidas Baumila)
 2. Irska – Playing With Numbers (Molly Sterling)
 3. San Marino – Chain Of Lights (Anita Simoncini in Michele Perniola)
 4. Črna gora: Adio – (Knez)
 5. Malta – Warrior (Amber)
 6. Norveška – A Monster Like Me (Mørland in Debrah Scarlett)
 7. Portugalska – Há Um Mar Que Nos Separa (Leonor Andrade)
 8. Češka – Hope Never Dies (Marta Jandová in Václav Noid Bárta)
 9. Izrael – Golden Boy (Nadav Guedj)
 10. Latvija – Love Injected (Aminata)
 11. Azerbajdžan – Hour Of The Wolf (Elnur Huseynov)
 12. Islandija – Unbroken (Maria Olafs)
 13. Švedska – Heroes (Måns Zelmerlöw)
 14. Švica – Time To Shine (Mélanie René)
 15. Ciper – One Thing I Should Have Done (John Karayiannis)
 16. Slovenija – Here For You (Maraaya)
 17. Poljska – In The Name Of Love (Monika Kuszyńska)
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button