EMA 2022

EMA Freš 2022: Kaj napovedujejo voditelji – Eva Boto, Arne in Melani Mekicar?!

Izbor bo 28. januarja na TV SLO 1

Uvod v letošnje evrovizijsko dogajanje na sončni strani Alp bo finalni izbor EMA Freš, ker se bo 14 finalistov borilo za štiri mesta na EMI. EMA Freš se bo zgodila v petek, 28. januarja, s pričetkom ob 20. uri na TV Slovenija 1, gostitelji večera pa bodo Eva Boto, Arne in Melani Mekicar, ki so posebej za to priložnost za naš portal Evrovizija.com zbrali nekaj misli.

EVA BOTO

Izbora EMA freš se veselim, ker sem tudi sama na podoben način začela svojo glasbeno pot. In nekako kar podoživljam leti 2011 in 2012, ko smo imeli Misijo Evrovizija. (Eva Boto)

Od vaše evrovizijske misije mineva deset let. Kako danes gledate na to izkušnjo?
Zagotovo ena mojih najlepših izkušenj na glasbeni poti, ki bi jo definitivno še kdaj ponovila. Meni so se takrat uresničile otroške sanje. Še leto pred tem sem mami rekla, da bom naslednje leto pa jaz stala na tistem velikem odru, in res sem. Pri 16-ih sem samo pela in verjela.

Kako pa na Baku, kjer ste ‘verjeli’ tako kot mi vsi v dobro uvrstitev?
Baku mi bo, kljub neuvrstitvi v finale, ostal v res lepem spominu. Je res, da sem bila takrat vidno razočarana, ampak nihče mi ne more vzeti teh občutkov, ki sem jih doživljala na odru in to si štejem kot veliko čast in v ponos. Oddelala sem tako, kot sem si zadala, mogoče še celo bolje, kot sem pričakovala od sebe in to mi je najbolj pomembno.

Imate še stike z nekdanjimi evrovizijskimi predstavniki?
Večkrat si na Intagramu dopisujem s Filipo Sousa, portugalsko predstavnico, kdaj si tudi kaj pokomentirava na fotkah. Spoprijateljili sva se že na gostovanjih po Evropi in lepo se mi zdi ohranjati takšne stike.

Kaj bi današnja Eva sporočila takratni Evi, če sploh kaj?
Čisto nič. Verjetno bi takratna Eva mogla kaj sporočiti današnji Evi. Kot otrok res drugače gledaš na stvari in kdaj nam, odraslim manjka te otroške miselnosti, ker takrat je v tvoji glavi dosegljivo vse, z leti postanemo preveč zakomplicirani pri vseh stvareh.

Kako zelo vas danes še mika veliki evrovizijski oder?
Iskreno, me. Trenutno se sicer tam ne vidim, ker so plani drugje, ampak, nikoli ne reci nikoli. Bi z veseljem še kdaj stopila na tisti oder.

Če bi imeli priložnost znova nastopiti na evrovizijskem odru, s kakšno pesmijo bi se predstavili?
Verjetno ravno s to, ki sem jo izdala pred kratkim, Misliš na njo. Vsaj po odzivih sodeč. Namreč, veliko jih je pisalo, da bi se s to pesmijo morala prijaviti na Emo. (smeh)

Kaj sicer počnete, ko niste vpeti v svet glasbe?
Največ svojega prostega časa namenim svojemu kužku Luckyju, sicer pa rada berem, športam v naravi, ustvarjam novo glasbo ali pa posvečam čas svojim najbližjim.

Eva Boto
Eva Boto je Emo osvojila leta 2012. Foto: Alesh Maatko

ARNE

To bo moj prvi televizijski nastop in vesel sem, da se bom na ekranih prvič pojavil v družbi dveh lepotičk. (Arne)

V bistvu vas še ne poznamo prav dobro … Kako bi se predstavili našim bralcem?
Želel bi si, da se me javnost zapomni po avtentičnosti. Arne je ta, ki bo mnogokrat na glas rekel, kar si mislimo vsi. Arne je ta, ki je prepričan, da humorja ne bi smeli omejevati. Arne je sveža sapa v zatohli, megleni Ljubljani.

Spremljali smo vas v treh spletnih komentatorskih oddajah za EMO Freš. Vas je presentilo, da so vas povabili k sodelovanju, sploh ker, kot ste dejali, nimate pojma Emi in Evroviziji?
Ja, bil sem presenečen, ampak lagal bi, če bi dejal, da njihove odločitve nisem razumel. Mislim, da smo prikupna ekipa. Koristno je, da vsak nudi svoj pogled na zadevo. Sam pa bom izkušnjo vzel kot priložnost, da si razširim obzorje.

Kako zelo se vam je v tem času približal svet Evrovizije, če sploh?
Če se navežem na prejšnji odgovor – skozi izkušnjo sem si razširil obzorje. Malo bolj razumem smisel tega šova celoten ‘oh in sploh’, ki ga obdaja. Ničesar ne obljubim, a mogoče si bom letos Evrovizijo celo ogledal.

Potemtakem ste v tem času spoznali tudi Evino pesem Verjamem, no vsaj slišali ste jo, kajne?!
Ja, res je. Takoj po prvem snemalnem dnevu sem si doma takoj ogledal pesem s spotom. Všeč mi je metaforičnost posnetkov in Evina karizma pred kamero.

Pa tudi zasedba ABBA vam verjetno ni tako neznana?
Ne, ne. Moja punca je plesala v muzikalu Mamma Mia!, tako da bolje zame, da jih poznam.

