EVROVIZIJA

ESC 2015: Veliko slavje za Švedsko, Slovenija končala na 14. mestu

Z velikim finalom enega največjih in najbolj spektakularnih televizijskih dogodkov na svetu se je na Dunaju zaključil 60. izbor za Pesem Evrovizije. Po razburljivem glasovanju smo dobili zmagovalca izbora. Evrovizijska karavana se namreč naslednje leto (10., 12. in 14. maja 2016) seli na Švedsko.

Izbor, ki je potekal v razprodani dvorani Stadthalle, je odprla naša evrovizijska pesem Here for you dvojca Maraaya,
sledile pa so: Izrael, Estonija, Velika Britanija, Armenija, Litva,
Srbija, Norveška, Švedska, Ciper, Avstralija, Belgija, Avstrija, Grčija,
Črna gora, Nemčija, Poljska, Latvija, Romunija, Španija, Madžarska,
Gruzija, Azerbajdžan, Rusija, Albanija in Italija. Zmagovalno
skladbo so izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja skupaj s
petčlanskimi strokovnimi žirijami v vseh štiridesetih državah
udeleženkah. Slovensko žirijo so sestavljali Andrej Šifrer, Sandra
Feketija, Miha Gorše, Alex Volasko in predsednica žirije Tinkara Kovač, ki je v neposrednem prenosu na Dunaj tudi sporočila točke slovenskega glasovanja.

Pred 200 milijonskim TV-občinstvom v 45-ih državah je jubilejna lovorika pripadla švedskemu predstavniku Månsu Zelmerlöwu, ki je za pesem Heroes osvojil kar 365 točk. Sledila sta ruska predstavnica Polina Gagarina s pesmijo A Million Voices, ki je prejela 303 točke, in italijanski Il Volo s pesmijo Grande Amore z 292 prejetimi točkami. Slovenska predstavnika Maraaya sta s pesmijo Here for you zasedla 14. mesto.

Na velikem odru dunajske dvorane Stadthalle se je v velikem finalu letošnje Pesmi Evrovizije predstavilo 27 držav. Iz prvega predizbora so si vstopnico v veliki finale zagotovili predstavniki Albanije, Armenije, Rusije, Romunije, Madžarske, Grčije, Estonije, Gruzije, Srbije in Belgije, iz drugega pa predstavniki Litve, Poljske, Slovenije, Švedske, Norveške, Črne gore, Cipra, Azerbajdžana, Latvije in Izraela. Neposredno v veliki finale so se uvrstili predstavniki t.i. velikih pet Francija, Italija, Nemčija, Francija in Velika Britanija, predstavnik Avstrije, lanskoletne zmagovalke in gostiteljice letošnjega izbora, in predstavnik povabljene Avstralije.

Organizatorji so napolnili dvorano do zadnjega kotička.Foto: Alesh Maatko

In kako se je odvijalo sklepno dejanje? Organizatorji so za ‘grande finale’ pričakovano postregli s spektakularno otvoritveno točko, v kateri je blestela ena in edina Conchita Wurst. Po veličastnem pozdravu vseh predstavnikov nastopajočih držav in kratkem pozdravu vseh treh (ne ravno posrečenih) voditeljic, je končno napočil čas za 27 pesmi …

Za razliko od četrtkovega polfinala, ko sta slovenska predstavnika nastopala kot predzadnja, nam v finalu ni bilo potrebno dolgo čakati na nastop Maraaye. Odlična otvoritvena točka letošnjega finala. Čeprav nas je mogoče nastop pod zaporedno številko ena stal nekaj mest glede uvrstitve, smo vseeno lahko zelo ponosni na Marjetko in Raaya. Marjetka je svoje znova opravila odlično, pohvale pa seveda tudi violinitski Lari. Občinstvo v dvorani je nedvomno uživalo v nastopu, saj so po koncu nastopa čisto ponoreli.

