EMA

Gaja Prestor pred Emo: Na oder bom prinesla svežino, ženstvenost in moč

Na Emi 2020 se bo 22. februarja za novo evrovizijsko vstopnico borilo ducat tekmovalcev, ki jih tudi letos predstavljamo na Evrovizija.com. Na odru Eme bo tokrat zapela tudi Gaja Prestor, ki je glasbeno pot začela že v zelo mladih letih. “Moji straši pravijo, da sem znala peti prej kot pa govoriti,” nam v uvodu zaupa mlada in simpatična glasbenica.

Gaja PrestorFoto: Samantha Kandinsky

Gaja Prestor se predstavlja pod pod umetniškim imenom Gaja. “Leta 2012 sem bila sprejeta na avdiciji za pevko v mladinski glasbeni skupini U3, pod okriljem Marjana Hvale. Sestavljalo jo je šest mladih nadobudnih glasbenikov. Bili smo zelo aktivni, imeli ogromno nastopov in samostojnih koncertov (Ritem mladosti, predskupina Bajage v Štuku, Botrstvo na Kongresnem trgu v Ljubljani, Otroški bazarji, nastopi po osnovnih šolah … ). Velikokrat sva v okviru skupine U3 izvedli skupaj z Manuello Brečko duet. Dvakrat sem bila gostja v oddaji Dobro jutro, enkrat s skupino U3, enkrat sama. Sodelovala sem v oddaji Klemna Slakonje – Jebella cesta. Leta 2014 sem sodelovala na najstniškem festivalu FeNS v Kopru, kjer sem z avtorsko skladbo Take A Chance zasedla 2. mesto v kategoriji do 15. let. Sodelovala sem tudi na razpisanem izboru za otroško Evrovizijo na RTV Slovenija. Leta 2017 sem začela svoje glasbeno ustvarjanje z Žanom Serčičem, s katerim sva tudi ustvarila mojo prvo avtorsko skladbo To je kar imam,” nam je v uvodu zaupala Gaja, ki se je v nadaljevanju razgovorila tako o Emi kot tudi o Pesmi Evrovizije.

Gaja se je sedem let šolala v vokalni šoli vocal BK studio v Celju.Foto: Samantha Kandinsky

Leto 2018 je bilo prelomno

“V prelomnem letu 2018 sem v marcu krasila naslovnico revije Cosmopolitan in prejela naziv Cosmopolitan dekle leta 2018. Naslovnico sem znova krasila tudi v oktobru 2018, kar me je zaznamovalo kot prvo dekle v zgodovini Slovenije, ki je Cosmo naslovnico krasila kar dvakrat v enem letu. Poleti istega leta sem skupaj z producentom Žanom ustvarila novo skladbo Nazaj, ki je ena najbolj predvajanih skladb na radijskih postajah v letu 2018/19. Junija sem prejela priznanje za Naj debitantko slovenske pop glasbe preko založbe Menart. V času poletju 2018 pa sem predavala na finančnih šolah preko E-študentskega
servisa, predstavila sem svojo instagram poslovno pot: Kako uspeti na
socialnih omrežjih in ustvarjati svojo glasbo. Oktobra sem ustvarila novo avtorsko skladbo Ona, ki je v letu 2019
prejela nominacijo za Naj pesem leta 2018 na Žarometih 2019. Skladba nosi
močno sporočilo, ima že okoli 250 tisoč ogledov na youtubu. V decembru
sem posnela novo avtorsko pesem Decembra, ki je v pol leta dosegla kar
pol milijona ogledov na YouTube. Prav tako pa sem decembra tega leta nastopila na dogodku Ted-X v Cankarjevem domu; skupaj z didžejem Minlessom sva posnela hit Black and white, sneman v studiu RSL, ki je hkrati tudi največje v Sloveniji. Junija 2019 sem izdala novo pesem Najino nebo, julija lani pa sem maturirala na Srednji Zdravstveni šoli v Celju, program kozmetični tehnik in si pridobila poklic kozmetična tehnica. V letu 2019 pa sem bila med drugim nominirana za naziv Femme Fatale.”

Gaja Prestor

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za Emo 2020?
Ne bi rekla, da me je ravno presenetila, saj sem se prijavila z namenom, da me sprejmejo. Bila sem seveda zelo navdušena, ko sem prejela novco, da bom lahko tekmovala na Emi.

