FESTIVALI

Festival Radljevanje daje Dravski dolini novo raven dogajanja

Pisan sklop prireditev

Pred kratkim se je v Domu gozdne kulture v Radljah ob Dravi odvila novinarska konferenca s predstavitvijo Radljevanja. Novinarje in ostale goste je na radeljsko kulturno popotovanje popeljala Mojca Mavec, družbo pa so ji delali župan mag. Alan Bukovnik, direktor Javnega zavoda ŠKTM Radlje ob Dravi Gregor Likar in Matej Švab, ravnatelj Glasbene šole Radlje ob Dravi. Na dogodku je bila predvidena tudi prisotnost Magnifica, vendar se je ta zaradi neodložljivih obveznosti v Srbiji opravičil.

Župan mag. Alan Bukovnik je predstavil neverjeten razvoj Radelj ob Dravi na vseh področjih in razkril smele načrte za prihodnost najlepšega slovenskega manjšega mesta, povezane predvsem s trajnostno naravnanim razvojem te zelene destinacije. Direktor JZ ŠKTM Radlje ob Dravi Gregor Likar je razkril glavni program festivalskega dogajanja, nastop komika Tadeja Toša, koncert Magnifica in Večera Avsenikove glasbe, skupaj z ravnateljem tamkajšnje glasbene šole, Matejem Švabom, pa sta predstavila še jesenski projekt z delovnim naslovom Serenade slovenskih popevk, katerega namen je spodbujanje in promocija domačih oz. regijskih mladih glasbenikov.

Radljevanje
Jazz trio učiteljev Glasbene šole Radlje ob Dravi Foto: Promo foto

Kulinarične dobrote so nepogrešljivi del življenja v Dravski dolini, doživeli pa so jih tudi gostje novinarske konference. Kmečke žene in domači kuharski mojstri so postregli pohorsko friko, pohorski pisker in koroško skuto.

Radljevanje
Kmečke žene so poskrbele za domače dobrote. Foto: Alesh Maatko

Druženje in mreženje

Po uradnem delu so se obiskovalci podružili ob zvokih Jazz tria učiteljev Glasbene šole Radlje ob Dravi in pogostitvi s pohorsko friko, ki sta jo pred dvorcem Mahrenberg v živo pripravljala koroška gozdarja. Sledil je še nepozaben obisk čudovitega Vodnega parka s prvim in edinim slovenskim biološkim bazenom, kjer so gostom postregli še s slastnim pohorskim piskrom. Pohorski pisker je enolončnica iz sezonske zelenjave in je priljubljena na širšem območju Pohorja. Koroška skuta je stara koroška jed, sestavljena iz skute, čebule in bučnega olja, postrežena na rženem kruhu.

Radljevanje
Koroška gozdarja sta pripravila pohorsko friko. Foto: Alesh Maatko

Pohorska frika je jed, ki so jo kuhali gozdarji, ki so cele dneve delali v gozdu. Sestavljena je iz svinjske masti, slanine, jajc, sira, koruznega zdroba in začimb.

Radljevanje
Pohorska frika Foto: Alesh Maatko

Radljevanje, radeljsko kulturno popotovanje

Na svetu obstajajo festivali in festivali z veliko začetnico. Nekateri nas očarajo zgolj z izbrano umetniško ponudbo, spet drugi tudi s sproščujočim ambientom, zlasti ko gre za neokrnjeno naravo, ki je že sama po sebi privlačna in vabi k obisku in občudovanju. Festival Radljevanje, ki ga pripravljata občina in JZ ŠKTM Radlje ob Dravi, bo vsekakor festival z veliko začetnico. Kraj namreč slovi po pozitivni energiji in sonaravnem bivanju, njegovi prebivalci pa posvečajo veliko časa, prostora, energije in volje vzpostavitvi pravega odnosa z naravo ter trajnostnemu razvoju občine v duhu dobrega gospodarjenja. V naslednjih mesecih se bodo v čudovitih ambientih Radelj zvrstili nastopi številnih glasbeno-umetniških in igralskih skupin, od Magnifica, Ansambla Saše Avsenika, Gregorja in Monike Avsenik s posebnim gostom Alfijem Nipičem do Vlada Kreslina z Beltinško bando. S svojo kreativnostjo bodo navdušili še stand up komiki, med katerimi bo prvi nastopil Tadej Toš, plesno-gledališke skupine in številni drugi ustvarjalci.

Radljevanje 2023
Najprej bo tu Tadej Toš … Foto: Radljevanje

Strateški partner Radljevanja

Občina Radlje ob Dravi podpira trajnostno in ekološko naravnan razvoj, zato so k sodelovanju povabili tudi Slovenske železnice. Prevoz s festivalskim vlakom je ekonomična izbira, zanesljivost, varnost in udobje vlakov Slovenskih železnic pa festivalskim navdušencem ponuja še bolj nepozabno popotovalno doživetje – naj bo to zaradi čudovitih pogledov na naravo ali pa zaradi brezskrbnega poslušanja glasbe, surfanja po internetu ali komuniciranja po družbenih omrežjih. Paket vstopnice in vozovnice bo prizanesljiv do narave in cenovno prijazen do obiskovalcev.

