EMA

ManuElla zapustila Slovenijo

Evrovizija je ManuElli še kako spremenila življenje. Naša lanska evrovizijska predstavnica se je namreč pred kratkim – tako kot Maja Keuc pred leti – preselila v Stockholm. Seveda nas je zanimalo, kaj je bil glavni razlog te odločitve in kako se pevka počuti na severu.

Ko je v Stockholmu zapadel prvi sneg, se ga je razveselila tako močno, da je objela drevo, prijateljica pa je naredila fotografijo.Foto: Osebni album

ManuElla, če se ne motim si s Stockholmom znova povezana, saj je to mesto tvoj novi dom, drži?
Evrovizija mi je še kako spremenila življenje oziroma še bolje rečeno, pospešila je pot do uresničitve mojih želja. Da, res je, pred kratkim sem se preselila v Stockholm, tako čisto ‘zares’. Mesto me je navdušilo že med Evrovizijo samo, še posebej pa poleti, ko sem se nekajkrat nazaj vrnila zaradi nastopov in že takrat začutila, da je to pravo okolje zame, za ustvarjanje, nastopanje in življenje nasploh.

Kaj je bilo tisto, kar te je prepričalo, da si se preselila na sever? Notranji klic, sprememba življenjskega stila, morda posel ali preprosto glasba?
Z zgornjimi navedbami si zajel vse glavne razloge. Ne gre samo za standard, predvsem gre za moje dobro počutje tukaj ter seveda za obilo možnosti, ki jih Švedska nudi nam glasbenikom.

Novo leto je s prijatelji ter fantom Marjanom pričakala v švedskem Sälnu.Foto: Osebni album

Če primerjava življenje med Slovenijo in Švedsko, katere so bistvene razlike, če sploh so?
Prva stvar, ki jo takoj občutiš, so zelo visoke cene, ki so precej višje kot pri nas. Je pa standard seveda veliko višji, ljudje so zato zadovoljni in prijaznost čutiš res na vsakem koraku. Tukaj so ljudje kljub pestrosti velikih mestih zato tudi veliko bolj umirjeni. Mesto je zelo urejeno, sama živim na otoku nedaleč od samega centra. Le nekaj minut z javnim prevozom, ki je izredno natančen in urejen, me loči od njega. Predvsem pa me tukaj navdušujejo tehnične inovacije v vsakdanjem življenju. Sama sem bolj tehničnega značaja, zato v tem še bolj uživam.

Kaj pa ljudje? Pri nas v Sloveniji se vsi ukvarjajo z vsemi. Če se ne motim in kakor vem naj bi bilo na Švedskem vendarle drugače?
Presenečena sem in tega nisem vajena, da so tukaj ljudje res pripravljeni pomagati, seveda brezpogojno. Prav nič kaj hladni niso, kot bi si za severnjake lahko mislili. Tukaj ni občutka, da bi se ljudje po nepotrebnem ukvarjali s tabo in to je res nekaj lepega! Verjetnse Slovenci med sabo preveč poznamo in si jemljemo pravico soditi drug o drugemu, pa čeprav so največkrat vse samo naše predstave.

Fika – čas za kavico in druženje

Če ste ob prebiranju besede fika le začudeno pogledali, skomignili z rameni in se vprašali, kaj pa je to, vam ponujamo odgovor. Gre namreč za prav poseben in zelo priljubljeni popoldanski ritual s kavico in z različnim pecivom. Na Pesmi Evroviziji so npr. novinarje vsak dan ob 16. uri – takrat je namreč čas za ta sladki obred – razvajali s pecivom in kavo. In ko smo ravno pri kavi. Švedi so pravi rekorderji v pitju kave, zato v mestu, predvsem v starem mestnemu središču Gamla stan najdemo več simpatičnih kavaranic, kot kjer koli na svetu.

Seveda ne moreva mimo švedske in domače kulinarike … Kaj si najraje privoščiš, morda kaj pogrešaš? Te je kaj, razen popoldanske fike, presenetilo oziromo navdušilo?
Ooo, je! Že zdaj pogrešam domačo kuhinjo. Naša kulinarika je res bogata … Mami že piše seznam jedi, da jih bo pripravljala, kadar pridem na obisk … Je pa tudi tukaj hrana zelo okusna, predvsem obožujem morske jedi, malo manj pa sem sama za rdeče meso, ki je tukaj pogosto, še posebej v zimskem času. Ob prvi letošnji fiki sem recimo na novo spoznala tipično švedsko sladico imenovano Semla, ki jo praznično pripravljajo le do februarja. Meni je zelo všeč, spominja me na naše princeske, a je vseeno drugačna. Še dobro, da jo delajo samo še en mesec. No, sem se pa seveda že pred odhodom na Švedsko dobro ‘oborožila’ in v kovčke spravila vse tiste ‘najnujnejše’, kot je naprimer domače bučno olje, Barcaffe kava, domač čaj, žajbelj, itd. …