Kako sicer potekajo priprave?
Besedila si pišem sam. To je kar velik del repa. Po navadi se poskušam držati mota, da o stvareh ne razmišljam preveč. Če mi ‘ne steče’ neham in grem delati kaj drugega. S teksti je pogosto tako, da moraš premisleke, ideje in zaključke najprej (zavestno ali ne) opraviti sam v svoji glavi. Šele ko misel dozori, jo lahko izliješ na papir. Na tej točki si sposoben zelo zapletene koncepte ubesediti karseda enostavno. To pa je zame cilj – artikuliranost – da me poslušalec razume in čuti, kar sem hotel povedati.

Če bi imeli priložnost nastopiti na velikem evrovizijskem odru, s kakšno pesmijo bi se predstavili?
Mislim, da bi bila moja najboljša opcija, da igram na šok faktor. Tako da bi za Evrovizijo spisal en orto rap komad. Da bi bilo vseh starih ljudi, ki bi oddajo spremljali, skoraj malo strah.

Nekje sem prebral, da delate, kar se vam zdi zabavno. Kaj je bilo do sedaj pri vas najbolj zabavno?
Najbolj zabavni so bili sigurno dialogi, ki smo jih imeli, pa niso bili v scenariju. Se pravi momenti ‘freestyla’. Nekatere je naša zlobna režija žal izrezala iz končnih verzij oddaj, nekaj pa si jih lahko ogledate. Na sploh se mi zdi zabavno vzdušje. Zdi se mi, da je vsem, ki sodelujejo pri projektu jasno, da se tudi čez kamero vidi pristnost. Ozračje ostaja sproščeno, četudi je dela veliko.

Kaj sicer počnete, ko niste vpeti v svet glasbe?
Za dušo snemam, fotografiram in se šalim, za denar pa delam v gostinstvu.

Še dve vprašanje zate in za Evo … Sedaj, ko se že nekaj časa poznata, kako bi opisala en drugega?
Eva: Arne … Arne je en tak zanimiv dedc. Besede mu letijo iz ust, sicer pa se mi zdi tak človek, zelo na »chill«. Jaz, ki na dosti stvari odreagiram zelo vzhičeno, eksplozivno, me zna njegova energija kar malo pomiriti, kar je meni super.
Arne: Eva je zelo odprta in zgovorna. Všeč mi je, da smo se skupaj veliko nasmejali. Prepričan sem tudi, da se bomo srečali še na kakšnem kreativnem projektu.

Glede na to, da je v zadnjem letu nastalo kar nekaj duetov, lahko morda pričakujemo tudi kakšno vajino skupno glasbeno zgodbo?
Eva: Arne, ne bi bilo slabo.
Arne: Mogoče, čas bi že bil, da naredim kakšen radijski komad.

Arne
Arne za dušo snema, fotografira in se šali. Foto: Adrian Pregelj

MELANI MEKICAR

EMA Freš bo moja prva izkušnja z vodenjem glasbenega festivala, kot tudi z vodenjem v živo. Posebna pa je ravno zato, ker je to tudi prva večja televizijska izkušnja za mnoge nastopajoče glasbenike. (Melani Mekicar)

Kako zelo ste pred EMO Freš in EMO sploh spremljali EMO?
Spomnim se prve Eme, ki sem jo gledala pri treh letih, ko je zmagala Karmen Stavec. Od takrat ni minilo niti eno leto, ko Eme ali Evrovizije ne bi gledala. Obožujem celoten festival in z družbo vedno naredimo mini zabavo ob gledanju.

Katera slovenska evrovizijska skladba je vaša najljubša?

Samo ljubezen, takoj na drugem mestu pa Tih deževen dan.

Kaj pa evrovizijska?

To pa je že malo težje vprašanje. (smeh) Definitivno sem velika oboževalka lanskoletnih zmagovalcev Maneskin s pesmijo Zitti E Buoni, absolutno tudi Waterloo in Abba, z veseljem pa si zavrtim tudi Ruslano in Wild Dances, pa Marijina Molitva, Euphoria in še kakšen. V nedogled bi lahko naštevala.

Se takole, ko se pripravljate na vodenje, spogledujete tudi z drugimi oddajami?
Trenutno je moj fokus samo na temu, da dobro speljem Emo Freš in Emo. Nato pa, da uspešno zaštartamo s tretjo sezono oddaje V petek zvečer.

Kaj sicer najraje gledate na televiziji?

Najraje si pogledam dober dokumentarni ali običajen film, pa tudi kakšno razvedrilno oddajo.

Če dava televizijo in radio ob stran, kaj takrat najraje počnete?

Takrat se najraje družim s prijatelji. Pijemo kavico, igramo družabne igre, plešemo in se zabavamo. Obožujem tudi potovati, vendar je to v zadnjih dveh letih bolj redkost.

Veliko ste vpeti v glasbeni svet, tako preko televizije in radia. Kaj menite, katerim skladbam Slovenci najraje prisluhnemo? Verjetno je harmonika še vedno na prvem mestu?
Hmm, ne upam si trditi na podlagi radia, saj ne vrtimo veliko slovenske glasbe, kar pa se tiče televizije, pa mislim, da poleg harmonike radi prisluhnemo katerikoli zvrsti, če je v res vrhunski izvedbi. Vse od rocka in do evrovizijskih pop pesmi.

Kako blizu pa so vam svetovne uspešnice?
Meni so zelo blizu. Že od nekdaj rada spremljam tujo glasbeno sceno in redko kdaj počnem stvari brez glasbe.

Kaj sicer sami najraje poslušate?
Vse od starega rocka, Beatlov, Abbe, hip hopa, pa do pop pesmi Taylor Swift. Redko katere glasbe ne poslušam.

Melani Mekicar
Melani Mekicar sicer vodi oddajo V petek zvečer. / Foto: Adrian Pregelj Foto: Adrian Pregelj
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
3
+1
2
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
Twitter
Back to top button