EVROVIZIJA

ESC 2021 bo v Rotterdamu; kdaj in kako bo potekal izbor, je še uganka

Čeprav je nizozemska vlada pred dnevi sporočila, da v državi ne bodo potekale nobene večje prireditve, dokler ne bodo našli zdravila za covid-19, so zveza EBU, nizozemska televizija in mesto Rotterdam dosegli dogovor, da bodo prihodnje leto vendarle izpeljali evrovizijsko tekmovanje. Kdaj in kako bo potekal izbor, pa je zaenkrat še velika uganka.

Martin Österdahl, novi evrovizijski nadzornik.Foto: Sören Vilks

Na načrtovanje novega izbora bo torej še kako vplival razvoj dogodkov v zvezi s koronavirusom, kako bo vse skupaj potekalo in bo videti prihodnje leto, pa je za zdaj prekmalu govoriti, saj gostitelji niso sporočili še niti datuma, čeprav se na Nizozemskem neuradno govori o 22. maju 2021.

Po končanem letošnjem šovu Evropa, prižgimo luč, ki se je odvil na večer predvidenega finala, 16. maja, je o tem spregovoril tudi novi evrovizijski nadzornik Martin Österdahl, ki je zamenjal dozdajšnjega, Norvežana Jona Olo Sanda, ki se je vrnil na norveško televizijo. “Izjemno smo veseli, da lahko naredimo korak naprej. Za vse skupaj je pomembno, da se izbor za Pesem Evrovizije prihodnje leto vrne v ustaljene tire, še posebej pa nas veseli dejstvo, da bo vse skupaj potekalo na Nizozemskem, kjer nas čaka predana ekipa. Trdno verjamem, da bomo vsi, ki sodelujemo v projektu Evrovizije, še bolj združeni skozi izzive in spremembe, ki nas čakajo, in da bomo tekmovanje naredili še močnejše,” je na kratko strnil novi evrovizijski nadzornik .

Rotterdam bo, kot kaže, gostil Pesem Evrovizije 2021.Foto: NPO/NOS/AVROTROS

Glede novega izbora so na mizi različni scenariji, od tega, da bi tekmovalci nastopili v prazni dvorani, do tega, da bi vsaka članica zavrtela oziroma predvajala posnetek svojega ESC predstavnika, če bi bila potovanja takrat onemogočena. Seveda pa si vsi skupaj želijo, da bi se zgodila tista prava Evrovizija, ob publiki, aplavzih, zastavah in oboževalcih.

Evropska zveza radiotelevizij je sicer v povezavi s Pesmijo Evrovizijo 2021 pojasnila nekaj več podrobnosti, glavna vprašanja pa ostajajo še vedno odprta. Glede datuma so dejali, da bo izbor potekal enkrat spomladi ter da bodo datum sporočili v naslednjih tednih. Prizorišče ostaja Arena Ahoy, vstopnice kupljene za 2020 veljajo tudi v letu 2021, festivala pa se bo lahko – pravijo pravila – udeležilo največ 44 držav. Poleg tega pa bodo lahko na izboru 2021 sodelovale izključno tiste pesmi, ki bodo izdane ali izbrane po 1. septembru 2020, ko se pričenja novo evrovizijsko obdobje.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button