LIVERPOOL 2023

Joker Out pred Evrovizijo vse višje na stavnicah

Prepričljivo vodi ... Švedska

Do velikega finala Pesmi Evrovizije nas loči še nekaj dni. Sodelujoče države so že na poti v Liverpool, saj se 30. aprila v Areni Liverpool, ki je že pripravljena na prihod 37 delegacij, začenjajo prve vaje. In kaj pred številnimi vajami pravijo odmevne stavnice?

Komu kaže najbolje?

Švedska, ki je proti koncu februarja prevzela vodilno mesto na stavnicah, je s 45 % možnosti za zmago še povečala prednost. Za ovratnik ji še vedno diha Finska, ki ji pripisujejo 16 % možnostmi za zmago. Prav tako je nekoliko odstotkov izgubila lanskoletna zmagovalka Ukrajina, ki je na stavnicah tretja (6 %). Se je pa medtem na četrto mesto povzdignila Francija, nato pa so med prvo deseterico še Španija, Norveška, Izrael, Avstrija, Italija ter Velika Britanija.

Evrovizija 2023 - Stavnice 5 28-04-2023
Evrovizija 2023: Stavnice 28-04-2023 Foto: Pixabay

Prvi predizbor

V prvem predizboru je – sodeč po stavnicah – na vrhu precej gneče. Če bi obveljale stavnice za prvi predizbor, bi se v finale uvrstilo naslednjih deset držav (po % možnosti):

 1. Finska: Käärijä – Cha Cha Cha
 2. Švedska: Loreen – Tattoo
 3. Norveška: Alessandra – Queen of Kings
 4. Izrael: Noa Kirel – Unicorn
 5. Češka: Vesna – My Sister’s Crown
 6. Moldavija: Pasha Parfeny – Soarele și luna
 7. Srbija: Luke Black – Samo mi se spava
 8. Hrvaška: Let 3 – Mama ŠČ!
 9. Švica: Remo Forrer – Watergun
 10. Portugalska: Mimicat – Ai Coração

Drugi predizbor

Sloveniji v drugem predizboru zaenkrat kaže dobro. Skupina Joker Out je (z 78 % možnosti) v zlati sredini deseterice. Sodeč po stavnicah naj bi se naši fantje uvrstili v finale. In katerim državam se ‘v našem’ večeru še obeta finale? Poglejmo, kaj pravijo stavnice:

 1. Avstrija: Teya & Salena – Who the Hell Is Edgar?
 2. Avstralija: Voyager – Promise
 3. Ciper: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart
 4. Armenija: Brunette – Future Lover
 5. Litva: Monika Linkytė – Stay
 6. Gruzija: Iru – Echo
 7. Slovenija: Joker Out – Carpe Diem
 8. Grčija: Victor Vernicos – What They Say
 9. Belgija: Gustaph – Because of You
 10. Estonija: Alika – Bridge

Kaj pa Slovenija?

Slovenija, ki je bila pred predstavitvijo skladbe Carpe Diem (torej pred 4. februarjem) na 35. mestu, je bila 25. februarja na 25. mestu. Nato so bili naši Jokerji nekaj časa na stavnicah na 30. mestu. Od 1. aprila dalje pa si bili lep čas na 21. mestu, zadnje dni pa so se povzpeli na 18. mesto, če gledamo vseh 37 sodelujočih držav. Precej dobro kaže ljubljanski peterici tudi za drugi predizbor. Stavnice Sloveniji napovedujejo 7. mesto ter preboj v finale. Da bi le tako bilo, kajne?!

Kako delujejo stavnice?

Spomnimo. Pri stavah se uporabljajo stavne kvote, ki se postavijo glede na možnost, katera država bi lahko slavila in ki med drugim tudi določajo, koliko bo nekdo ob tem zaslužil. Stavnica stavne kvote zastavi tako, da pregleda povpraševanje po določeni državi oziroma stavi, ter glede na ostale razmere, ki so določene za to stavo. Nižja kot je kvota, večja je verjetnost, da bo stava dobitna oziroma višja kot je kvota, manjša je verjetnost, da bo stava dobitna.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
8
+1
3
+1
1
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
Twitter
Back to top button