Radljevanje 2023
Nastopil bo tudi Magnifico … Foto: Radljevanje

Radlje ob Dravi, najlepše manjše slovensko mesto

Občina Radlje ob Dravi, prejemnica prestižnega in uglednega priznanja za najlepše manjše mesto v Sloveniji v letih 2021 in 2022, se nahaja tik ob meji z Avstrijo, med Dravogradom in Mariborom, kjer se na 371 metrih nadmorske višine razprostira Dravska dolina. Ugodno geografsko lego tvorijo gozdnate površine, na eni strani obdane s hribi Kozjaka in na drugi Pohorja. Sonaravno, trajnostno gospodarjenje z najlepšimi gozdovi Slovenije je eno najpomembnejših vodil občine Radlje ob Dravi, zato med njenimi najpomembnejšimi projekti zasledimo Center sonaravnega in trajnostnega gospodarjenja z gozdovi ali krajše Dom gozdne kulture.

Prostor je prvenstveno namenjen strokovnim in laičnim delavnicam za osveščanje o odgovornem ravnanju in gospodarjenju z naravo in gozdovi, v njem pa se odvijajo tudi vsi pomembnejši dogodki. Uvodni del tovrstnega pristopa k učenju o naravnih danostih je potekal v novo zgrajenem paviljonu blizu dvorca Mahrenberg iz 17. stoletja, ene večjih radeljskih zgodovinskih znamenitosti.

V sklopu Doma gozdne kulture, ki je bil ustanovljen skupaj s Prosilvo Slovenija, Koroškim pokrajinskim muzejem in Pahernikovo ustanovo, nastajajo nasad japonskih češenj z Zen ali Japonskimi kamniti vrtovi ter Gozdne kopeli. Tamkajšnje okolje nudi miren prostor za meditacijo, umirjanje duha v telesu in možnost daljših sprehodov po neokrnjeni naravi. Znanstveno je dokazano, da pozitivna energija na posameznika vpliva še dolgo po obisku takšnih prostorov.

Radljevanje
Za piko na i bo tu še Avsenikov večer. Foto: Radljevanje

Prvi in edini slovenski biološki bazen

Naslednji v nizu argumentov za osvojitev priznanja za najlepše manjše mesto v Sloveniji 2021 in 2022 predstavlja znameniti Vodni park Radlje, ki se kot eden najboljših slovenskih bazenov ponaša z Modro zastavo. Vodni park s tem priznanjem orje ledino na mednarodni ravni, saj biološki bazeni v shemo Modrih zastav doslej še niso bili vključeni, slovi pa tudi po naravnem poživitvenem učinku. Tik ob Vodnem parku se nahajata prostor za avtodome in obnovljen Kozolec Vodni park iz leta 1926, ki predstavlja še enega čudovitih prireditvenih prostorov v naravnem okolju. Pod njegovo streho je tudi prostor za izposojo električnih koles znotraj pilotnega projekta izposoje E-koles na območju Dravske kolesarske poti.

Obiskovalcem, željnih dodatnih rekreacijskih aktivnosti, je namenjen Večgeneracijski urbani športni park Radlje ob Dravi s Holmerjevo stezo za tek iz žagovine, mivke, drevesnih iglic in drugih naravnih materialov, ki ugodno vplivajo na noge oz. stopala in so primerni tudi za tekače, ki okrevajo po poškodbah. Poleg Holmerjeve steze so na voljo še Kolopark, otok za namizni tenis, disc golf ter Senior športni park, prilagojen potrebam in zmožnostim starejših obiskovalcev. Obisk parka se zaključi na otoku za počitek.

Radljevanje
Naravni vodni park Radlje ob Dravi. Foto: Alesh Maatko

Naravne lepote

Naravnih znamenitosti v občini Radlje ob Dravi ne manjka, Radeljčani pa jih s svojo voljo do sonaravnega bivanja dopolnjujejo še s svojimi kreativnimi idejami. Krožišče Prosilva je eno redkih slovenskih krožišč, ustvarjenih z zasaditvijo dreves in drugih rastlin, ki nas med vožnjo očarajo in obenem opozarjajo na pomembnost obnovitve naravnih virov. Prijetno presenetijo tudi javne površine, zasajene s cvetočimi jablanami, ki so del občinskega projekta ekološke pridelave brez škropljenja. Za nasad skrbi Sadjarski center Radlje ob Dravi, ki deluje v okviru zaposlitvenega centra Zavoda Radela.

Za zaključek predstavitve sonaravnega bivanja v občini Radlje ob Dravi naj omenimo še Zeleno okno na Starem gradu, skozi katero lahko s prve koroške slovenske Klopce ljubezni občudujemo lepote narave, pogled pa seže tudi na Klopco ljubezni na poti proti Barniku in Vuhredu. Klopci s pogledom z ene na drugo simbolno povezujeta levi in desni breg Drave.

Radljevanje
Mojca Mavec Foto: Radljevanje

Povabilo na radeljsko kulturno popotovanje

V prelepem ambientu občine Radelj ob Dravi so se v preteklosti zvrstili muzikali Briljantina, Mamma Mia, V soju broadwayskih luči in številni koncerti – MI2, Tinkara Kovač, Gibonni, Parni valjak, Tomislav Bralić in Klapa Intrade, Klapa Maslina in Klapa Šufit ter nenazadnje naš glasbeni fenomen Jan Plestenjak.

Festival Radljevanje pa Dravski dolini daje novo raven dogajanja. Ob naravnih in kulturnih znamenitostih ter kulinariki ponuja preplet širokega spektra glasbenih in ostalih umetniških žanrov. V prvi ediciji Radljevanja, radeljskega kulturnega popotovanja, bodo izstopali Tadej Toš, Magnifico, Ansambel Saše Avsenika, Gregor in Monika Avsenik s posebnim gostom Alfijem Nipičem ter Vlado Kreslin z Beltinško bando.

Tam bo vse in vsi bomo tam. Pridite tudi vi. Pa naj Drava mirno teče …

Radljevanje
Predstavnikom medijev so predstavili Radljevanje. Foto: Promo foto
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button