ManuElla v novem domačem studiu, kjer se ustvarjajo nove pesmi.Foto: Osebni album

Ali se prebivalci Stockholma še vedno spominjajo lanske Pesmi Evrovizije? Te kdo kje ustavi, povpraša ali kar koli v tej smeri?
Evrovizija jim pomeni ogromno, gleda jo večina ljudi in kot pravijo, je to za njih pravi praznik! Ja, ljudje se me spomnijo, če ne drugače po skladbi, po nastopu in to me še posebej veseli ter mi daje domač občutek. Seveda so me med samo Evrovizijo ljudje na ulicah ustavljal ves čas, me zmotili pri kosilu, se želeli z mano fotografirati. Sedaj Stockholm spet živi v normalnem ritmu, a to nikakor ne pomeni, da so na to pozabili – ravno te dni so se na švedski nacionalni televiziji SVT zopet spominjali Evrovizije 2016 in predvajali celovečerno oddajo o zakulisju. Res ima Evrovizija tukaj še posebno težo!

Na zdravje ter srečno v novo leto.Foto: Osebni album

Ko že govoriva o glasbi … menda je na severu odnos do glasbenikov in glasbe povsem drugačen kot pri nas?
Res je, tu je glasba spoštovana in glasbenik cenjen! Na trgu je ogromna konkurenca kvalitetnih glasbenikov, s tem pa so tudi zahteve publike na visokem nivoju. Mogoče je prav zato Švedska ena največjih izvoznic glasbe na svetu. Tukaj ustvarjati, nastopati, se iz dneva v dan učiti novih stvari, je zame prav posebna čast. Ob tem bi dodala še to, da me je pri nas najbolj in me še vedno moti to, da nas v Sloveniji glasbenike ljudje večina ne jemlje resno. Mislijo, da je naš poklic zgolj hobi, malo kdo pa pomisli, kako izgleda naše ozadje in naš vsakdanjik. Tudi moji znanci in sorodniki so mi dajali ta občutek, med tem ko se tukaj zavedajo, da je to prav tako resen poklic, ki zahteva veliko učenja, odrekanj, vlaganja časa in financ. Posledično pa uspeh častijo, včasih bolj kot ti. In seveda se zavedajo, da prav nič ni zastonj. V vseh pogledih.

V Stockholm se je že pred časom preselila Maja Keuc. Si se že srečala z njo oziroma si spoznala še kakšnega Slovenca oziroma Slovenko?
Z Majo sva v kontaktu, a ne samo zato, ker sedaj živim tudi jaz v Stockholmu. Povezali sva se že pred leti, v času šova Misija Evrovizija, zato sem še posebej vesela, da jo imam sedaj tako blizu. Žal se nama te dni zaradi obilice obveznosti še ni uspelo dobiti, a se že pospešeno dogovarjava in že komaj čakam, da jo objamem. Maja je res tudi privat čudovita oseba. Med Evrovizijo sem sicer spoznala kar nekaj Slovencev, ki živijo tukaj in jih imam namen kontaktirati. Upam, da se kmalu srečamo.

Eurovision Song Contest jo je resnično odpeljal v Stockholm.Foto: Osebni album

Sama sem od nekdaj želela živeti in ustvarjati v velikem mestu, tako me je usoda sedaj pripeljala na pravo mesto, v Stockholm.

ManuElla

V Slovenijo se zagotovo rada vračaš. Kaj najbolj pogrešaš daleč stran od rojstnega doma?
Seveda, pa še kako rada, saj se še kako zavedam od kod prihajam, doma bo zmeraj najlepše. Pogrešam lepote naše narave, kot sem že omenila, kakšno hrano. No, najbolj pa seveda družino in svojega pudeljčka Guccija, ki sem ga morala pustiti zaenkrat še doma, a sigurno ne za dolgo.

In nenazadnje, ne moreva mimo Eme. Na Emo 2017 vsekakor prideš, a ne? Boš predstavila kakšno novo zgodbo, saj, kakor vem, imata z Marjanom kar nekaj adutov v rokavu …
Eme 2017 se že neskončno veselim – to bo pravo podoživljanje lanskih nepopisnih občutkov. Poleg tega pa še veliko odličnih izvajalcev in skladb. Svoj nastop na Emi vsekakor že načrtujem, kaj in kako pa mora ostati še skrivnost, da bo bolj zanimivo. Upam, da vam bom tudi letos všeč.

ManuElla na evrovizijskem odru v Stockholmu.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button