Maraaya je končalana 14. mestu.Foto: Alesh Maatko

Največ navdušenja je v četrtkovem predizboru požel predstavnik Izraela, Nadav Guedj s skladbo Golden Boy.
S svojo poskočno skladbo je na noge dvignil celotno dvorano in poskrbel
za pravo zabavo. Nič kaj drugače ni bilo to tudi tokrat. Odlična plesna
skladba, podkrepljena z odlično koreografijo in zanimivim ozadjem.

Pod zaporedno številko 2 je napočil čas za Francijo, ene izmed držav velikih pet, ki se avtomatsko uvrstijo v finale. Lisa Angell (N’oubliez Pas) nedvomno obvlada nastopanje in ve kako se s tem opravi. Tako vizualno kot tudi vokalno izjemno prepričljiv nastop.

Pod zaporedno številko 4 sta oder zavzela ena izmed favoritov za zmago, predstavnika Estonije, Elina Born in Stig Rästa. Scensko izjemno dodelan nastop, podkrepljen z veliko samozavesti, karizme in odličnimi vokali. Na koncu dovolj za sedmo mesto.

Estonija je končala na sedem mestu.Foto: Alesh Maatko

Srbija končala na 10. mestu

Vedno nasmejana in energična srbska predstavnica Bojana Stamenov velja za najbolj priljubljeno izvajalko med novinarji v novinarskem središču. Prav tako pa se je s svojo skladbo Beauty Never Lies
nedvomno prikradla v srca marsikaterega gledalca po torkovem
predizboru. Uspelo se ji je namreč uvrstiti v finale, toda ne le to, od
takrat je veljala celo za favoritko za zmago. Tudi v finalu je svoje delo opravila
več kot odlično, vokalno je znova ‘sezula’ ponorelo dvorano. Srbija je
lahko vsekakor ponosna na svojo predstavnico, saj jim je Bojana pripela 10.
mesto.

Velika Britanija, država ki bi nedvomno lahko nizala zmago za zmago na izboru, glede na glasbeno industrijo, ki jo imajo. A zdi se, da so nad izborom malenkost že obupali. Letos v boj pošiljajo dvojec Electro Velvet in retro skladbo Still In Love With You. Sicer suveren nastop … ljubitelji te zvrsti so ob tem nedvomno uživali, toda za vidno uvrstitev ni bilo dovolj.

Uvrstitev Armenije v finale je številne evrovizijske oboževalce presenetila. Skupina Genealogy je na izbor s seboj pripeljala skladbo Face The Shadow, močno balado, kjer so v ospredju vokali izvajalcev.

Za najbolj barvit nastop sta letos poskrbela predstavnika Litve, Monika Lynkité in Vaidas Baumila. Pevca na odru izžarevata neko posebno energijo, pohvalita pa se lahko tudi z veliko karizme in samozavesti. Tako vokalno kot vizualno odličen nastop, ki so ga popestrili še s poljubi na odru. Občinstvo je ob nastopu nedvomno uživalo.

Bojana StamenovFoto: Alesh Maatko

Če smo že pri favoritih je sedaj oder zavzel najverjetnejši zmagovalec današnjega večera. Måns Zelmerlöw je s svojo ekipo nedvomno poskrbel za enega najbolj dodelanih nastopov letošnjega izbora. Spektakularni vizualni efekti, odlična energija na odru in brezhibni vokali. Recept za zmago? Absolutno da, saj švedska delegacija več kot očitno ve kako se dela zmagovalna pesem Evrovizije.

Za številne je bila tudi uvrstitev Cipra v finale pravo presenečenje, ki na stavnicah nikakor ni kotirala visoko. John Karayannis je tako lahko znova stopil na oder in Evropi predstavil svojo čustveno in umirjeno balado One Thing I Should Have Done. Odlična vokalna izvedba, uvrstitev v finale je bila ne glede na vse vsekakor zaslužena.