Kako bi se predstavili vsem tistim, ki vas morda še ne poznajo (predvsem mlajša publika) ali pa morda celo dvomijo o vas?
Sem zelo ambiciozna mlada umetnica. Glasbo pišem že od 12. leta in do leta 2020 sem izdala že šest skladb, ki so me odlično popeljale na svojo glasbeno pot. Stara sem 19 let, na slovenski sceni pa sem aktivna že dobra tri leta, ko sem izdala svojo prvo pesem To je kar imam. V letu 2019 sem bila nominirana za naj medijsko osebnost leta in za naj pesem leta na žarometih ter bila nominirana za fatalno žensko leta 2019. Imam jasno vizijo, kar želim doseči s svojo kariero in z vsako pesmijo sem bližje cilju. Vleče me v tujino, saj si želim raziskati vse možnosti in priložnosti, ki me lahko čakajo izven cone udobja. Vsak dan delam na tem, da izboljšujem sebe, svoje zmožnosti in talente. Trenutno delam na svojem prvem albumu, ki bo v slovenskem jeziku in v jeseni 2020 pričakujem, da bo album izdan. A na kratko, sem zelo topla in prijazna oseba, trmasta in vztrajna. Sem na poti do uresničitve svojih sanj in že sama udeležba na Emi je stopnička višje do uresničitve mojih sanj.

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca Eme 2020 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji 2020?
Ker sem v projekt stopila z vso dušo in srcem. Od malih nog sem največja oboževalka Eme in Evrovizije in zame bi bile oz. bodo to žive sanje. Od sebe bi dala 200 % in vsak trenutek uživala ter se potrudila, da bi za našo državo naredila najboljši vtis. Zame bi bila to izkušnja, ki si jo želim doživeti vsaj enkrat v življenju in vem, da odločitve ne bi obžalovali.

Kaj so/bodo vaši aduti na odru Eme 2020?
Energija. Na oder bom prinesla svežino, ženstvenost in moč. Želim si, da gledalci začutijo močno sporočilo moje pesmi in ob nastopu uživajo. Nastop bom podkrepila s koreografijo in močnim vokalom.

Nastop na Evroviziji bi mi pomenil ogromno, pravi Gaja.Foto: Samantha Kandinsky

Če bi slučajno zmagali na Emi 2020, kaj lahko pričakujemo od vas v
Rotterdamu ter kaj bi za vas pomenil nastop na tem največjem glasbenem
odru?

“Nastop na Evroviziji bi mi pomenil ogromno. Težko opišem z
besedami vsa čustva, ki jih doživim, ko pomislim, da bi stala tam. Po
svojih najboljših močeh bi se potrudila, da bi bila naša država ponosna
na svojo predstavnico. Nastop bi bil ogromna odskočna deska in dokaz, da
lahko pridem daleč. Sigurno bi si odprla kakšna nova vrata za mojo
kariero in življenje.”

Gaja Prestor

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate?
Obljubljam nastop, ki bo najboljši v moji moči. Potrudila se bom, da dam popolnoma vse od sebe. Nastop bo preprost a vseeno zelo močan.

O čem govori vaša skladba za Emo, Verjamem vase?
Pesem nosi mojo osebno zgodbo in sporočilo. V kiticah pripovedujem o svojem življenju in izkušnjah. Kako so me najbolj težke situacije oblikovale v žensko, ki sem danes. Govori o tem, da sem kljub temu, da so vsi dvomili vame, stopala dalje in se borila za svoje sanje. V refrenu pa želim sporočiti to, da vsakemu izmed nas lahko uspe karkoli, če verjamemo vase. Želim da vsak poslušalec začuti, da je v njemu moč in talent, ki ga lahko izkoristi in ponosno predstavi svetu. Sporoča, da ne smemo obupati, tudi takrat, ko smo najbolj na tleh.

Gaja zase pravi, da je ambiciozna mlada umetnica.Foto: Samantha Kandinsky
Gaja obljublja nepozaben nastop.Foto: Samantha Kandinsky

Koliko časa že spremljate Evrovizijo?
Iskreno se ne spomnim, koliko sem bila stara, ko sem prvič spremljala Evrovizijo. Kar majhna. Vsako leto smo imeli tradicijo, da je bil evrovizijski teden rezerviran za to. Vsako leto sem se noro veselila tedna, ko bom lahko poslušala in spremljala Emo in Evrosong. Spremlja me že praktično celo življenje

Katera evrovizijska pesem vam je najljubša ter kateri od naših predstavnikov vas je najbolj navdušil, če se ozremo nazaj?
Loreen (Euphoria), Marija Šerifović (Molitva) od zmagovalnih skladb; od naših glasbenic pa je tu Maja Keuc (No one).

Če damo Emo in Evrovizijo ob stran, kaj vse lahko še pričakujemo od vas v letu 2020?
V letu 2020 pripravljam svoj prvi album, na katerem že aktivno delam. Prihaja verjetno tudi prvi singel v angleščini. Sodelovala bom z različnimi ljudmi in ustvarjala zelo zanimive stvari. Želim si, da mi uspe napisati čimveč novih pesmi. Ostalo pa naj še ostane skrivnost.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button