EVROVIZIJA

Je evrovizijski izbor v nevarnosti? Zaradi tega obstaja skrivnostni plan

Po tem, ko je pred dnevi raketa, izstreljena iz območja Gaze, zadela hišo v bližini Tel Aviva, je vse več strahov glede organizacije izbora, predvsem pa glede varnosti Pesmi Evrovizije 2019, ki bo 14., 16. in 18. maja v Tel Avivu, kjer se bo zbralo več kot 40 različnih delegacij iz celotne Evrope, da o oboževalcih iz celega sveta niti ne govorimo.

Jon Ola Sand, ESC izvršni nadzornikFoto: Alesh Maatko

Številni izraelski mediji so zadnje dni polni zgodb o tem, da naj bi bil letošnji evrovizijski izbor še kako ogrožen! Strahovi so povezani z naraščajočim konfliktom med Izraelom in Palestino, zlasti pa je mnoge na noge dvignil nedavni raketni napad. Tako zveza EBU kot organizatorji (TV KAN) zagotavljajo, da še kako spremljajo vso politično dogajanje v Izraelu. “Pozorno spremljalo dogajanje preko naših varnostnih služb, izraelskih oblasti in izraelske državne televizije KAN,” je vse skupaj strnil Jon Ola Sand.

Napetost pred Pesmijo Evrovizije iz dneva v dan narašča.Foto: info.goisrael.com / Noam Chen

Zaradi napete politične situacije oziroma zaradi nedavnih raketnih napadov še nobena sodelujoča država ni odpovedala sodelovanja v Izraelu. Prav tako, tako Jon Ola Sand, v Tel Avivu razmere niso tako dramatične, da bi nekaj tednov pred izborom morali razmišljati o prestavitvi največjega glasbenega tekmovanja. A vsi skupaj se zavedajo, da se lahko vse skupaj spremeni čez noč, zato pozorno spremljajo vso dogajanje.

Evrovizijski izvršni nadzornik je v intervjuju za norveški časopis Aftenposten dodal, da jih omenjeni konlikt zelo skrbi, saj na evrovizijskem odru ni prostora za reševanje političnih vprašanj. “Kaj več od tega, da pozorno vse skupaj spremljamo, ne moremo narediti ta hip,” je pripomnil Jon Ola Sand, ki je v intervjuju še povedal, da je v načrtu tudi plan B, podrobnosti glede tega pa ni želel razkriti, sploh ker si želi, da bi se izbor zgodil v Tel Avivu, tako kot je bilo planirano od vsega začetka. Povedal je še, da dobre zamenjave za Izrael preprosto nimajo ter da v vsej dolgoletni (64-letni) zgodovini evrovizijski festival še nikoli ni bil prestavljen ali odpovedan.

Izrael si je zagotovil gostovanje Evrovizije 2019 z zmago Nette na ESC 2018.Foto: Thomas Hanses
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button