Avstralija se lahko pohvali s fantastičnim nastop.Foto: Andres Putting (EBU)

Pod zaporedno številko 12 je končno napočil čas za najbolj pričakovani nastop tega večera. Guy Sebastian se je s sklabo Tonight Again pravkar vpisal v zgodovino tega izbora, saj je kot prvi predstavnik Avstralije svoje opravil fantastično. Odličen scenski nastop, veliko energije na odru ter minimalistična a vendarle prepričljiva koreografija so zaznamovali prvi avstralski nastop. Guy je znova dokazal, da je izjemen vokalist, občinstvo v dvorani pa ga je nagradilo z bučnim aplavzom in valom navdušenih krikov.

Bo številka 13 srečna za letošnjega predstavnika Belgije, Loïca Notetta? Po tem nastopu vsekakor. Odlična koreografija, malce nenavaden a moderen nastop, podkrepljen s fantastičnim vokalom pevca ter spremljevalnih vokalistov. Mladi belgijski up je lahko ponosen nase, saj je svoje opravil odlično, Belgiji je pripel 4. mesto.

Tako je, prav ste slišali! Dvorana je čisto ponorela, saj je napočil čas za nastop države gostiteljice, Avstrije. Skladba I’m Yours v izvedbi The Makemakes je s svojo konkurenco na nacionalnem zboru pometla z lahkoto. Izjemno sproščen in vokalno odličen nastop, na katerega so domačini prav zagotovo ponosni, a na koncu ne toliko na zadnje mesto.

Grčija je pripravila vrhunsko glasbeno zgodbo.Foto: Alesh Maatko

Maria Elena Kyriakou, predstavnica Grčije je znova zablestela v skladbi One Last Breath. Čeravno Grkinja na stavnicah ni bila med favoriti, številni ji niti finala niso napovedali, se ji je uspelo iz prvega polfinala uvrstiti dalje in nedvomno zasluženo.

Zdi se, da je Črna gora končno našla recept za uspeh. Po večletnih neuspešnih poskusih, se jim je letos že drugič zapored uspelo uvrstiti v finale. Skladba Adio v izvedbi Kneza, je tipična balkanska balada, pod katero se je podpisal evrovizijski veteran Željko Joksimović. Knez je skupaj s svojimi spremljevalnimi vokalistkami pokazal vokalno močan nastop, ki je prepričal a 13. mesto.

Pod zaporedno številko 17 je napočil čas za predstavnico Nemčije, še eno izmed držav velik 5. Ann Sophie velja za izjemno karizmatično in samozavestno pevko, kar je dokazala tudi v nastopu s skladbo Black Smoke.

Ann Sophie je navdušila s skladbo Black Smoke.Foto: Andres Putting (EBU)

Monika Kuszyńska, predstavnica Poljske ima za sabo neverjetno življensko zgodbo, ki je lahko za vzgled marsikomu. Letos se ji je uresničila tudi želja po evrovizijskem nastopu, še več, uspelo se ji je uvrstiti tudi v finale. Odličen nastop za skladbo In The Name Of Love. Vokalno je Monika znova zablestela.

Vsekakor najbolj nenavadna skladba današnjega večera prihaja iz Latvije. Aminata, njihova predstavnica je z lahkoto pometla s svojo konkurenco na nacionalnem izboru. Tako, kot v predizboru je tudi danes ponudila soliden nastop, tako vokalno, kot tudi vizualno. Pevka je izjemno karizmatična, kar sam nastop še dodatno popestri.

Romunija je ena izmed držav, ki se ji vsako leto uspe uvrstitiv finale. Letos stavijo na skupino Voltaj in skladbo De La Capat/All Over Again. Skladba nosi posebno sporočilo in nedvomno bo segla do srca številnih gledalcev.

Edurne, predstavnica Španije se lahko pohvali z najboljšimi vokalnimi sposobnostmi letošnjega izbora. Skupaj s svojo ekipo je za skladbo Amanecer pripravila zanimiv in zelo dramatičen nastop. Odlična skladba, brezhibni ter fantastični vokali so Španiji prinesli le 21. mesto

Španiji ni uspelo prepričati.Foto: Andres Putting (EBU)

Največ zgražanja nad svojo uvrstitvijo v finale je prejela predstavnica Madžarske, Boggie. Marsikateri evrovizijski oboževalec bi njeno mesto v finalu prisodil kakšni drugi državi. Boggie je v svoji umirjeni baladi znova vokalno zablestela.

