ZABAVNO & DRUŽABNO

Končno prihaja Tereza Kesovija

'Moja pesem, vsa moja ljubezen'

Po izredno uspešnem razprodanem koncertu v Cankarjevem domu leta 2019, kjer je Tereza Kesovija obeležila dva visoka jubileja: 60 let briljantne glasbene kariere in njen osebni, 80. rojstni dan, se največja hrvaška diva vrača v osrednji slovenski kulturni hram.

Februarja 2019 je razprodana Gallusova dvorana Cankarjevega doma pozdravila težko pričakovan Terezin prihod na oder s stoječimi ovacijami, sledil je triurni spektakel nabit s čustvi, med katerim je pevka tenkočutno komunicirala z občinstvom in ustvarila neverjetno prijateljsko vzdušje.

Izjemna glasbena kariera

Tereza Kesovija je v svoji izjemno bogati mednarodni karieri posnela več kot 50 albumov, preko 1000 pesmi ter izdala več kot 30 LP plošč, 70 malih plošč ter na desetine CD-jev. Tekom šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja je imela izjemno uspešno kariero v Franciji. Njena francoska kariera je ‘poletela’ leta 1965, ko je zapela Larino pesem (La Chanson de Lara) iz legendarnega filma Doktor Živago ter tako doživela svetovni uspeh. Tekom njenega ustvarjanja v Franciji je Tereza sodelovala s številnimi svetovnimi zvezdami, med njimi so Serge Lama, Charles Aznavour, Tino Rossi, Gilbert Becaud in Rita Pavone. Štirikrat pa je napolnila priljubljeno pariško koncertno dvorano Olympia.

Tereza pogosto pravi, da sta glasba in oder njeno življenje in njena največja radost. Občinstvo to vedno znova prepozna in tudi zato so ji njeni oboževalci vdani že od prvega dne, ta vzajemna ljubezen traja že več kot 60 let.

Glasbena diva z razkošnim in prepoznavnim glasom

Tereza Kesovija je nastopila tudi na skoraj vseh festivalih v bivši državi, kjer je bila večkrat nagrajena. Pela je pesmi, ki so jih napisali Arsen Dedić, Zdenko Runjić, Nikica Kalogjera, Kemal Monteno, Đelo Jusić – avtorji, ki so se zapisali v zgodovino hrvaške popularne glasbe pa tudi v zgodovino bivše skupne države Jugoslavije. Terezino mednarodno kariero so obeležili nastopi na festivalih v Bratislavi, v Riu De Janeiru, v Berlinu, v Mehiki, v Antaliji. A to še ni vse! Osvojila je več nagrad – med njimi je osvojila prva mesta na festivalu v Splitu, na Festivalu v Zagrebu. Dvakrat je nastopila na Evroviziji – leta 1966 kot predstavnica kraljevine Monako, s skladbo Bien Plus Fort, ter leta 1972 kot predstavnica Jugoslavije s pesmijo Muzika i ti. Tereza je nastopila na številnih koncertih s humanitarno noto (UNICEF) ter sodelovala v raznih humanitarnih akcijah, bila je odlikovana za svoje zasluge. Poleg tega pa je prejela odlikovanje Časnika Reda Umetnosti in književnosti s strani Republike Francije leta 2021. (Officier de l`ordre des Arts et des Lettres).

Napisala je dve uspešni knjigi – Libertas (1994) ter avtobiografijo To sam ja leta 2014.

Ob vsem tem je tudi dobitnica nagrade Porin za življenjsko delo (2009). Leta 2017 pa je prejela Porina za najboljši album popularne glasbe – (Oči duše, Dallas Records). Nagrada, ki Terezi osebno pomeni veliko, je leta 2020 prejeta nagrada za življenjsko delo, ki jo je prejela od občine Konavle, majhne občine na območju dubrovniško neretvanske regije, kjer se je rodila pred 83. leti.

Tereza Kesovija
Tereza Kesovija prihaja 23. aprila v Cankarjev dom v Ljubljani. Foto: Igor Auferber

Še danes ustvarjalna

Tereza Kesovija še danes dela brez prestanka. Poleg številnih nastopov doma in v tujini, je leta 2020 posnela skladbo in videospot Ima te, leta 2021 pa pesem in videospot Kilimandjaro sans neige (Kilimandjaro brez snega), avtor besedila je eden najbolj priznanih francoskih šansonjerjev in kantavtorjev, Serge Lama. Konec leta 2020 je francoska diskografska hiša Marianne melodie izdala Antologijo s 46 nepozabnimi Terezinimi skladbami, ki jih je posnela tekom francoske kariere. Leta 2021 je ista francoska diskografska hiša izdala še dvojni CD s skladbami različnih izvajalcev; (Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, Johnny Hallyday, Gilbert Becaud, Enrico Masias, Demis Roussos, Adamo), uvrstila še Terezino pesem Le Nil et le Jourdain.

Tereza Kesovija bo v soboto, 23. aprila 2022 nastopila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
12
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button