EVROVIZIJA

ESC 2019: Priprave na vrhuncu, začenja se postavitev velikega odra

14., 16. in 18. maja 2019 bo v Tel Avivu potekalo 64. tekmovanje za Pesem Evrovizije. Čeprav so se priprave na ta največji glasbeni dogodek pričele že takoj po razglasitvi mesta, ki bo gostilo letošnji izbor, se dober mesec pred izborom pričenjajo še dela v centru Expo (paviljoni 1, 2 in 11), ki bo v nekaj tednih dobil pravo evrovizijsko podobo …

Expo postaja delovno mravljišče

V delo postavitve odra in vseh luči ter LED zaslonov bo vsakodnevno vpetih več sto ljudi. Ta
številka se bo sicer iz dneva v dan povečevala, tako da se v Expu Tel Aviv dnevno pričakuje več kot
500 ljudi, ki bodo do konca aprila poskrbeli, da bosta paviljona 1 in 2, kjer bo potekal evrovizijski izbor (P2) in kjer bo zelena soba (P1), pripravljena na 41 različnih glasbenih zgodb.

Da bo vse skupaj izgledalo kot se šika, je tudi letos odgovorna produkcija ekipa M & M Production, ki je do danes sodelovala že pri šestih evrovizijskih izborih (2009, 2010, 2013, 2016, 2017 in 2018).
Priprave na ta veliki glasbeni dogodek so se, kot pravi vodja produkcije Ola Melzig, začele proti koncu lanskega leta, tisti najbolj pomemben del pa se je začenja v ponedeljek, 1. aprila, ko bo njegova ekipa, skupaj z organizatorji (izraelsko nacionalno televizijo KAN), v Kongresnem središču International Convention Center – Expo Tel Aviv, kjer bo potekal letošnji izbor, pričela s pripravo celotne evrovizijske
dvorane ter s postavitvijo odra, ki ga je tudi tokrat zasnoval in oblikoval Florian Wieder (2011, 2012, 2015, 2017 in 2018).

Na odru bo 300 premikajočih triangelov in več kot 2700 svetlobnih elementov.Foto: KAN

V sami dvorani (paviljon 2) bo prostora za okrog 7.500 obiskovalcev, zelena soba v sosednji dvorani (paviljon 1) bo gostila še okrog 2.000-3.000 gledalcev. Sam oder bo velik približno 500 kvadratnih metrov, višina 1,8 metra. Oder bo prekrit tako s bleščečim črnim laminatom (310 kvadratnih metrov) kot z LED talnimi zasloni (100 kvadratnim metrov).

Celoten oder, ki ga bodo začeli postavljati 1. aprila, bo postavljen v nekaj dneh. Tehnične vaje so predvidene za 21. april, 27. aprila sledijo vaje za uvodno točko in šov program, 4. maja pa začnejo z vajami sodelujoče države.

In kaj lahko letos pričakujemo od odra? Na prizorišče, ki bo diamantne oblike, se vračajo tako nepremični kot premični LED zasloni, tu bodo še prav posebni triangeli, ki imajo v Izraelu prav poseben pomen, saj je oblikovalec odra črpal navdih tudi iz Davidove zvezde. Kot pa je dejal Ola Melzig v enem izmed zadnjih intervjujev, bo letošnji oder še kako živ, vsaka televizija pa je že sporočila, kaj želi imeti na odru, torej od pirotehnike do mnogih posebnih dodatkov, ki bodo prav tako na voljo. Melzig je še razkril, da je ena država izrazila prav posebno željo glede LED projekcij, katero državo in kaj točno je imel v mislih pa bomo videli ob prvih vajah. Zagotovo gre po našem mnenju v tem primeru za Rusijo, ki je leta 2016 s Sergeyem pripravila dih jamajoči nastop. Letos bodo razumljivo naredili korak naprej in ne nazaj. Kaj pa ostale države? Počakajmo na prve vaje, ki se bodo začele čez dober mesec, torej 4. maja …

Od pirotehnike bodo na voljo megla, veter, ogenj, ognjemet …Foto: Alesh Maatko
Od dodatkov bo na voljo tudi t.i. zlati dež ter različni svetlikajoči se konfeti.Foto: KAN
Triangeli z aluminjastim okvirjem bodo veliki 250x250x250 cm.Foto: KAN
Vsak oder je nekaj posebnega. Letošnji bo, kot kaže, še posebej drugačen.Foto: KAN
Evrovizijski oder je tudi tokrat oblikoval Florian Wieder.Foto: KAN
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button