MALMÖ 2024

EBU: Izrael ne bo izključen iz evrovizijskega tekmovanja

ESC 2024 bo 7., 9. in 11. maja 2024

Izrael ne bo izključen iz tekmovanja za Pesem Evrovizije, ki bo 7., 9. in 11. maja potekal v Malmöju na Švedskem. To je za švedski Aftonbladet potrdila zveza EBU, ki je sicer že decembra 2023 za 68. izbor za Pesem Evrovizije uradno potrdila 37 držav, tudi Izrael, ki bo novo evrovizijsko pesem razkril 11. marca.

Izpolnjujejo vse pogoje

Člani Evropske radiodifuzne zveze (EBU) so sklenili, tako švedski Aftonbladet, da izraelska javna radiotelevizija, ki na Evroviziji sodeluje že 50 let, izpolnjuje vse pogoje za sodelovanje na tem tekmovanju. “Izbor za Pesem Evrovizije je tekmovanje med javnimi servisi tako iz vse Evrope kot tudi iz Bližnjega vzhoda, ki so članice Evropske radiodifuzne zveze (EBU). To je tekmovanje za izdajatelje televizijskih programov in ne za vlade,” so zapisali.

Malmö
Malmö bo znova gostil Evrovizijo. Foto: Alesh Maatko

Združuje nas glasba

Zveza EBU je ob tem dodala, da želi ohraniti status tekmovanja kot “nepolitičnega dogodka, ki z glasbo združuje občinstvo po vsem svetu”. Takšen je tudi letošnji slogan Združeni v glasbi (United By Music). Organizatorji so še dejali, da je odločitev v skladu s tem, da tudi mednarodne športne zveze na velika tekmovanja še vedno sprejemajo izraelske športnike.

O tej zadevi je možno, da bodo spregovorili na srečanju vodij vseh evrovizijskih delegacij (37), ki bo potekalo 11. marca v Malmöju. Do tega dne morajo biti izbrane vse pesmi in vse ostale podrobnosti, vezane na Pesem Evrovizije 2024.

Odgovor po peticiji

Spomnimo. V javnosti je pred dnevi odmevala peticija finskih glasbenikov, s katero pozivajo k prepovedi sodelovanja Izraela na Evroviziji 2024, in sicer zaradi vojne v Gazi. Še več, če Izrael ne bo izključen iz Evrovizije 2024, glasbeniki želijo, da Finska, ki se sicer pripravlja na finale UMK 2024, ne sodeluje na glasbenem tekmovanju na Švedskem. Poleg finskih glasbenikov k bojkotu pozivajo tudi v nekaterih drugih državah, kjer so pozivi glasni predvsem na družbenih omrežjih.

Pesem Evrovizije 2024
Na ESC 2024 bo sodelovalo 37 držav. Foto: EBU
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
Izvor
Aftonbladet
Twitter
Back to top button