Po kopici balad je končno napočil čas za malce bolj energično skladbo. Gruzijska predstavnica Nina Sublatti je zablestela že v torek zvečer in tudi tokrat je dvorana pokala po šivih, saj je pevka dala vse od sebe in pokazala vokalno brezhiben in izjemno samozavesten in energičen nastop.

Vizualno fantastičen nastop pod zaporedno številko 24 prihaja iz Azerbajdžana. Elnur Huseynov je znova dokazal, da je zelo nadarjen, saj je svoj nastop vokalno opravil fantastično. Scenski nastop je azerbajdžanska delegacija popestrila z dvema plesalcema ter spektakularnim ozadjem.

Polina Gagarina, predstavnica Rusije si je po nastopu vsekakor oddahnila, saj publika ni izžvižgala ruski nastop. Polina je skupaj s svojo ekipo, tko kot na predizboru, znova zasijala na odru, vokalno je ponudila dihjemajoč nastop, ki ji je na koncu prinesel drugo mesto.

Kot predzadnja je na oder stopila Elhaida Dani, predstavnica Albanije. Elhaida je edina, ki se je po polfinalnem izboru odločila zamenjati svojo evrovizijsko opravi in pričesko. Vsekakor je znova blestela na odru in pokazala vokalno odličen nastop.

Tako, pa smo pri koncu, kot zadnji so oder zavzeli člani skupine Il Volo, s skladbo Grande Amore. Odlična reakcija publike med celotnim nastopom. Vokalno brezhiben nastop, ki bo nadarjene glasbenike pripeljal do 3. mesta.

Il Volo so nastopili kot zadnji.Foto: Andres Putting (EBU)

60. Izbor za pesem Evrovizije 2015 (vrstni red vseh 27 finalistov):

 1. Slovenija: Here For You – Maraaya
 2. Francija: N’oubliez Pas – Lisa Angell
 3. Izrael: Golden Boy – Nadav Guedj
 4. Estonjia: Goodbye To Yesterday – Elina Born in Stig Rästa
 5. Velika Britanija: Still In Love With You – Electro Velvet
 6. Armenija: Face The Shadow – Genealogy
 7. Litva: This Time – Monika Linkytė in Vaidas Baumila
 8. Srbija: Beauty Never Lies – Bojana Stamenov
 9. Norveška: A Monster Like Me – Mørland in Debrah Scarlett
 10. Švedska: Heroes – Måns Zelmerlöw
 11. Ciper: One Thing I Should Have Done – John Karayiannis
 12. Avstralija: Tonight Again – Guy Sebastian
 13. Belgija: Rhythm Inside – Loïc Nottet
 14. Avstrija: I Am Yours – The Makemakes
 15. Grčija: One Last Breath – Maria Elena Kyriakou
 16. Črna gora: Adio – Knez
 17. Nemčija: Black Smoke – Ann Sophie
 18. Poljska: In The Name Of Love – Monika Kuszyńska
 19. Latvija: Love Injected – Aminata
 20. Romunija: De La Capat/ All Over Again – Voltaj
 21. Španija: Amanecer – Edurne
 22. Madžarska: Wars For Nothing – Boggie
 23. Gruzija: Warrior – Nina Sublatti
 24. Azerbajdžan: Hour Of The Wolf – Elnur Huseynov
 25. Rusija: A Million Voices – Polina Gagarina
 26. Albanija: I’m Alive – Elhaida Dani
 27. Italija: Grande Amore – Il Volo
Švedska je zmagovalka 60. izbora za Pesem Evrovizije.Foto: Alesh Maatko
Savnice so nam napovedale 14. mesto (770 oddanih glasov).Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X