TEL AVIV 2019

ESC 2019: Tako zveni nizozemska pesem, ki naj bi v Tel Avivu zmagala

Nizozemska, ki je na evrovizijskem odru slavila daljnega leta 1975 (Teach-In s pesmijo Ding-A-Dong) že dolgo ni bila tako blizu zmage, kot kažejo stavnice za letošnje leto 2019, ko njihov predstavnik Duncan Laurence s pesmijo Arcade kraljuje na vseh lestvicah. A to je lahko tudi dvorezen meč, saj priljubjene stavnice ne zagotavljajo prav ničesar.

Kdo je mladi nizozemski evrovizijski predstavnik? Duncan Laurence se je rodil leta 1994 v mestu Spijkenisse (Nizozemska). Letos je diplomiral na Rock akademiji v Tilburgu, kjer se je razvil v pevca, skladatelja in glasbenega producenta, poleg tega pa je veliko časa porabil še za pisanje pesmi v Londonu in Stockholmu. Med temi skladbami je tudi evrovizijska Arcade, ki na stavnicah prepričljivo zaseda prva mesto. Navdih za to skladbo je črpal iz zgodbe ljubljene osebe, ki je umrla v mladosti. Med pisanjem Arcade sta mu priskočila na pomoč še Joel Sjöö in Wouter Hard, tako da gre, kot pravi 25-letni Duncan, v tem primeru za skupno glasbeno zgodbo, ki govori o iskanju tiste prave ljubezni ter o upanju, ki je vsem nam večkrat nedosegljivo.

Nizozemske zmage Izvajalec Naslov pesmi
1957 Corry Brokken Net Als Toen
1959 Teddy Scholten Een Beetje
1969 Lenny Kuhr De Troubadour
1975 Teach-In Ding-A-Dong
The Common Linnets Foto: Alesh Maatko

Nizozemska se je sicer v zadnjih letih najbolj približala zmagi leta 2014 v Københavnu, ko sta The Common Linnets s skladbo Calm After The Storm osvojila drugo mesto. Nato pa še leta 2017 v Kijevu, kjer so OG3NE s pesmijo Lights and Shadows zasedle četrto mesto. Lansko leto v Lizboni je Nizozemska z Waylonom in skladbo Outlaw In Em osvojila 18. mesto. Kako uspešna bo letos, pa bo znano že kaj kmalu …

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button