EVROVIZIJA

Evrovizijski mladi glasbeniki: Nikola Pajanović osvojil drugo mesto!

Na mednarodnem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki, vseevropskem tekmovanju v klasični glasbi, ki ga organizirajo članice EBU, je drugo mesto osvojil slovenski predstavnik, 18-letni violinist Nikola Pajanović, študent violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani in gimnazijskega programa na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Zmagal je Ivan Bessonov iz Rusije.Foto: Ryan Buchanan / Edinburgh International Festival
Nagrada za zmagovalca.Foto: Helena Nilsson / EBU

Tekmovanje je potekalo v Edinburgu, v okviru Edinburškega mednarodnega festivala, od minule sobote do velikega četrtkovega finala, ko se je pomerilo 6 najboljših mladih glasbenikov iz Slovenije, Češke, Nemčije, Madžarske, Norveške in Rusije. Nikola Pajanović je nastopil drugi, njegov izbor skladbe za finalni nastop pa je bil 3. stavek iz Koncerta za violino in orkester P. I. Čajkovskega.

Najboljši Evrovizijski mladi glasbenik 2018 je postal Ivan Bessonov iz Rusije, drugo mesto pa je osvojil naš Nikola Pajanović.

Na zaključnem večeru je tekmovalce ocenjevala petčlanska mednarodna žirija priznanih glasbenih strokovnjakov in umetnikov: Sir James Macmillan (skladatelj), Marin Alsop (dirigent), Anna Meredith (skladateljica), David Watkin (čelist in dirigent) ter Andrew Moore (glasbeni vodja Mednarodnega festivala Edinburg).

Slovenske barve je zastopal Nikola Pajanović.Foto: Ryan Buchanan / Edinburgh International Festival

Slovenija z dobrimi rezultati

Na mednarodnem tekmovanju, ki poteka že od leta 1982, je Slovenija že
večkrat posegala po najvišjih mestih. Spomnimo na zmago flavtistke Eve
Nine Kozmus leta 2010, na drugo mesto pianista Urbana Staniča leta 2014
in na tretje mesto violončelistke Karmen Pečar leta 2002, mentorice Zale
Vidic, ki je nastopila na izboru leta 2016.

Slovenski mladi virtuoz je na Škotsko odpotoval s profesorjem Gorjanom Košuto in z vodjo slovenske delegacije, urednico Uredništva glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija Danico Dolinar. »Veselje v slovenski delegaciji je ponovno zelo veliko! Nikola je navdušil s prepričljivim nastopom, tako z izjemno tehnično pripravljenostjo, z izraznostjo in uživanjem v igranju na odru kjer se kot kaže, res zelo dobro počuti. Ponoven uspeh našega glasbenika na tem pomembnem mednarodnem tekmovanju me je spet prepričal v veri, da se za prihodnost slovenskih virtuozov ni bati. Ponovno pa se je pokazalo tudi, kako pomembna je za mlade glasbenike podpora naše hiše in ob tem tudi sodelovanje na evrovizijskem tekmovanju.«

Finalisti izbora Eurovision Young Musicians 2018.Foto: Ryan Buchanan / Edinburgh International Festival
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button